Zakládáme trávník

Trávník můžeme pěstovat jen tak pro okrasu, pro příjemnou relaxaci nebo jako prostor pro aktivní odpočinek. Hustý a zelený trávník je snem každého zahradníka, vypěstovat takový se však podaří jen těm opravdu šikovným a snaživým. Pár tipů a rad, jak vypěstovat kvalitní trávník, který se stane naší chloubou, nabízíme v tomto článku.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Setí Pokud si nekoupíte již vypěstovaný trávník v rolích u specializované firmy, bude prvním krokem k získání dokonalého trávníku setí. Při zatravňování je důležité důkladně prohlédnout pozemek, který chceme osít a zamyslet se nad tím, k jakému účelu budeme trávník využívat. Podle toho potom vybíráme travní směsi k osevu.
Základní typy travních směsí jsou tyto:
  • Parková směs - pro reprezentativní a málo zatěžované plochy
  • Hřištní směs - pro velmi zatěžované plochy
  • Golfová směs - pro reprezentativní trávníky s možností častého sekání
  • Rekreační směs - pro zatěžované plochy (rodinné zahrady, dvorky...)
  • Stín směs - pro místa, kde není mnoho světla
  • Směs univerzální s příměsí plevele - pro nereprezentativní trávníky (kolem chat, louky...)
    Stanoviště je před výsevem nutné zbavit plevele a půdu důkladně prokypřit. Takto připravenou půdu je dobré nechat před osetím 2 - 3 týdny odpočinout a před samotným setím z ní znovu odstranit plevel. Nejvhodnější dobou pro setí je období dubna a května a poté srpna a září. Vzhledem k tomu, že za horkých dnů je nutné zavlažovat mladý trávník i několikrát denně, je výhodné provést osev na konci léta, kdy už slunce tolik nepálí. Na připravený povrch začneme zasévat semínka trávy nejlépe dvěma směry na sebe kolmými, můžeme také použít speciální secí strojky. Semena lehce zapravíme do země prohrabáním nebo zasekáním a zavlažíme.
  • Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
    Také komplexní a pečlivá příprava půdy stanoviště je důležitým krokem k úspěchu. Pro trávníky je nejvhodnější půda středně těžká - hlinitopísčitá, která umožňuje trávě dostatečně dýchat. Pokud máme na zahradě půdu s jinými vlastnostmi, upravíme ji. Příliš těžkou půdu zlehčíme přidáním písku a rašeliny a naopak do příliš lehké půdy přidáme půdu jílovitější, drcenou kompostovou kůru nebo piliny. Kyselost půdy by se měla pohybovat v rozmezí 5,5 - 6,5 pH. Kyselejší půda vyhovuje travním plevelům a ty se v ní pak oproti trávám lépe rozmnožují.
    Péče v prvních týdnech
    Během prvních týdnů se musí tráva pravidelně zavlažovat - za velkého horka i třikrát denně, aby měla semínka dostatek vláhy na vyklíčení. Na osetá místa raději nevstupujeme. Sekat začínáme v době, kdy má mladá tráva alespoň 9 cm výšky. Ačkoli se obecně nedoporučuje nově vysetý trávník poprvé sekat běžnou rotační sekačku, při dobrém založení trávníku nemusíme mít důvod k obavám. I když některá stébla sekáním vytrháme, zbylý porost rychle zhoustne a vytvoří nové odnože. V první sezoně se snažíme trávník využívat jen opatrně, protože je ještě citlivý na poškození sešlapováním. Vzešlý trávník je poměrně dobře odolný vůči krátkodobému suchu, chceme-li však udržet jeho svěží barvu, je třeba jej pravidelně zavlažovat.
    30.03.2003 | Věra Růžičková

    BYDLENÍ.CZ doporučuje

    • Mountfield a.s.

      Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

    • JMP - Studio zdravého spaní®

      Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


    BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

    REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
    Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444