Zima pod bezpečnou střechou

Propadlé a poškozené střechy, zničené okapy a římsy překvapí každou zimu řadu majitelů, kteří své domy před sněhem včas neochránili. Nejlepší obranou je samozřejmě prevence – tedy protisněhové zábrany a další bezpečnostní prvky a včasné odstraňování sněhových nánosů.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Pro ochranu domu je nejdůležitější samotné řešení střechy, její spád a výběr vhodné střešní krytiny. Už při projektování střechy by se však mělo myslet i na výběr a množství vhodných bezpečnostních prvků dle dané klimatické oblasti. Dobrým vodítkem při volbě adekvátní ochrany střechy je tzv. mapa klimatických oblastí. Klimatická oblast je charakterizována sněhovou oblastí a nadmořskou výškou popřípadě i větrovou oblastí. Česká republika se dělí celkem do pěti zón. „ Do 400 m n.m není třeba protisněhová ochrana, v oblastech mezi 600 a 900 m n. m je již třeba instalovat speciální zachytávače a rozrážeče sněhu,“ připomíná obecné pravidlo Štěpán Lášek ze společnosti Lindab, která vyrábí ochranné střešní prvky a střešní krytiny ze švédské pozinkované oceli.

Ve vyšších polohách projektanti budov většinou s větší sněhovou zátěží střech počítají. „ Sněhové zábrany je vhodné umístit především v okapové části, nad balkony a nad vchodem. Ocelové protisněhové rozražeče ve tvaru trojúhelníků je vhodné rozmístit po celé ploše střechy. Ve vysokohorských zátěžových oblastech se pak, jak určují stavební normy, musí na okraj střechy namontovat účinnější zábrany v podobě desky nebo tyčového zátarasu,“ říká Štěpán Lášek.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Především na horách majitelé upřednostňují léty prověřenou falcovanou krytinu PLX z pozinkované oceli, která je hladká, s minimem spojů, takže je nejen odolná, ale zároveň zabraňuje tomu, aby se na ní sníh udržel. „ Hladký povrch krytiny Seamline umožňuje plynulé sjíždění sněhu. Ten pak dlouhodobě nezatěžuje krov, což je důležité zejména u starších objektů,“ vysvětluje Štěpán Lášek.

Jako v případě každé stavby či rekonstrukce, nejvýhodnější je pořizovat ucelený systém, abyste předešli případné nekompatibilitě se střešní krytinou a následnému zatékání. Při nákupu také vždy vyžadujte atest a záruky.

Výrobce ochranných střešních prvků a krytin z pozinkované oceli Lindab představí své produkty také na letošním 10. ročníku odborného veletrhu Střechy Praha 2008.
03.01.2008 | PR - Lindab
  • Střechy Praha - veletrh pro stavbu a renovaci střech

    Největší středoevropský veletrh pro stavbu a renovace střech STŘECHY PRAHA probíhá souběžně s veletrhem úspor energií a obnovitelných zdrojů energie SOLAR PRAHA a veletrhem ŘEMESLO PRAHA. Místem konání je PVA EXPO PRAHA Letňany.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444