Zeptali jsme se specialistů: Jak dobře zařídit pokoj pro školáka

Prázdniny jsou ty tam. Dětem začala škola a pravidelný režim. Opět zasednou ke stolu, aby se učily a plnily domácí úkoly. Abychom dětem připravili skutečně kvalitní pracovní prostředí, zeptali jsme se odborníků, na co bychom měli dávat pozor při zařizování dětského pokoje. Tentokrát jsme se zaměřili na osvětlení a pracovní stůl.

Ideální osvětlení nad pracovní stůl školáka

 

Jak rozvrhnout osvětlení v dětském pokoji, aby dítěti plně vyhovovalo? 

Odpovídá světelný specialista Jan Petráň ze společnosti Pairam.

Ve většině domácnostech budou v této věci pravděpodobně dělat kompromisy, jelikož ideální osvětlení se skládá ze stropního lineárního svítidla nad stolem a stolní lampy. Přičemž to první svítidlo může být někdy oříšek, pokud nemáme na požadovaném místě elektrický přívod.

Do dětských pokojů se standardně přivádí elektrický přívod na střed místnosti pro centrální osvětlení. Ne každému se chce instalovat svítidlo nad stůl, když se pravděpodobně během času bude přestavovat nábytek. Avšak takto umístěné svítidlo dává skvělý a správný světelný výsledek. Mluvíme o lineárním svítidle, ať už ve tvaru hranolu či válce, které může být vestavěné do stropu, přisazené (přišroubované) nebo zavěšené nad stolem tak, aby délkou pokrylo jeho plochu a osa svítidla byla cca nad osou stolu. Pokud má svítidlo kvalitní reflektor (odrazný plech), světelný zdroj a difuzor, vznikne difuzní (rozptýlené světlo), které neoslňuje a zabraňuje vrhání stínů.

Správný světelný zdroj pro tyto účely je ten, který nebliká, má vysoké podání barev CRI větší než 85 a pro studijní stůl volíme teplotu chromatičnosti 4000 Kelvinů (studená bílá), aby student / žák při školní práci neusínal. S výběrem ideálního svítidla je dobré poradit se s odborníky.

Stůl školáka určitě doplníme polohovatelnou stolní lampou s otočnou hlavou, kterou je možné umístit tak, aby byl její reflektor pod úrovní očí studenta.

Takto sestavené správné osvětlení nám příjemně podpoří nejen zrak, ale také požadovanou bdělost.

 

Ideální pracovní stůl a židle


Na dotazy odpovídá Robert Matuschka ze společnosti MAYER CZ.

1. Na co musíme myslet při výběru prvního pracovního stolu a židle pro školáka? 

Stůl by se měl nejen líbit, ale musí být především funkční, a to po celou dobu základní školy. Dítě bude růst, a proto potřebuje stůl rostoucí, jehož výšku lze posupně zvyšovat tak, aby pracovní plocha byla přibližně ve výšce 1-2 cm nad úrovní volně spuštěných loktů. Například děti s výškou postavy 108 cm potřebují mít výšku stolové desky cca 53 cm.

Ideální stůl by měl mít pracovní desku naklápěcí i pevnou. Nastavit náklon hlavní pracovní desky je velký bonus, který zmírňuje nepřirozené posouvání hlavy a krku dopředu. Pevná deska pak slouží pro odložení předmětů, které by při naklápění spadly. Čím blíže je dostupná, tím lépe! Povrchová úprava desek je vhodná laminovaná, neboť je odolná a dobře čistitelná.

Dalším bonusem je vysouvací šuplík pro odkládaní psacích potřeb, popř. i klávesnice počítače. Mezi praktické doplňky patří pak různé přídavné poličky a nadstavce. Oblíbený bývá také pojízdný kontejner, který je vhodný nejen pro uložení školních potřeb, ale může sloužit i jako provizorní sezení pro rodiče. V neposlední řadě musí mít stůl takové bezpečnostní prvky a takovou konstrukci, aby nehrozilo riziko úrazu (oblé hrany, žádné malé díry pro skřípnutí prstů, žádné riziko při naklápění desky).

 

Stůl RACING 32R2 se čtecím nadstavcem, pojízdným kontejnerem a židlí Freaky Sport (výrobce MAYER CZ).

Stůl Profi 32W3 18 s pevnými bočními deskami a velkou zásuvkou (výrobce MAYER CZ).

2. Jak by měl školák správně sedět?

Správné sezení vyžaduje mít chodidla pevně na podlaze a současně mít nohy v kolenou ohnuty v úhlu přibližně 90 stupňů. To není u rostoucích dětí jednoduché. Židle proto musí umožňovat postupnou změnu výšky sezení po celou dobu základní školy. Například školák vysoký 108 cm by měl sedět ve výšce cca jen 31 cm, zatímco školák vysoký 180 cm ve výšce cca 46 cm. Vhodnou oporu zad při dlouhodobém sezení musí umožňovat opěrka, o kterou je možné se pohodlně opřít celými zády - proto musí být nastavitelná tzv. hloubka sezení. Židle by měla být na nosném kříži s pojezdovými kolečky, protože ty umožňují s židlí snadno manipulovat, zejména přisouvat a odsouvat od pracovního stolu. Pokud máme dítě více aktivní, vyhneme se konstrukci na plynovém pístu, který se otáčí příliš volně. Vhodnějším řešením je buď tzv. neotočný píst (lze jen nastavovat výšku a pojezd židle zůstává jen na kolečkách) nebo židle se sedákem uchyceným na pevném rámu. Nezapomeňte také vždy na nutnost vysoké kvality potahu a co nejdelší záruku výrobce.
 

Židle MyPony 2435 s možností blokace koleček (výrobce MAYER CZ)

Židle Actikid 2428 A2 PN s neotočným pístem (výrobce MAYER CZ)

 

3. Občas musíme řešit nedostatek finančích prostředků k pořízení nového nábytku. Existuje nějaká univerzální rada, jak vytvořit i z obyčejného stolu adekvátní pracovní prostor pro školáka?

 
Židle Actikid 2428 A3 VPK s vyšším pístem
a kruhovou oporou nohou pro nouzové řešení práce
u vysokého psacího stolu (výrobce MAYER CZ).
 

Pokud musíme z různých důvodů použít vysoký dospělácký stůl pro dítě nastupující do základní školy, musíme zajistit alespoň správnou výšku sezení (výška stolové desky by měla být cca 1-2 cm nad volné spuštěnými lokty sedícího).

Problém nastane s nohama, které by neměly viset volně, protože jednak dochází k omezení oběhu krve skrz skřípnuté tepny a žíly na přední hraně sedáku a rovněž není zdravé, pokud se dítě nemůže opírat o chodidla a ovlivňovat tak postavení celé své páteře.

Nouzovým krátkodobým řešením může být provizorní pevná podložka pod chodidla, která poskytne alespoň nějako oporu. Na trhu jsou židle například s kruhovou oporou nohou (židle Actikid v provedení VPK). 

01.09.2016 | redakce Bydlení.cz
  • Mayer CZ, spol. s r. o.

    Výrobce rostoucích židlí a rostoucích stolů do dětských pokojů je na českém trhu již 28 let a zaměřuje se na ergonomicky zdravé sezení pro předškoláky, školáky a studenty .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444