Zařizujeme ložnici

Ložnice je prostor, o který se s nikým nemusíte dělit. Je to vaše osobní místo. Stejně tak jako lidé, se kterými se stýkáte, na vás působí i prostředí, ve kterém žijete, odpočíváte, spíte. Zařiďte si proto svou ložnici tak, aby vás inspirovala, uklidňovala a vyhovovala vašemu životnímu stylu. Ložnice je totiž jen vaše. 

Přinášíme vám osm prověřených rad, které vám pomůžou se zařizováním ložnice.
1. Začínáme u postele
Stačí do prázdné místnosti postavit postel a rázem máte připravený prostor pro odpočinek. Postel je totiž základním a v některých případech jediným důležitým kusem nábytku, který do ložnice patří. Trh poskytuje obrovské množství typů postelí. Prodejci se snaží vyhovět romanticky založeným lidem, těm, kteří vyhledávají designové novinky, ale nabídku upravují i pro vyznavače klasiky. Módní trendy se ubírají různými směry. K výběru postele byste však měli přistupovat s rozumem, podle vlastních požadavků. Ne každému bude vyhovovat postel s nebesy, ne všichni budou nadšeni z postele kovové. Podle vzhledu vybíráme individuálně. Co bychom však podceňovat neměli nikdy, je kvalita. Důvěřujte prověřeným výrobcům a prodejcům a nenechte se napálit špičkově nafocenými produkty. Postel si přece nepořizujeme každý rok. 
 
 
Úložný prostor se vždy hodí, čalouněná postel
Discovery
ho
nabízí v dostatečné míře.
 
2. Velikost postele přizpůsobte prostoru
Jak velkou postel? I když snem každého z nás je velké, prostorné lůžko, ne všichni máme k dizpozici dostatečný prostor. Do malého bytu se budou hodit lůžka o rozměrech 160 x 200 centimetrů, někdy dokonce můžeme přistoupit k rozkládacímu gauči. V tomto případě však důrazně dbejte na kvalitního prodejce. Pokud ložnice poskytuje velkorysý prostor, není třeba se ve výběru omezovat. Postel o šířce 180 cm jistě poskytne pohodlí. 

3. Postel nepatří naproti dveřím 
O umístění postele se stále vede řada teorií. K oknu, k topení, ke dveřím? I když se to nezdá, i tato zdánlivá banalita může mít na náš psychický stav nemalý vliv. O vhodných a nevhodných zónách si můžete přečíst spoustu literatury. Například není vhodné postel umístit v přímé linii ke dveřím. Může vás totiž rušit představa, že ve dveřích někdo stojí. Další zajímavé poznatky o umístění postele poskytuje i teorie feng-shui. 
4. Bez kvalitního roštu se dobře nevyspíte
Někteří investují peníze do krásné postele, ale na roštu a matraci šetří. To je ovšem velká chyba. Zdravý spánek totiž zaručí pouze postel s roštem a matrací jako celek.

 
Možnost polohování u roštu Saturn oceníte
při čtení nebo sledování TV.
 
Rošty poskytují oporu tělu. Vytvářejí základní konstrukční kostru celé postele, a proto bez kvalitního roštu nemůže postel splňovat požadavky na plnohodnotné spaní. Rošty lze vybírat mezi několika druhy i rozměry. Mechanicky nebo elektronicky polohovatelné ocení zvláště starší osoby. S výběrem by vám vždy měli pomoci vyškolení pracovníci.
 

5. Matraci vybírejte podle váhy, věku i zdravotních potřeb 
Zdravotní matrace musí korespondovat s vaším životním stylem. Jste důchodce? Máte problém s nadváhou? Bolí vás klouby? Trpíte alergiemi? Vybírejte matraci vždy podle svého zdravotního stavu, nároků a potřeb.

 
Matrace Nefrit vyniká ortopedickými vlastnostmi.  
Matrace můžeme rozdělit podle typu na pružinové, molitanové a latexové. Berte v úvahu i druh výplně. Podle vašich požadavků a případných zdravotních nároků můžete vybírat mezi tzv. studenou, línou, bio či PUR pěnou. Matrace se vyrábějí v několika rozměrech. Proto pokud vlastníte manželskou postel s jednotlivě polohovatelnými lůžky, není problém přizpůsobit matrace typu postele.
6. Barvy v ložnici vás můžou uklidnit i aktivovat
Vybrali jste postel a přemýšlíte, jaké vybrat doplňky? Do jakých barev ladit interiér ložnice? Platí staré známé pravidlo. Zářivé barvy ve vás podněcují aktivitu, tlumené naopak uklidní a navodí potřebný pocit klidu. Volte podle sebe a své přirozené aktivity. Pokud zvolíte neutrální barvy, jako bílou, světle šedou, béžovou či odstíny bílé kávy, můžete se více odvázat při výběru závěsů a dalších doplňků. 

7. Co patří a co nepatří do ložnice?
Každý to ví. Televizi si nechte v obývacím pokoji a počítač v pracovně. Ložnice má plnit jeden jediný úkol, a to poskytnout vám prostor pro odpočinek. Zapomeňte na rušivé elementy a odpoutejte se od zbytečností. Současným trendem jsou prostorné a vzdušné ložnice. Stále více lidí upřednostňuje méně nábytku. Lépe se budete cítit v místnosti, která nebude přeplněná a zcela zahlcená. Co potřebujeme ke spánku a odpočinku? Postačí postel, noční stolek, případně menší komoda. Navíc pokud si zařídíte šatnu, zajistíte si tak vždy uklizenou a čistou ložnici.
Elegantní ložnici si můžete pořídit i v dubovém dekoru. Foto: Ložnice Latis
8. Poraďte se s odborníky
Sháníte nábytek, kterým byste vaší ložnici dodali ten správný šmrnc? Navštivte prodejny JENA-nábytek, kde si budete moci vybrat klasický nábytek i nábytek podle nejnovějších trendů. Ať už tedy hledáte novou postel, šatní skříň či komodu, v JENA-nábytek si budete moci vybrat z široké nabídky modelů pro velké i malé ložnice. Veškerý sortiment nábytku do ložnice si můžete nejdříve prohlédnout na e-shopu JENA-nábytek.cz.
18.11.2013 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444