Na zahradě můžeme společně se zeleninou pěstovat třeba bylinky. Některé plodiny vyséváme jen jedenkrát ročně, jiné, jako třeba salát a ředkvičky, vyséváme opakovaně, abychom měli během roku plynulý přísun.
V kuchyni patří rajčata k oblíbené zelenině, kterou můžeme konzumovat syrovou, tepelně upravenou nebo zpracovanou na kečup, protlak, džus, anebo sterilovanou či sušenou. Nutričně je plod rajčete velmi hodnotný. Obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek, organické kyseliny, vlákninu, cenný obsah karotenoidních barviv – lykopenu, jehož protirakovinný účinek byl prokázán.
Základy dnešní slávy a popularity rajských jablek se nacházejí v Jižní Americe v oblasti Peru a Ekvádoru, kde je položila liánovitá rostlina s drobnými plody. Odtamtud se rozšířily do okolních zemí a díky mořeplavcům se na začátku 16. století rajčata dostala také na evropskou pevninu, kde se nejdříve uchytila v Itálii, Francii a Španělsku.
V tropech jsou rajská jablka krátkověké trvalky, v mírném klimatu jsou to jen jednoleté rostliny. Proto v našich zeměpisných šířkách tato „jablka z ráje“ brzy zjara vyséváme do sadbovačů nebo truhlíků a po šesti až osmi týdnech je podle vývoje počasí vysazujeme ven za předpokladu, že noční teplota neklesne pod 7 °C. I proto je zapotřebí, abychom předtím sazenice postupně otužovali. Nejlépe rostou při teplotách 21–24 °C. Nedaří se jim, když teplota klesne pod 16 stupňů, nebo stoupne nad 27 °C. Ke svému růstu potřebují úrodnou půdu s reakcí pH 5,5–7. Nesmíme zapomenout také na dostatek světla, prostoru a větrání, které sazenice potřebují, jestliže mají prosperovat.
Nejčastěji se pěstují tyčkové kultivary, tj. tyčková rajčata, která vyvazujeme k opoře a odstraňujeme všechny postranní výhony, jež dosáhnou délky 2,5cm, a keříčkové kultivary, tj. typy, které jsou poléhavé.
Podle odborníků existuje mnoho tisíc fytosloučenin (fyton – rostlina), které hrají v těle člověka mnoho důležitých antioxidativních rolí, jako je např. prevence tvorby krevních sraženin nebo zpomalení šíření rakovinných buněk. Jsou dvě hlavní kategorie fytosloučenin účinkujících jako antioxidanty; jednou z nich jsou karotenoidy, jejichž zdrojem jsou červené nebo oranžové druhy ovoce a zeleniny, tedy rajčata, pomeranče, růžové grapefruity, mrkev, špenát či mangold. V některých těchto druzích vaření navíc zvyšuje hladinu důležitých složek. Tak šťáva z rajčat obsahuje pětkrát až šestkrát více antioxidantu lykopenu než syrová rajčata, a proto např. v boji s onemocněním, jako je rakovina prostaty, je mnohem účinnější. Z toho všeho vyplývá, že velká konzumace rajčat a výrobků z nich, které obsahují karotenoid lykopen, není nikdy dost velká a že jablka z ráje, jak napovídá jejich pojmenování, jsou vskutku požehnáním.