Zdravě se dá nejen žít, ale i bydlet

Zdravý, ekologický, přírodní, bio..., to jsou pojmy, které na nás dennodenně vykukují z obálek časopisů, reklam i popisků výrobků. Zdravý životní styl čím dál více proniká do všech oblastí našeho života. Lidé začali kupovat bio potraviny, pravidelně sportují, třídí odpad a zajímají se o životní prostředí kolem sebe. A samozřejmě i bydlet chceme v komfortních a zdravých domech.

Ochránit obyvatele před různými nepříznivými vlivy počasí, kdy v horkých letních měsících žár slunce dělá místnosti téměř neobyvatelné a naopak v zimních měsících zabránit únikům tepla a tzv. profukování od podlahy, bylo základním mottem při stavbě jakéhokoliv příbytku. Přírodní živly jako jsou voda, sníh a vítr dokázaly potrápit nejen naše předky, ale i my dodnes s nimi více či méně úspěšně bojujeme. V dnešní době se stavebníkům daří tyto nepříjemné důsledky počasí eliminovat pomocí vyspělých materiálů a poznatků z vývoje stavebního trhu. Novodobé domy se stavějí již s výbornými izolačními vlastnostmi, ovšem často na úkor zajištění optimálních podmínek, potřebných pro vytvoření zdravého klima.

Majitelé do svého bydlení investují stále více prostředků. Chtějí, aby jejich domy názorně demonstrovaly jejich společenské postavení, angažují pro návrhy svých domů renomované architekty, v interiérech se vyjímají designové kousky a velikost místností vzbuzuje obdiv. Investoři nešetří ani na vybavení podporující uživatelský komfort v podobě pořízení těsnicích oken a systému rekuperace vzduchu, ale opomíjejí základní faktor potřebný k vytvoření zdravého vnitřního prostoru, kterým je kvalitní plášť domu z přírodních surovin. A přitom právě volba vhodného stavebního systému není jen otázkou peněz a nemusí tak být spojována s nákladnými individuálními projekty. I ve výstavbě katalogových domů můžeme najít zdravé stavby. Osvícení developeři se již zabývají problematikou individuálních potřeb budoucích obyvatel a do svých priorit zařazují požadavky na takové konstrukční a dispoziční řešení, které poskytne rodině komfortní zázemí s důrazem na tepelnou pohodu místností s optimálním vnitřním prostředím, které zabraňuje tvorbě nežádoucích bakterií.

Ytong: průkopník mezi zdravými stavebními materiály
Průkopníky zdravých domů jsou konstrukce postavené z bílého pórobetonu. Na základě projektové dokumentace navrhnou specialisté na energetické poradenství konstrukční řešení přesně odpovídající požadavkům klientů, které bude navíc respektovat zásady zdravého bydlení. Poradci z Ytongu se při svých návrzích materiálové skladby budovy nezaměřují pouze na funkci jedné přidané hodnoty na úkor dalších, nýbrž přistupují k řešení komplexně, aby bylo dosaženo ideálního prostředí uvnitř domu. Záleží jen na zákazníkovi, v jakém energetickém standardu si svůj dům postaví a jakými technickými pomocníky, jako je např. tepelná izolace, jej vybaví.

Zdravé vnitřní klima a optimální vlhkost nejsou v nových domech samozřejmostí. Většina obyvatel však stále mylně předpokládá, že pokud si postaví nový dům, automaticky v něm bude komfortní prostředí zajištěno díky vynaloženým prostředkům za moderní materiály. Poruchy soustředění, pocit únavy, ospalost nebo i bolesti hlavy. Za tím vším lze hledat nevhodné vnitřní prostředí. I za civilizačními chorobami 21. století stojí především dopady pobytu v nemocném interiéru. Účinným prostředkem pro boj s těmito nemocemi je optimalizace hygienických standardů vnitřního prostředí.

Jednoduché řešení pro zajištění optimálního mikroklima představují produkty Ytong, vhodné pro nízkoenergetické a pasivní domy. Výborné tepelněizolační vlastnosti Ytongu zajišťují stavbě tepelnou pohodu s nízkými provozními náklady, v prostředí zcela zdravotně nezávadném. Pórobeton Ytong reguluje teplotu i vlhkost v interiéru, a tím zabraňuje vzniku škodlivin a plísní. Tato unikátní schopnost materiálu je důvodem, proč si projektanti stále častěji vybírají pro návrh domu pórobetonové zdivo od Ytongu, které dokonce není nutné dodatečně zateplovat.

Zdravé bydlení pomalu nachází své místo v našem životě, stejně jako bio potraviny a produkty, jež se vyrábějí s ohleduplností k životnímu prostředí. Šetrné k životnímu prostředí jsou i domy zděné z Ytongu. Tvárnice Ytong jsou složeny z čistých přírodnin, kterými jsou písek, vápenec a voda. Samotná výroba je velmi šetrná, jelikož z jednoho kubického metru přírodních surovin se vyrobí pět kubických metrů tvárnic a během výroby se spotřebuje několikanásobně méně energie než u jiných materiálů. Pórobeton Ytong je díky své specifické struktuře lehčí než jiné stavební materiály, a proto jsou i jeho energetické nároky na dopravu mnohem nižší. Minimální je i odpad při zpracování, jelikož je zpětně znovu zpracováván při výrobě. Správně zvolené konstrukční řešení Ytong dokáže dokonale skloubit provozní úspory energie s vysokou kvalitou vnitřního prostředí domu, za použití stavebních materiálů ohleduplných k životnímu prostředí.
21.12.2011
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444