Čas ředkví a ředkviček

V posledních desetiletích se u nás situace na trhu se zeleninou podstatně změnila. Přibylo v naší kuchyni do té doby málo známých druhů nebo takových, které v kuchyni využívaly předchozí generace a na čas byly zapomenuty. K některým z nich se znovu obracejí i domácí pěstitelé a zahrádkaři, na záhoncích se začínají objevovat i druhy doposud exotické. Naštěstí jsme ale pro ně nezavrhli ani mnohé stálice našeho jídelníčku.

Díky rozšířenému sortimentu se také o zeleninu více zajímáme a o nepopíratelném významu všemožných druhů pro lidské zdraví je dnes dosti poučené již každé školní dítko.

Jsou to přírodní zdroje vitaminů, minerálů a dalších potřebných živin, bez nichž bychom jen těžce existovali. Kromě toho, že sytí, má zelenina i ovoce celou škálu léčebných a povzbuzujících účinků na lidský organismus. Dodnes se například potvrzuje stará tradice ředkve jako léčivé rostliny při zažívacích potížích či onemocnění horních cest dýchacích.


Ředkvičky a ředkve patří ke klasice, jsou jednou z prvních domácích zelenin, na kterých si v jarních měsících můžeme pochutnat. Na pěstování nejsou nijak náročné a obsahují mnoho cenných látek. Je sice pravda, že když se do ředkve nebo její mladší sestry ředkvičky zakousneme, uvědomí nás sliznice o jejich palčivosti, ale to jen v prvním momentě, protože vzápětí uznáváme, že je to zelenina příjemné chuti.

Nejčastěji zmiňované a asi nejznámější jsou ředkve kulovité i řepovité, černé a bílé, známe však i žluté a červené. Všechny obsahují fytoncidy, které chrání tělo před infekcí, proti kašli, který pomáhají také tišit, a rovněž dobře působí na vylučování trávicích šťáv. Podporují chuť k jídlu i trávení. Kromě vody, kterou bulvy ředkví obsahují, skrývají v sobě vitamíny C a řady B, také fosfor, železo, hořčík, draslík, vápník a sloučeniny síry, jež mají zásluhu na jejich typické chuti.

Jemnější chuť mají ředkvičky, ty rovněž obsahují dosti vitaminu C, vitaminy z řady B a silici v podobě rostlinného antibiotika. I ony podporují chuť k jídlu a trávení, jejich šťáva se dodnes doporučuje při onemocnění žlučníkovými kameny.

Botanici zařadili ředkve (Raphanus sativus – ředkev setá) i ředkvičky do rodu Raphanus. Jsou to jednoleté rostliny, které se dělí na letní – s dobou výsevu brzy na jaře – a zimní – s dobou výsevu v srpnu. Po výsevu vytvoří ředkve nejdříve růžici listů, potom podzemní bulvu, která může mít tvar kulovitý i řepovitý barvy černé, bílé, žluté i červené. Čím více jsou ředkvičky zalévány, tím jsou šťavnatější, a čím rychleji rostou, tím jsou kvalitnější. Další fází jejich růstu je tvorba kvetoucí lodyhy, ale ta nás už nemusí zajímat, protože pro nás je interesantní chutná křupavá bulva.



Ředkvičky chutnají výborně zasyrova, využít je ale můžeme i v teplé kuchyni:
Kuřecí steak se špagetami na ředkvičkách a čerstvých bylinkách 
27.05.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444