Ze světa skla a hlíny

Čtvrté letošní číslo časopisu Keramika a sklo přináší především četné pohledy do sklářských a keramických dílen, a informuje o významných akcích a výstavách v oboru.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Design Jiřího Lomeckého, foto autor

Ohlédnutí za profesionální dráhou Evy Tesařové, která zemřela letos v červnu ve věku 76 let,  připomíná jemnost a poetičnost, kterou se vyznačovala především drobná figurální tvorba této jablonecké keramičky. Do tvorby příslušníků nejmladší generace designérů z oboru keramiky a porcelánu mají čtenáři příležitost nahlédnout prostřednictvím prací Jiřího Lomeckého, Antonína Tomáška a Petra Hrůzy.  Významnému 120. výročí založení Střední průmyslové školy keramické v Bechyni je věnován především článek v rubrice Škola, který ve stručnosti zachycuje historii i současnost této instituce. Bechyni a souvisejícím tématům jsou však připsány také další  články – např. navštívenky ateliérů pedagogů  bechyňské školy Václava Hrůzy a Jiřího Novotného nebo procházka 12. ročníkem výstavy Letní plastika instalované v prostorách klášterní zahrady v Bechyni. Za hranicemi  republiky, ba dokonce za oceánem, se čtenáři octnou díky rozhovoru s teoretikem a publicistou, newyorským šéfredaktorem časopisu American Ceramics Donaldem Andrewem Kuchtou.
Svět skla v tomto čísle časopisu zastupuje mj.  návštěva v ateliéru Antonie a Jana Jankovcových, kteří se zabývají vypalovanou malbou na skle, technikou, pro jejíž rehabilitaci udělali od poloviny minulého století mnoho především naši nejvýznamnější představitelé volné sklářské tvorby – prof. Libenský a někteří z jeho žáků.  Rozhovor nazvaný Tenké jemné linie zavede čtenáře do ateliéru Marty Kerhartové, jejíž sklo zdobí jedinečný leptaný a malovaný dekor.
Detail betlému J.Rybáka, foto redakce BYDLENÍ.CZ

Mezi nejvýznamnější umělecké události, které zachycuje toto číslo Keramiky a skla, patří bezesporu skleněný betlém Jaromíra Rybáka,  který byl před nedávnem instalován jako součást expozice současné volné sklářské tvorby na zámku v Bezdružicích. Autor článku Ivo Křen čtenářům zasvěceně přibližuje toto ojedinělé dílo v kontextu české sklářské plastiky i v kontextu díla J. Rybáka, v němž představuje syntézu. Betlém, který byl vytvořen na objednávku pro prostor bezdružické zámecké kaple, vznikal téměř dva roky a je dokladem vysoké umělecké úrovně i technické dokonalosti naší sklářské tvorby. „Právě sklo dovoluje … vstoupit zdánlivě dovnitř této kompozice, nalézt skryté detaily. Umocňuje se tak pocit několika plánů sdělení a výpovědi o komplikovanosti tohoto světa. Děje se prolínají, není jednoznačně určeno, co je dřív, co později, kde je nahoře, kde dole. Vesmír je uvnitř, ale zároveň kolem…“, charakterizuje výjimečnost tohoto uměleckého díla autor článku.
14.09.2004 | sm
  • Časopis Keramika a sklo

    Keramika a sklo je časopis o keramických a sklářských výtvarnících. Seznamuje čtenáře s jejich tvorbou, v rozhovorech s jejich názory na odlišná témata. Najdete zde informace o výstavách, galeriích, sympoziích, školách ...Je určen všem, kteří se o tyto obory zajímají.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444