Zážitek ze zvuku díky promyšlené akustice

Pokud jste investovali do vybavení vlastního systému domácího kina, jistě uznáte, že podobný vizuální i zvukový prožitek z filmu nemůžete s obyčejnou televizí srovnávat. A poslechnout si koncert oblíbené kapely v místnosti, která je vybavena špičkovou technologií vícekanálového prostorového zvuku, je zážitek, který předčí pouze živák.

Pokud patříte k hudebním fanouškům, kterým na kvalitním zvuku záleží, a přáli byste si svá alba vychutnávat v co nejvěrnější podobě, budete muset investovat do aparatury. Ještě před tím byste však měli vědět, jak vhodně upravit akustiku prostoru.
Bez dobré akustiky nikdy nedocílíte perfektního poslechu
Na kvalitní poslech má významný vliv právě správné vyladění akustiky prostoru, proto by mu měla být věnována pozornost jako první. Pokud totiž tuto skutečnost zanedbáte, v budoucnu špičkového zvuku nikdy nedocílíte. Řešení akustiky prostoru by mělo být nedílnou součástí každé instalace kvalitního audio systému, ať už se jedná o stereofonní nebo vícekanálový poslech.
Kdy se na akustiku zaměřit
Jestliže o zvláštní poslechové místnosti teprve přemýšlíte, plánujete stavbu či rekonstrukci bytu, máte z poloviny vyhráno. Právě tehdy je totiž nejvhodnější doba, kdy můžete prostor akusticky připravit a nábytek i jednotlivé audio komponenty vhodně rozmístit. Správné akustiky docílíte pomocí speciálně navržených sádrokartonových konstrukcí a difuzorů. Prostor je možné akusticky ošetřit také dodatečně, a to pomocí akustických panelů. V takovém případě se hledá kompromis mezi ideálním rozmístěním vhodných panelů a prostorovými možnosti místnosti v kombinaci s konečným vzhledem.  
Akusticky příjemně a navíc stylově
Ideální řešení pro hi-fi instalace nabízejí akustické panely portugalské společnosti Vicoustic, které se vyznačují nejen vysokou účinností pohlcování nežádoucích zvukových vln, ale také skvělým a neotřelým designem s množstvím povrchových úprav i barevných provedení, včetně dřevěných či tkaninových povrchů, barvené akustické pěny a mnoha dalších variant. Neméně důležitým faktorem je také jednoduchá instalace pomocí speciálního lepidla přímo na stávající podklad. Při změně nebo přestavbě prostoru pak panely jednoduše odlepíte a použijete znovu.

Sortiment zahrnuje jak absorpční tak i difuzní prvky a nezapomíná ani na oblast nízkých frekvencí, kde nabízí širokou škálu basových pastí jak pro pevné instalace, tak i pro možnost vyladění rezonančních frekvencí. Základem každého panelu je speciální akustická pěna, která díky svým vlastnostem neztrácí barevnou stálost ani pevnost. Povrchové napětí pak odpuzuje prach, který se neukládá ve struktuře panelu. 
Na řešení akustiky prostoru se vyplatí nezapomínat. Odměnou vám bude nejen skvělý hudební zážitek, ale především čisté a akusticky příjemné prostředí. Jestliže pro váš domov hledáte řešení, které zachová maximální důrazu na design i výslednou akustiku prostoru, využijte dlouholeté zkušenosti společnosti DISK Multimedia, s.r.o., která je předním dodavatelem řešení a vybavení pro zpracování zvuku i obrazu.
11.08.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444