Zajímá vás FENG SHUEI?

O.Chochola: Interiér biorestaurace Albio v Praze

O.Chochola: Interiér biorestaurace Albio v Praze

V souvislosti s bydlením se v posledních letech velmi často setkáváme s pojmem feng shui (do latinky přepisovaným také jako feng shuei). S jeho prvky dnes pracuje řada architektů a designérů. Nás zajímalo, co toto staré čínské umění znamená pro Ing.arch. Otakara Chocholu, který je mj. držitelem certifikátu Evropské školy feng shui v Praze a jedním z těch, pro něž se feng shui stalo přirozenou součástí vnímání světa stejně jako součástí jejich architektonické praxe.

Feng shui znamená voda a vítr

O.Chochola: Interiér biorestaurace Albio v Praze

Dá se někomu zcela nedotčenému znalostmi starých čínských nauk vůbec vysvětlit, co to feng shui je?

Pokusím se: Jedná se o souhrn poznání, vědu a životní filozofii v oboru krajinná tvorba, architektura, člověk, psychologie, sociologie, zdraví, vitalita a časové cykly. V krajině definuje základní faktory ovlivňující život člověka: sleduje toky řek, směry větrů, lesní masívy, tvary hor a údolí, světové strany a jejich vlivy, výškopisné polohy, sociální poměry, kulturní historii, kulturní pozadí atd. V oblasti architektury se jedná především o umění umístit a situovat dům na pozemek a místo podle kritérií a výpočtů, které souvisí s touto filozofií, vybudovanou z tisíciletých pozorování a zkušeností. Dále pak aplikace spousty postřehů a „fíglů“, jak předejít zbytečným rizikům, které by mohly nastat v domě a okolí. Pracuje se základními činiteli (voda, dřevo, oheň, země, kov), s barvami, tvary a rozměry konkrétních prvků. Snaží se nalézt a optimalizovat cestu ke spokojenosti, zdraví a vitálnímu životu obyvatele každého prostoru. Slučuje dílem profesi designéra a lékaře ( nebo léčitele). Pro pomoc člověku má připravenu obsáhlou škálu charakteristik k rozlišení typologie osobnosti a zjištění aktuálního zdravotního stavu, s praktickými čitelnými poradami pro způsob použití. Co se týká časových rytmů, vychází z pozorování proměn života s krédem, že VŠE se mění, a CO se mění, mění se na základě opakujících se CYKLŮ, které jsou však neměnné, opakovatelné, a tudíž předvídatelné.

Jak vlastně proniklo do současné západní architektury a jakými cestami se šíří?  Je opravdu tak široce (a hluboce) využíváno nebo je spíš módním symbolem?

Proniklo a proniká z Číny, přes GB do USA a z USA do Evropy, schematicky řečeno. Druhý tah vede přes Rusko, ale nedosahuje až do Evropy a končí zhruba na Urale. Záleží na směru působení.
Otázka má pro mě význam hlavně v definici a rozlišení, co představuje POJEM západní architektura. Mohu sledovat paralelu s kulturní frontou počínaje Řeckem, Římem a následně časovou periodou středověku -  pod kuratelou církve s necitlivým „pokřesťanštěním“ původních kultů a kultur. Evropa je, dle mého soudu, částečně kulturně a filozoficky znásilněná, proto odkaz k západní architektuře má pro mě relativní a účelovou hodnotu, která slouží elitám dané doby. Architektura  sloužila obvykle elitám všech kultur, bylo by marnivé se domnívat, že je to nyní jinak. Elitu dnešní doby tvoří finanční korporace a trusty, zisk, produkce a konzum + částečně církve se správou nahromaděného majetku.

Kdy jste se s feng shui setkal Vy a čím Vás jako architekta zaujalo?

S FS jsem se setkal poté, co jsem zapochyboval o své zodpovědnosti v roli architekta, coby strůjce prostoru, protože jsem ztratil klasické opěrné body k modulaci a vyjádření „pouze“ na základě estetických norem, praktických měřítek, převzatých dogmat a naučených vazeb současné epochy. Ztratil jsem k nim úctu a tím i úctu k sobě samému. Začal jsem hledat od znovu. Feng-shui rozšířilo můj obzor o témata, ke kterým jsem inklinoval – zdraví jedince, skupiny a společenství. Tak trochu jsem pro sebe zpochybnil autokratický přístup k tvorbě a explozi individualismu.


Do Vaší architektonické praxe vstoupilo naráz nebo jste se jím nechal ovlivňovat postupně? Nebo Vám jen pomohlo formulovat něco, čím jste se už předtím sám zabýval?

Souviselo současně s moji proměnou a s přijetím víry v homogenitu světa a universálnost subsystémů spojených se silou přírody. Přineslo mi novou úctu a mnoho zkušeností. Nakonec se mi vrátila i víra v jednotlivce a sebe samého.

Přinesla Vám Vaše soukromá studijní cesta do Číny nové poznatky?

Potvrdila mé vjemy o tom, že jsme součástí jednoho celku, kde každý čin má svůj význam. Zejména konfrontace s masou obyvatel Číny byla šokující. Uplatnění individua mi přišlo nemožné v takovém měřítku a později jsem pochopil, že nosnou část jejich kultury představuje téma sounáležitosti a tvůrčí pospolitosti. A to jsou jistě nosná témata i pro Evropu.

Talisman Yuhuaisi symbolizující čistotu, klid a harmonii, může být zavěšen kdekoli v místnosti, ale je obzvlášť užitečný v negativním sektoru

O.Chochola: Interiér biorestaurace Albio v Praze

Máte nějaké své „osobní“ feng shui? Myslím tím, jestli se Vám na tomto umění zdá něco osobně obzvlášť důležité nebo je Vám něco obzvlášť blízké či sympatické.

Určitě - především je to uvolňování prostoru pro nové začátky - likvidací starého. Je to možná příliš tvrdý pojem, ale má-li se něco narodit, musí vždy něco zemřít. Dále pak příběhy vztahů lidí v určitých prostorech a čitelnost vzájemné interakce a zároveň nevyhnutelnost událostí, na základě takových vazeb. Každý prostor má svůj potenciál a jakoby očekával plné využití. Dokud k němu člověk nedoroste nebo čas nedozraje, změna není možná. Mé oblíbené rčení: „Změna beze změny nenastane“! Je to podobné jako ve vztahu lidí. Vzájemné čekání a očekávání. Člověk chce být milován, prostor užíván a změna je možná.


Feng shui se dnes v souvislosti s bydlením a životním stylem stává stále častějším pojmem. Často se ale smrskává na jednoduchou představu o pohodlném řešení života, jak je to pro západní společnost typické. Chceš žít v harmonii a prosperitě – zařiď si bydlení podle feng shui. Funguje to opravdu tak jednoduše?

S tímto se ztotožňuji jen částečně. Jedno moudro říká: „Před osvícením štípej dříví a nos vodu a po osvícení štípej dříví a nos vodu“. Pro mě je to o kultivaci, poznávání, zušlechťování a prohlubování svého vztahu k sobě a druhým. O poznání vzájemnosti a kvalitě vlastního bytí.
A hlavně o pohybu a možnosti proměny. A faktem je, že pro nastolení změny – zejména zdravotní a bytostné, může sehrát klíčovou roli.


Na druhé straně žijeme v přeplněném prostoru, v prostředí značně poškozeném a mnohdy vysloveně nezdravém tělu i duši. Je možné využitím alespoň některých  principů feng shui zlepšit třeba prostředí panelákového bytu, ve kterém musí žít spousta rodin s dětmi?

Ano, svět je jistě nemocný. A bude nemocnější, oč více si tak sami budeme připadat. Souvisí s kolonizací a drancováním planety, iluzorní nadvládou bílé rasy, vírou v pochybné modely, intolerancí a oslabením jednotlivce.
Život v paneláku není jen o špatné stavbě, ocelové kleci a nepřiměřeném sociálním měřítku, kde je omezený pocit osobního teritoria. Jde zejména o produkt neblahé doby. Čili tady je pro optimalizaci nezbytné činit více kroků: zlepšit kvalitu vlastního bytí (třeba pomocí feng-shui), zlepšit sociální vazby v místě – to  je zatím velmi těžko možné - a vyrovnat se s minulostí - to je celospolečenský úkol. Rozhodně však překonat a překonávat pocit frustrace aktivním přístupem a nebát se experimentu. V paneláku je potřeba zkvalitnit vlastní identifikaci – štítky, jmenovky, zvonky. Odstranit a odstraňovat defekty a věnovat pozornost vlastním dveřím a pokud možno i společným prostorům. A začít pěstovat život pospolitý – což je jistě velmi složité v dnešní uspěchané době.  Například pěstování, úprava a způsob užívání veřejné zeleně – to je naděje. Samozřejmě změna a obnova designu a celková rehabilitace staveb jsou plně žádoucí. Souvisí to jednak s potenciálem společnosti, ale i časovou synchronicitou. Z mé praxe dominuje nyní rehabilitace domů z 30. let – což bylo období 1924-1944, charakterizované potencí čísla 4 – změna forem. V současném dvacetiletí (č. 8) je na řadě změna vnitřního obsahu a dochází k paralele (2 x 4 = 8).


Co pokládáte při budování domova za nejdůležitější?
Lásku, zdraví, toleranci, úctu a péči: tedy, nic nového pod sluncem. Snad jen - odvahu a radost navíc! A začít s tím a odstranit, co nejvíc vadí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444