Zdravé bydlení v teple, bez plísní a vlhkosti

Zdravé nebo ekonomické bydlení jsou výrazy, které se v oblasti stavby rodinných domů objevují stále častěji. Mnoho lidí si pod nimi představuje věci, které spolu vůbec nesouvisí, nebo mají zkreslené představy o funkčnosti jednotlivých technologických řešení. V článku se seznámíme s vlastnostmi stavebního systému Ytong, materiálu, který splňuje náročné požadavky moderního bydlení.

Kvalitní tepelná izolace bez škodlivých látek
Tvárnice z bílého pórobetonu jsou čistě přírodním materiálem, který se používá už téměř sto let. Díky svým vlastnostem nevyžaduje žádné napouštění dodatečnými konzervačními látkami, jak tomu často bývá u dřevostaveb, a ani neobsahuje polystyrenové a další výplně, jejichž účelem je zlepšit tepelněizolační vlastnosti stavby.
Optimální teplota a vlhkost ve vašem domě
Ytong dosahuje toho nejvyššího standardu sám o sobě – díky samotné povaze materiálu. Obsahuje miliony vzduchových pórů, díky kterým do tvárnic prostupuje vzduch, jenž působí jako izolace. Zároveň zde nekondenzuje vlhkost, protože je odváděna ven. Pokud je v domě naopak přesušený vzduch, pracuje podobně jako funkční oblečení a dokáže tyto podmínky skvěle regulovat.

Právě optimální vlhkost a teplota jsou hlavními předpoklady, aby se netvořila plíseň, která patří k velkým zdravotním hrozbám, protože způsobuje alergie a je jednou z příčin vzniku astmatu. Důležité je i to, že bílý pórobeton nevytváří tepelné mosty – tedy místa, která mají různou teplotu, například kolem oken, v rozích a všude tam, kde se stýkají dva materiály. Systém stavebních materiálů Ytong obsahuje různé typy tvárnic, které umožňují budovat homogenní konstrukce, kde tepelné mosty nevznikají, a tím pádem ani podmínky pro plísně. Navíc díky svým vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem udržuje optimální teplotu a jeho zásadité složení růstu plísní zamezuje.

Stavba domu svépomocí s materiály z pórobetonu
Hlavní výhodou Ytongu je, že s ním dovede pracovat i laik, což potvrzuje jeho obliba u staveb svépomocí. Redukuje ale také potíže, které s sebou nese kvalita řemeslné úrovně stavebních firem. Navíc s výběrem můžeme pomoci, máme certifikované stavební společnosti, jejichž práce je na vysoké úrovni. Zkrátka s lehkými tvárnicemi lze snadno postavit to, na čem ve výsledné spokojenosti s užitnými vlastnostmi domu záleží nejvíce – hrubou stavbu,“ uvedl ing. Petr Mareček, technik společnosti Xella CZ, s.r.o., výrobce Ytongu. 

Dům se s použitím systému Ytong stává stavebnicí, z níž si vybíráte jednotlivé díly např. schodišť, příčkovek, obloukových segmentů i střech a stropů. Umožňuje jednovrstvé zdění bez zateplení, a to u všech energetických standardů domů, včetně pasivních. Ušetří prostředky za energie a vytápění, ale i čas při stavbě a náklady na zateplování. 
Novinky v sortimentu Ytong
Ucelený sortiment v minulém roce rozšířily dva inovované systémy pro masivní střechu a strop, Ytong Komfort a Ytong Ekonom. Jednou z jejich největších výhod je, že zabraňují letnímu přehřívání interiéru a jsou vhodné i do pasivních domů. Mají zvýšenou ochranu před hlukem a jsou velmi variabilní pro různé typy projektů. Ytong Komfort navíc představuje jedinečný konstrukční systém, který umožňuje stavět střechu bez nadbetonávky a KARI sítě, čímž uspoří více než třicet procent nákladů.

Zdravý dům, snadno realizovatelný svépomocí, s vynikajícími předpoklady pro úspory energie, možností jednovrstvého zdění u všech energetických standardů a jeden dodavatel sortimentu od sklepa až po střechu – to vše jsou dobré argumenty pro to, aby se bílý pórobeton stal i vaší volbou. 
17.06.2014 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444