Ingredience 4 včerejší rohlíky 3 jablka 250 gramů tvarohu ve vaničce 2 vajíčka 500 mililitrů mléka 2 vanilkové cukry 2 lžíce moučkového cukru 2 lžíce krupicového cukru 1 lžička mletá skořice 1 lžíce strouhanky 2 plátky másla 1/2 sáčku vanilkového pudingu v prášku |
Příprava Vhodnou zapékací nádobu vymažeme jedním plátkem másla a vysypeme strouhankou. Z uvedeného množství mléka si odlijeme asi 100 ml, osladíme ho 1/2 lžící moučkového cukru a postupně v něm namáčíme na kolečka pokrájené rohlíky. Namočenou stranou pokládáme rohlíky do nádoby, vyložíme i okraje. Mlékem, které nám zbude z namáčení rohlíků, polijeme navrstvené pečivo. Do vhodné nádoby ke šlehání vložíme tvaroh, 2 žloutky a 1 vanilkový cukr. Vše vyšleháme do hladkého krému. Tento tvarohový krém naneseme na namočené pečivo. Oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle a navrstvíme na tvarohový krém. Posypeme mletou skořicí a vanilkovým cukrem. V 250 ml mléka uvaříme půl sáčku pudinkového prášku s 2 lžícemi cukru a ještě horký pudink rozetřeme na jablka. Ve zbylém mléce, oslazeném 0,5 lžící moučkového cukru opět namáčíme rohlíky a klademe namočenou vrstvou na pudink. Zbylým mlékem zalijeme nákyp, pokladame plátkem másla a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 C asi na dobu 35 minut. Z bílků vyšleháme sníh, opatrně zašleháme 1 lžíci moučkového cukru a navrstvíme na zapečený nákyp. Zapékáme asi 5 minut, dokud sníh nezezlátne. |
Žemlový nákyp s tvarohem a pudinkem
Máte rádi sladké obědy? Pak si určitě rádi zavzpomínáte na dětství při žemlovce. Vyzkoušejte tu od čtenářky Michaely.