Zaostřeno na design

MOBITEX 2007

Letošní ročník veletrhu bydlení Mobitex, který byl dnes oficiálně zahájen v pavilonu A1 brněnského výstaviště, usiluje o výraznější posun směrem k progresivnímu designu. Toto zaměření se v posledních několika ročnících týkalo spíše nekomerční části veletrhu, letos je i komerční část veletrhu MOBITEX obohacena o prestižní samostatný výběrový pavilon designu. Pořadatelé veletrhu reagují na fakt, že kvalitní design se i u nás stále výrazněji podílí na konkurenceschopnosti výrobců nábytku.

Projekt, který odpovídá trendům významných světových veletrhů, je umístěn v atraktivním prostředí pavilonu A2. Ve spolupráci s Design centrem ČR – odborným garantem veletrhu, pořadatelé Mobitexu oslovili pečlivě vybrané podnikatelské subjekty, které, jak na tiskové konferenci uvedl ředitel Design centra Karel Kobosil, jsou si vědomy, že design je také významným ekonomickým nástrojem a na trh dodávají výrobky vysoké kvality. 


Originalita, odvaha a jedinečnost jsou vlastní návrhům, které jsou na Mobitexu už po několik let prezentovány v jeho nekomerční části nazývané Designstory umístěné v pavilonu A1. Tak jako v předchozích letech i letos se zde návštěvníci mj. setkají s dílem zahraničního hosta veletrhu, který bývá také už tradičně přítomen jeho zahájení. Letos přijal pozvání pořadatelů německý designér světového jména Peter Maly. Designstory pravidelně představuje také tvorbu studentů středních, vyšších odborných a vysokých škol zaměřených na design. Letos půjde o práce na téma kuchyně a kanceláře, tyto dva stěžejní interiéry jsou totiž hlavním tématem celé letošní Designstory. 

V rámci soutěžní přehlídky Kuchyně roku 2007 (expozice je umístěna v pavilonu A2) jsou prezentována špičková řešení našich předních výrobců kuchyní, soutěž Nejlepší židle pro kancelář je mezinárodním kláním jedenadvaceti exponátů, o nejlepším z nichž rozhodne odborná porota. Designstory nabízí také pohled na vývoj světa kuchyní. V Kuchyni budoucnosti se seznámíte s kuchyňským prostorem, který počítá s maximálně funkčním uspořádáním, kosmickými technologiemi a materiály, závratnými křivkami a stále větším luxusem. Součástí této expozice je i na prostorových fotografiích  zachycený návrh kuchyně od slavné britské architektky a designérky iráckého původu Zahy Hadid.


Prostor Designstory není jen výstavní plochou, je také místem, na němž se v průběhu veletrhu odehrávají přednášky, diskuse, prezentace projektů, vernisáže a work shop.

Samostatnou expozici představuje projekt nazvaný Technologie & Design rovněž v pavilonu A 1. Jde o již již třetí pokračování na téma „bydlíme se spotřební elektronikou“. Jeho osm tematických ostrůvků nepředstavuje pouze klasickou veletržní prezentaci, ale také ukázku kompletních řešení a příležitost naučit se, jak s technikou a nábytkem v interiéru nakládat, aby výsledek byl plně funkční a nabízel co největší komfort.

 

Nabitý doprovodný program veletrhu Mobitex ovšem zdaleka není tím jediným, co mohou návštěvníci brněnského výstaviště ve dnech 15. - 18. března 2007, kdy je Mobitex přístupný veřejnosti, uvidět. Samotný Mobitex zaplňuje čtyři pavilony expozicemi 256 firem z 12 zemí, které přinášejí nabídku nábytku pro nejrůznější účely, potřeb pro domácnost, kuchyní, interiérových prvků a materiálů, svítidel, textilií a doplňků.

 

Mobitex tvoří již několik let čtveřici společně s mezinárodním veletrhem Prodítě a výstavami Rybaření a Modely; čtveřici úspěšnou díky společnému jarnímu termínu jejich konání i atraktivní náplni, o které se můžete v příštích dnech na vlastní oči přesvědčit.

 

  


14.03.2007 | sm - redakce Bydlení.cz
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.

  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444