Ingredience 300 g brambor 400 g dýně Hokaidó 400 g čerstvých zelených fazolek 2 lžíce másla 80 g strouhaného parmezánu nebo jiného pikantního sýra na posypání sůl voda |
Příprava Oškrábané brambory nakrájíme na menší kostky, stejně jako dýni hokaidó, která má ale tu výhodu, že ji můžeme použít i se slupkou. Dáme do kastrolu a asi do jedné třetiny zalejeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Mezitím v mírně osolené vodě uvaříme fazolky, trvá to asi 10 minut. Fazolky scedíme a dáme odkapat. Když jsou brambory a dýně úplně měkké, slijeme z nich tekutinu, kterou uchováme, přidáme lžíci másla a důkladně vše rozmačkáme, část horké tekutiny k nim postupně vešleháme, aby kaše měla žádoucí konzistenci. Fazolky pak dáme dostatečně prohřát na další lžící másla. Na talíř upravíme kaši a k ní fazolky, nakonec posypeme parmazánem. |
Zelené fazolky s bramborovo-dýňovým pyré
Období uzrálých dýní všeho druhu je tady. Umožňuje to přípravu nejrůznějších pokrmů z domácích výpěstků, protože dýně kombinovat s dalšími druhy sezónní zeleniny.