Zapomenutému mistru secese a kubismu

Lampa na Jungmannově náměstí

Lampa na Jungmannově náměstí

Pozoruhodné a rozsáhlé dílo Emila Králíčka  (1877-1930), který patří ke svého času málem zcela zapomenutým osobnostem předválečné české architektury, připomíná nová výstava v Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí v Praze. Svůj záměr představit opomíjeného tvůrce se tak v posledním předvánočním týdnu letošního roku podařilo uskutečnit  arch. Zdeňku Lukešovi.

Rodák z Německého Brodu po studiích na pražské stavební průmyslovce pracoval v atelieru prof. Antonína Balšánka a poté, kolem roku 1901, odešel do Darmstadtu, kde působil ve studiu Josefa Marii Olbricha na projektu známé umělecké kolonie. Vedle arch. Emanuela Josefa Margolda byl Králíček zřejmě jediným Čechem, který měl možnost spolupracovat s jedním z čelných představitelů evropské secese. (Opavský rodák Olbrich studoval na vídeňské akademii a mj. působil ve studiu "otce" vídeňské secese Otty Wagnera.) V roce 1930 spáchal Emil Králíček sebevraždu a jeho pozůstalost se nedochovala. Pak se na jeho jméno zcela zapomnělo.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Vaňkův dům na Bubenském náměstí v Praze-Holešovicích

Králíček přitom navrhl desítky domů v Praze, Jičíně, Českém Brodě, Lysé nad Labem, Spálově, chorvatském Splitu nebo Bašce aj. Nejdříve projektoval fasády ve stylu vegetabilní secese ve spolupráci se sochařem prof. Celdou Kloučkem (např. vlastní dům Matěje Blechy na vltavském nábřeží, domy na Senovážném náměstí ad.), poté přešel ke geometrické secesi a moderně (vily Na Zátorce, domy v Karlíně, sokolovna a kostelík v Libni, hotel Zlatá husa, Adamova lékárna, Šupichovy domy na rohu Václavského nám. a Štěpánské ulice ad.). Nejzajímavější je Králíčkovo kubistické období 1912-3. V této době projektoval např. dům v Karmelitské ulici, dům Diamant v ul. Spálené, kubistickou lampu na Jungmannově náměstí (dříve mylně připisovanou V. Hofmanovi), interiér husitské kaple na Žižkově, vilu v Lysé nad Labem v nebo hrobku v Mnichově Hradišti a další stavby a detaily.
Vernisáž výstavy v Galerii J.Fragnera se uskuteční v pondělí 20. prosince, přístupná bude do 13. února 2005.

 

Související stránky: http://www.gjf.cz; http://www.tenzor.cz

17.12.2004 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444