Ingredience 600 g libového vepřového masa (nejlépe z plece) 1 celer 2 středně velké mrkve 2 jablka 250 ml vývaru nebo vody olej celý pepř nové koření 2 hřebíčky bobkový list sůl 150 ml červeného vína |
Příprava Maso nakrájíme na kostky a orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme na kostky nakrájený celer a mrkev na kolečka, osolíme a vše ještě chvíli opékáme. Přidáme koření a dusíme pod pokličkou doměkka, podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou. Když je maso měkké, vyjmeme koření, přidáme dvě nastrouhaná jablka, víno a ještě chvíli dusíme. Podáváme s knedlíky nebo s čerstvým chlebem a zapijeme zbylým červeným vínem. |
Zimní vepřový guláš s kořenovou zeleninou a vínem
Tento guláš má vůni i chuť, která zahřeje. Do zimního jídelníčku se hodí také proto, že kus celerové bulvy, mrkev a pár jablek v tomto období doma vždycky najdeme. Nezapomeneme jen k zásobám přidat láhev suššího červeného vína, které má v tomto pokrmu jen těžko zastupitelnou pozici.