Zamyšlení nad kuchyňským dřezem

Moderní kuchyň je vybavena řadou technických vymožeností, které každodenní práci v ní usnadňují a zpříjemňují. Než je však pořídíte, měli byste se zamyslet nad místem, kde stále ještě trávíte při práci nejvíce času. Věřte tomu nebo ne, ale nejvíce času trávíme u dřezu. I přes to, že je stále více domácností vybaveno kvalitními myčkami nádobí, dřez je a dlouho ještě zůstane nepostradatelnou součástí kuchyně. Myjeme v něm nádobí, oplachujeme zeleninu a maso, zkrátka – nemůžeme se bez něj obejít.

Atypický rohový dřez pro kuchyně ve tvaru písmene L.

Chceme-li mít dobrý moderní dřez, musíme si položit několik otázek – co od dřezu, jako jednoho z nejdůležitějších prvků kuchyňské linky, požadujeme. Mezi nejdůležitější parametry při výběru patří:

Funkce – v tomto ohledu je třeba povšimnout si vyváženosti rozměrů a hlavně hloubky dřezu. Ve většině případů bývá hloubka dřezu nedostatečná, nejčastěji u dřezů nižších cenových kategorií prodávaných zejména v supermarketech. Hloubka dřezu, má-li správně plnit funkci a nestříkat na linku a podlahu, by měla být mezi 19 až 25 centimetry. Mycí centrum by mělo být položeno o něco výše než ostatní pracovní plochy. Odborníci doporučují zpravidla o 10 cm. Pokud u něj stojíte ve vzpřímené poloze, měli byste na dno položit dlaň.
Umělý kámen je jako stvořený pro výrobu excentrických tvarů.

Odtoky a přepady – dřez by měl mít 3,5 palcové (tj. cca 9 cm v průměru) odtoky se sítkovým uzávěrem. Je to důležité pro případné použití drtiče kuchyňských odpadků. Dbejte na to, aby dřez měl přepad. Levné dřezy přepady často nemají. Důsledky, že například odběhnete k telefonu a necháte puštěnou vodu, jsou jasné.

Materiálová provedení – každý z materiálů má své pro a proti. Zatímco nerezové dřezy jsou cenově dostupnější, kamenné nabízejí více barevných a tvarových variant a bývají odolnější proti poškrábání. Nerezové dřezy se vyrábějí buď ze silně pochromovaného niklu, nebo z ušlechtilé nerezové oceli, tzv. chromniklu (dobrou kvalitu zajistí označení CrNi 18/10). Takové dřezy jsou velmi odolné vůči louhům a kyselinám, dejte si však pozor při čištění, protože kov se velmi snadno poškrábe přípravky obsahujícími „písek“. Při koupi podezřele levných dřezů v hobbymarketech si vyzkoušejte, zda je materiál dostatečně silný (síla plechu by měla být 0,9 až 1 mm). Když totiž do jeho okraje vsadíte baterii, neměl by se při manipulaci prohýbat. Prakticky všichni velcí výrobci dřezů nabízejí kromě klasických nerezových i dřezy z umělého kamene. Jedná se o mletou žulu nebo křemičité písky, které se míchají s pojivy na bázi akrylátů a samotná kamenina zaujímá ve směsi asi 80% podíl. Umělý kámen je oblíben pro širokou škálu barev a vynikající vlastnosti, má vysokou odolnost vůči teplotám (až 280 °C), stálobarevnost, snadno se udržuje, je neporézní – nenasákává a je otěruvzdorný.
Design - dobrý design dřezu je jedním z velmi důležitých hledisek. Pěkný dřez upoutá na první pohled pozornost. Zajímavý design a dobře zvolená barva dřezu ovlivní první dojem z vaší kuchyně. V tomto ohledu jednoznačně vedou kompozitní – granitové dřezy. Je tomu tak i proto, že samotná technologie lití dovolí vytvořit tvary a křivky, které tažení plechu prostě neumožní. Velmi důležitá je i možnost výběru barvy a sladění dřezu s interiérem. Doba, kdy nerez byl něco výjimečného, jedinečného a nejlepšího, je naštěstí nenávratně pryč. Nejsou-li spotřebiče a doplňky v kuchyni také nerezové, bude nerezový dřez ve vaší kuchyni více či méně nápadný a bude možná i snižovat dojem z jinak barevně vyladěného interiéru.

Údržba a trvanlivost – při výběru dřezu dbejte, aby neměl zbytečná žebrování, ostré rohy, hluboké drážky atd. To vše vám znesnadní čistění.
01.06.2006

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444