Zelená úsporám - nízkoenergetické a pasivní domy

DANA:  měsíční splátka v programu GÉNIUS 5.390,- Kč/měs., dispozice 4+KK, rozměry domu 11,40 x 11,40 m, zastavěná plocha 108,20 m2, užitná plocha 82,50 m2.

DANA: měsíční splátka v programu GÉNIUS 5.390,- Kč/měs., dispozice 4+KK, rozměry domu 11,40 x 11,40 m, zastavěná plocha 108,20 m2, užitná plocha 82,50 m2.

Firemní rozhovor společnosti Ekonomické stavby

Nízkoenergetické domy, úsporné bydlení a nově i podpora státu v programu Zelená úsporám jsou  hlavními tématy letošní stavební sezóny. Nárůst zájmu o úsporné domy potvrzuje i ředitel Ekonomických staveb pan David Mencl. „Jsme tomu velmi rádi. ES byly mezi prvními, kdo certifikoval zděný nízkoenergetický dům – NED. V minulosti nás však zklamal malý zájem klientů o tyto úsporné technologie,“ dodává David Mencl.

Není možné, že zvýšený zájem o úsporné domy je pouze dočasný? Že jde jen o módní prvek? Nepomohla tomuto zájmu nová podpora státu?
 
Na všechny otázky musím odpovědět ano, částečně ano. Stavět úsporné domy je do jisté míry módní trend současné doby. Nepochybně k nastartování zájmu velmi pomohla státní podpora programem Zelená úsporám. Zároveň jsem ale přesvědčen, že půjde o dlouhodobý a trvalý směr. Naši klienti začínají myslet jinak. Nárůst výstavby nízkoenergetických domů bylo možné sledovat ještě před zahájením programu státní podpory. Navíc je zřejmé, že na tuto skutečnost reagují i ostatní společnosti. Zvýšenou poptávku po tomto segmentu tak museli zaznamenat i kolegové v oboru.

Jak reagují ostatní společnosti? A jak svoji nabídku rozšíří Ekonomické stavby?

Navštěvuji stavební veletrhy a musím se smát. Ekonomické stavby pracují na nízkoenergetickém domu již celou řadu let. Poslední roky se pak právě NED domy staly naším hlavním sloganem na veletrzích. Došlo k velké změně. Kam jsem přišel, všude jsem četl nápisy nízkoenergetické domy. Vše zašlo tak daleko, že NED řešení domů bylo v našem oboru nejčastějším marketingovým sloganem.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

EKONOMIK N14-1: měsíční splátka v programu GÉNIUS 7.725,- Kč/měs., dispozice 5+1+G, rozměry domu 10,25 x 11,40 m, zastavěná plocha 93 m2, užitná plocha 144,80 m2.

Můžeme tedy spekulovat o tom, že ne všechny domy označované jako NED mají potřebné vlastnosti?

Je třeba říci, že jako nízkoenergetická řešení jsou velmi často označována i ta, která jimi ve skutečnosti nejsou. To je prvotní trik způsobený zvýšeným zájmem klientů o tyto technologie. Podstatné tedy na tom je, že zájem o úsporné domy roste. A já jsem tomu velmi rád.

Jaká vidíte pozitiva a jaká nízkoenergetická řešení jsou na trhu?

Tak já za velké pozitivum považuji právě zvýšení zájmu klientů o spořivé domy. Zvýšení tak citelné, že donutilo všechny stavitele na veletrhu své domy označit za nízkoenergetické.

Navíc si myslím, že i další firmy brzy svá NED řešení vytvoří. Je přirozeně mnoho cest, jak můžete dosáhnout parametrů nízkoenergetického domu. Některé cesty jsou sofistikované a precizní a jiné docela jednoduché. Při jednoduché cestě prostě dům obalíte dostatečně silným polystyrenem. Řešení budou pochopitelně rozdílná. Budou prostá a dobrá. Ale Ekonomické stavby již dnes nabízí skutečná řešení nízkoenergetických domů. ES budou svým klientům nabízet jen ta dobrá řešení.
 
Kde pro mne, jako vašeho zákazníka, bude výhoda dobrého řešení?

Jsou v podstatě dva parametry, které je třeba stále pozorně hlídat. Jedním jsou ostatní fyzikální vlastnosti domu. Tak například dřevostavby mají samy o sobě skvělou vlastnost izolovat. Tím mají blízko k NED řešení. Co je to však platné, když všechny ostatní fyzikální vlastnosti jsou špatné a neumožňují vytvářet dobré prostředí k životu.
 
Stejné to je u zděných domů a hledání nejlepšího řešení nízkoenergetické spotřeby. Snadné je dům obalit 10 cm polystyrenu. Jenže tím se naprosto ztratí například difuze vodních par a dům jednoduše přestane dýchat. Jedním směrem při hledání optimálního řešení NED domu je sledování také ostatních vlastností domu. Cílem je postavit nízkoenergetický dům se špičkovými parametry tak, abychom výrazně nezhoršili další vlastnosti pro spokojený život podstatné a dokonce možná podstatnější.
 
Nějak ve Vás nepoznávám toho velkého zastánce nízkoenergetických domů.
To ale jistě jsem. Byl bych velmi rád, kdyby se jiné než úsporné domy v Česku již nestavěly. Je k tomu mnoho důvodů a celková ochrana životního prostředí je jen jeden z nich. A zároveň chci upozornit, že ty nejsnadnější cesty nemusí být vždy ty nejlepší.

Mluvili jsme o dvou parametrech, které při navrhování nízkoenergetických domů sledujete. Který je ten druhý?
 
Ekonomika. Jsou dva druhy klientů. Jedněmi z nich jsou ekologicky zaměření klienti. Tam je zadání snadné. Druhou skupinou klientů, zajímajících se o NED domy, jsou klienti, které zajímá úspora na energii. Tito klienti výrazně převažují. Jde-li někomu o úsporu, pak mu vlastně jde o ekonomiku celého řešení. To je zásadní kámen úrazu, protože každé řešení má svou životnost. Pokud se úspora, kterou vytvoříme NED domem, rovná nákladům na jeho řešení, pak jsme pomohli přírodě. Z pohledu ekonomiky jsme ale na nule. Na veletrhu jsem ale viděl mnoho řešení, které ani neuspoří na své náklady. Jde o ztrátové projekty a tudy cesta nevede.

Chci-li nabídnout klientovi dobré řešení nízkoenergetického domu, pak musím přicházet s řešením, které má také ekonomicky smysl. Pokud oba směry spojíme, tedy ekonomiku a ostatní vlastnosti domu, dostáváme se do úrovně, kde je třeba skutečně přemýšlet a počítat. A taková řešení nízkoenergetických domů jsou z mého pohledu ta správná. A jen ta mají smysl.

Co nového připravují Ekonomické stavby?
 
Naše úsilí nyní zaměřuje na pasivní domy. Pasivní domy jdou ještě dál, než-li domy nízkoenergetické. Jdou až do extrémní úrovně úspory energie. Doposud jsme tuto technologii nepodporovali. Z prostého důvodu – nenabízela právě tu ekonomickou návratnost. Zavedení nové státní podpory naše úvahy částečně mění. A tak v ES pilně hledáme a počítáme, jaké řešení je to nejsprávnější.
 
Čím se liší pasivní dům od nízkoenergetického?
 
Rozdělme nejprve domy do čtyř kategorií. Nejčastější kategorií bude v ČR kategorie běžných domů. V našem srovnání ji považujme za kategorii standard. V řeči čísel jde o spotřebu kolem 150kWm2 plochy za rok. Pak jsou pochopitelně ještě domy, které mají i horší tuto spotřebu. Postavit však takový dům dnes považuji za zločin. Kategorií výrazně lepší než-li je standard, jsou úsporné dobře izolované domy. Do této kategorie patří například základní standard ES. V našem případě jde o domy, které se velmi těsně přibližují kategorii nízkoenergetických domů. Pak je kategorie NED domů, kde je spotřeba nižší než 50 kWm2 za rok. Konstrukce je třikrát úspornější než obvyklý standard. Poslední kategorií jsou pasivní domy, které mají spotřebu ještě poloviční oproti domům nízkoenergetickým.
 
Jde o skutečně extrémní zadání, kde nestačí jen hledat správné materiály. Je nutné pracovat s architekturou a pomáhat si i dalšími technologiemi – například řízeným větráním nebo rekuperací. Tyto technologie se ale řadí mezi ekonomicky velmi náročné.

Velký zájem stále vzbuzuje program Zelená úsporám.
 
Ano, zaznamenávám dotazy k tomuto programu ve své kavárně na stránkách ES (www.ekonomicke-stavby.cz). Jsem rád, že si stát uvědomil svou roli a rozhodl se dražší a kvalitnější technologie podporovat. Nakonec je to tak obvyklé ve vyspělých zemích Evropy. Zároveň je zřejmé, že tento první projekt je k novým stavbám velmi skoupý. Proto doufám, že u tohoto jednoho projektu nezůstane a stát bude tímto směrem pokračovat. A snad se při vypisování dalších programů poradí vládní úředníci i s někým z praxe.
 
Myslíte si, že stát nastavil dotační podmínky tak, aby dokázal přesvědčit investory o stavbě nízkoenergetických domů?

Stávající program novým domům nepřeje. Systém podpor pro novou výstavbu rodinných domů je nastaven nesmyslně přísně. Nový dům má nárok na podporu jen v případě, že jde o dům pasivní. Pak je však nastavená dotace 220 000,-Kč příliš nízká. Pokud by stát chtěl skutečně podporovat výstavbu pasivních domů, musela by být podpora někde kolem 600 000,-Kč. Pak by podpora začala fungovat a mělo by smysl stavět pasivní domy.

Dnes se pasivní domy prakticky nestaví. Podpora 220 000,-Kč je ke změně tohoto trendu příliš malá. Prakticky vzato, nové domy podpora programu Zelená úsporám příliš nepotká.
 
Proto v ES teď hledáme nějaké ekonomicky chytré řešení pasivních domů. Chceme, aby naši klienti mohli stavět pasivní domy a s využitím i této malé dotace mělo takové rozhodnutí smysl. Držte nám palce. Nízkoenergetickým domům se věnujeme dlouhou dobu. Snad nám tento náskok pomůže přinést klientům zajímavé řešení.
17.06.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444