Zateplením domu snížíte náklady na energie až o polovinu

Snímek domu v pražské městské části Hodkovičky. Pravá část domu je bez zateplení a levá část je zateplená kamennou vlnou Rockwool.

Snímek domu v pražské městské části Hodkovičky. Pravá část domu je bez zateplení a levá část je zateplená kamennou vlnou Rockwool.

V rámci programu Zelená úsporám je od 22. dubna letošního roku možno žádat o dotaci na zateplení stávajících rodinných a bytových domů, na stavbu nových domů minimálně v nízkoenergetickém standardu i na ekologické vytápění. Podmínky, které musíte pro žádost splnit, definuje Státní fond životního prostředí, distribuovat dotace budou vybrané banky.

Stát tak vychází vstříc těm, kdo uvažují ekologicky i ekonomicky. Správným zateplení starších staveb je totiž možné ušetřit až 50 % nákladů na vytápění. Pro běžnou domácnost to představuje desetitisíce korun ročně.

Termosnímek stejného domu. Pravá, nezateplená část je červená, znamená to, že vykazuje značnou teplotu zdí a vnějších ploch. Teplo zevnitř uniká do vnějšího prostředí. U levé, zateplené části převažuje zelená barva, teplota povrchu je tedy mnohem nižší.

Snímek domu v pražské městské části Hodkovičky. Pravá část domu je bez zateplení a levá část je zateplená kamennou vlnou Rockwool.

Začněte šetřit se stránkami www.zacnetesetrit.cz

„Program Zelená úsporám je obrovskou výzvou i pro nás,“ říká Robert Trgiňa, obchodní ředitel společnosti Rockwool, a.s., výrobce izolací z přírodní kamené vlny. „Udělali jsme již spoustu kroků, které mohou být využity právě v tomto ekologickém programu. 15. března jsme spustili speciální microsite www.zacnetesetrit.cz, kde všichni zájemci naleznou základní informace o zateplování. Mohou si jednoduše spočítat energetickou spotřebu svého domu a praktická kalkulačka jim pomůže navrhnout vhodnou tloušťku zateplení fasády i podkroví. Web je velmi jednoduchý a uživatelsky přívětivý, mysleli jsme především na širokou skupinu obyvatel, kteří dosud z finančních důvodů nejevili zájem o zateplování. Nyní by ale měli, neboť ještě nikdy nebyly dotace tak blízko.“

Společnost Rockwool už od minulého roku podle zkušeností mateřské společnosti, sídlící v Dánsku, vyrábí v českém Bohumíně jedinečný materiál pro tzv. kontaktní fasádu domů - Frontrock MAX E. Jeho dvojí struktura je svými tepelněizolačními vlastnostmi velmi vhodná pro vytvoření požadovaného nízkoenergetického či pasivního standardu. Stavby úsporných domů v lokalitě Koberovy v Českém ráji, kde byly použity izolace Rockwool, ukázaly české veřejnosti, že se nemusíme ohlížet vždy jen do zahraničí.

Tepelná pohoda i bonus navíc

Pokud jste vyzkoušeli doporučenou kalkulačku a zjistili, že vaše spotřeba energie je vyšší než 100 kWh/m2 za rok, je pravý čas zvážit zateplení domu.

Izolace z kamenné vlny Rockwool kromě tepelné pohody zajišťují navíc i výraznou ochranu před hlukem a požárem. Přírodní původ kamenné vlny zaručuje její prodyšnost, a tím i vynikajícíí vnitřní klima.
Díky izolačnímu efektu udržuje kamenná vlna stabilní teplotu vnitřního povrchu stěn. Nemůže tedy docházet k nepříjemnému pocitu chladých stěn. Její prodyšnost brání kondenzaci vodních par a tvrobě plísní, a to i na těžko větratelných místech jako jsou prostory za kuchyňskými skříňkami a nábytkem.
09.04.2009
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444