Budujeme koupelnu

Ještě před takovými sto lety v našich zemích nahrazovalo v řadě domácností koupelnu umyvadlo, u něhož stál džbánek s vodou. Většinou bylo umístěno v kuchyni, kde probíhala denní toaleta. Pro koupání v horké vodě se toto „sanitární zařízení“ doplňovalo o dřevěnou káď nebo necky a voda se dlouze ohřívala na kamnech. I když historie koupelny jako zvláštního místa určeného k očistě sahá v různých koutech světa i tisíce let zpátky, koupelna, jak ji známe dnes, začínala být u nás běžnějším jevem až na počátku 20.století. V minulých desetiletích u nás už sice nebylo myslitelné nezahrnout do projektu bytu či domu samostatnou koupelnu, ovšem pokud šlo o její vybavení, stála na okraji zájmu.

Dnes můžeme můžeme směle říct, že vývoj sanitárního vybavení nabral dechberoucí tempo. Při pohledu na nabídku dostupnou na našem trhu se mnohým z nás točí hlava a mnohdy se díky ní dostáváme do opačného problému: jak se ve všech těch možnostech zorientovat a jak nejlépe si svou vysněnou koupelnu zařídit? Zkuste s námi teď proto podniknout malou výpravu, která by vám mohla být při vlastním rozhodování užitečná.


 


Než začneme…


„Práce chvatná málo platná“, věděli už naši předci a věděli tak správně. Oproti tomu americké „čas jsou peníze“ má také svůj význam. Nejlepším řešením tedy bude mít na mysli obě tato pořekadla. Dříve než začnete s jakýmikoliv pracemi na realizaci koupelny, je potřeba si v klidu sednout a udělat si komplexní představu. Chci koupelnu realizovat sám, nebo využiji služeb stavební firmy? Pokud se rozhodnete pro stavební firmu, budete s největší pravděpodobností platit nejen za práci, ale i za čas. Všechno si tedy řádně připravte a promyslete. Než si objednáte práce jakékoliv firmy, informujte se o kvalitách jejích předchozích zakázek. Může se stát (zejména v malých městech a na vesnicích, kde konkurence není dostatečně velká, aby nutila ke kvlaitnímu výkonu), že vydáte nemalé finance a postupně budete nalézat na provedené práci chyby. Dopředu si zvolte design koupelny, který by měl ladit s celým bytem. Dále je důležité skloubit prostorové možnosti s funkčností. Otázkou je, zda chcete, aby součástí koupelny bylo i WC. Toto řešení se dnes uplatňuje stále častěji, ale zvažte dobře předem, zda je vhodné právě pro vás - např. pro rodiny s vyšším počtem členů a s možností jen jedné koupelny a WC v bytě, nejvhodnější není. Pokud vám ale toto řešeí vyhovuje, zvažte dobře jeho umístění, tak aby nekazilo celkový dojem a naopak místnost vhodně doplňovalo. Můžete využít služeb některých prodejců sanitární techniky, kteří ke svým službám nabízejí grafické 3D zpracování, popřípadě je možné využít služeb architekta. (Navrhnout si vlastní koupelnu můžete např. na adresách www.sanitec.cz nebo www.siko.cz.)


 


    


 

Odpady


U novostaveb jsou v koupelně nejdříve řešeny odpady. Ve vícepodlažním domě se dříve vyžadovalo, aby koupelny, potažmo WC, byly zhruba ve stejném místě nad sebou. Odpadová trubka pak mohla fungovat pro všechny najednou. Dnes již se mnohdy takto striktně postupovat nemusí, přesto je v případě rekonstrukce snadnější a praktičtější využít už zavedených odpadů.


 


Omítky, izolace, topení


Koupelna je částí domu, kterou můžeme nazvat „nejvlhčí“. Většina firem specializujících se na omítky a izolace si toho je plně vědoma a podle toho také upravuje svou nabídku. Větší plocha koupelny je sice chráněna obklady a dlažbou, avšak stropy zůstávají „čisté“. Proto je důležité zvolit správný hydroizolační materiál jak pro samotný strop, tak pro omítku. Také oblast vytápění koupelen dosáhla obrovského pokroku a stává se samozřejmostí, že součástí koupelny je podlahové topení a topné žebříky v mnoha provedeních a s příslušenstvím.


 


Vany, obklady a dlažba


Dříve, než se pustíte do obkládání koupelny, je nutné si rozmyslet, jakou vanu plánujete, popřípadě zda chcete i sprchový kout nebo závěsné WC. Proč? U dnešních van je jedním z nejčastějších řešení nechat je zabudovat, to znamená obestavět cihlami a potom obložit obklady jako zbytek koupelny. Stále častější je také zavedení splachovací nádrže toalety do stěny, vidět je pak jen designově řešené splachovadlo. Jistě jste si již všimli, že klasická obdélníková vana je minulostí. Dnes jsou k dispozici vany rohové, různě tvarované, vany pro dva a stále více se do podvědomí veřejnosti dostávají i hydromasážní vany, které nahrazují whirlpooly. Nezapomínejte však na důležitý fakt - drtivá většina zmíněných van má několikanásobně větší objem a tím i roste spotřeba vody. Protože na celkový vzhled koupelny má vzhled obkladů zásadní vliv, je nutné provést důkladný výběr. Nabídka je nesmírně různorodá, trendy jsou dnes zejména barevné koupelny, obklady s různými motivy a v neposlední řadě mozaikový dezén. Jakmile si vyberete, bude potřeba vypočítat, kolik materiálu je nutno zakoupit (s tím vám ovšem mohou poradit v prodejně nebo to nechte na odborníka - obkladače, stejně jako volbu kvalitního lepidla pro obkládání). Po obložení následuje spárování, které stejně jako samotné obkládání mohou ti šikovnější z nás zvládnout hravě sami. Důležité je také, rozhodnout se pro vhodný odstín spárovací hmoty.


  

Instalace baterií a umyvadla

Klasické vodovodní kohoutky se z koupelen pomalu vytrácejí a jsou nahrazovány praktickými, kvalitními bateriemi pákovými. Existují však i výrobci, kteří mají ve své nabídce atraktivní luxusní série kohoutkových baterií. Rozvoji designu se nevyhnuly ani sprchové programy, proto bez problémů sladíte se zbytkem koupelny i tyto produkty.

Umyvadla bývají dodávána buď samostatně, nebo jako součást koupelnového nábytku. V trendu je nechat umyvadlo obložit stejně jako vanu nebo sprchový kout, což je možné, pokud se rozhodnete pro jednotlivé kusy, které v sobě žádný nábytek neobsahují. Když už jsou všechny práce hotové, zbývá ještě poslední, pro mnohé ta nejpříjemnější – vybavit novou koupelnu vyhovujícím nábytkem a doplňky. Nábytek by měl být vyroben z materiálu, který není choulostivý na vlhko. A pamatujte: Zvolený design koupelny by měl korespondovat i se stylem nábytku. Upouští se od skříněk přeplněných ručníky a saponáty, zelenou má vzdušný prostor čítající pouze nezbytné poličky a jednu či dvě malé skříňky.


 

bydlinek

Vychutnejte si...

Všechno je hotovo a po důkladném úklidu si můžete dopřát první očistnou koupel. Bydlínek vám k tomu přeje, abyste si v ní příjemně odpočinuli a nabrali nových sil k realizaci dalších místností.

16.05.2006 | Petra Beníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444