Základem moderního obývacího pokoje je vzdušnost a svoboda

foto: Forliving

foto: Forliving

Obývací pokoj by se měl stát duší a srdcem každého domu či bytu. Jedná se totiž o místo, kde se schází celá rodina. Pokoj slouží jako místnost společenská, kulturní, odpočinková, reprezentativní i sváteční.

Pryč jsou doby, kdy měla většina obývacích pokojů úložnou funkci, a byly přeplněné nábytkem. Moderní trendy jsou přesně opačné, tedy nemít takřka žádný nábytek, kromě pár polic na doplňky či knihy. Je ovšem nutné si uvědomit, že ne všechny byty takovéto řešení umožňují. Úložný prostor je zkrátka potřeba vždy, a je proto nutné přistoupit k opravdu efektivnímu řešení.

Malý nebo velký


Pokud je obývací pokoj jednou velkou polyfunkční místností, můžeme si dovolit jej upravit. Rozdělením velké místnosti na různé zóny za použití posuvných dělicích příček nebo paravánů vznikne zajímavá kombinace přesně podle vašeho přání. Vytvoříte malý dětský koutek třeba hned vedle pracovny a zbude i místo pro sedačku. Příčky navíc mohou sloužit jako úložný prostor. U malých bytů, kde je problém přesně opačný, je zase vhodné použít optické triky. Bílá barva nebo jiné světlé odstíny v kombinaci se sklem dodávají místnosti vzdušnost a také ji opticky zvětšují. Navíc můžete využít multifunkční nábytek, jako jsou například sedací soupravy s integrovaným úložným prostorem, hnízdové stolky nebo polohovatelné sestavy polic. To vše vám umožní maximální efektivitu na minimální ploše.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Královna místnosti

Dominantou každého obývacího pokoje je zcela jednoznačně sedací souprava. Ta musí velmi vkusně spojovat své dva nejdůležitější atributy, kterými jsou komfort a dokonalý vzhled. Ladit musí nejen s barvou pokoje, ale zároveň také s vybraným nábytkem, bytovými doplňky a textiliemi. U menších bytů zaujmou rozkládací soupravy, které lze na noc proměnit v lůžko. Větší obývací pokoj zase dává prostor pro mohutnější kožené soupravy s výplní z polyuretanové pěny, která je lehkým a pohodlným, přitom však dostatečně pevným materiálem. Používá se často například jako výplň oblíbených matrací, které poskytují zdravý a plnohodnotný spánek. Koupit můžete také luxusní celokožené sedačky ve vícebarevném provedení. V návaznosti na vzhled celé místnosti je ale možné vybrat i z řady jiných materiálů. K dispozici jsou tak sedačky čalouněné, ratanové či moderní typy potažené eko-kůží v kombinaci s chromem. Ty jsou často navrženy ve výrazných teplých barvách.
Jak si na to posvítíme?

Moderní doba vyžaduje od obývacího pokoje příjemnou atmosféru a světlo je jedním ze základních stavebních kamenů při jejím vytváření. Dobrým výběrem svítidel můžeme vytvořit pocit klidu a uvolnění. Použitím vnitřního osvětlení prosklených obývacích stěn můžeme změnit dojem celé místnosti, stejně jako vkusným upevněním bodových světel v prostorech nad dekorativními obrazy na stěnách. Dalším moderním prvkem pak může být zakoupení luxusního TV elementu, který v sobě již obsahuje integrované osvětlení. Klasikou je potom použití stojací lampy s regulací intenzity světla, která je nutným doplňkem určeným ke čtení nebo příjemnému sledování televize. Svítidel může být v pokoji hned několik, přičemž jejich vhodným rozmístěním podtrhneme celý dojem z místnosti.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vtip a jiskra

Celému obývacímu pokoji nemusí vévodit jen osvětlení, obývací stěna nebo sedací souprava. Charakter a dojem z místnosti lze podtrhnout řadou bytových doplňků, designérských prvků nebo textilních dekorací, které dodají celku určitou jiskru a náboj. Televizory společně s ostatní technikou lze ukrýt do sofistikované stěny s posuvnými dvířky. CD nebo DVD nosiče zase uložíme do variabilních polic na zdech nebo vkusných nástěnných držáků a úložné boxy ze skla či plastu můžeme pro efekt opatřit integrovaným osvětlením. Na trhu je také řada multifunkčních dekorativních doplňků, ať už se jedná o netradiční vzhled němého sluhy, židle ve tvaru ruky, nebo katanové vázy na suché květiny. Velmi oblíbenými se také stávají designérsky různorodé stojany nebo držáky na víno. To vše dodá místnosti osobitý vzhled a může vyvolat požadovaný dojem. Záleží jen na vaší fantazii a vkusu jaké kombinace a prvky použijete k tomu, abyste se v této důležité místnosti cítili vždy uvolněně a dobře.

Článek vznikl ve spolupráci s internetovým obchodem Nabytek-forliving.cz (www.nabytek-forliving.cz).
10.11.2009 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444