Zájem o HDTV roste

Ačkoli jsou přístroje HDTV dostupné již od konce devadesátých let 20. století, přesnější informace o tomto pojmu do povědomí širší věřejnosti stále nevstoupily. V následujících řádcích se pokusíme pojem HDTV blíže osvětlit a nastínit vývoj televizního vysílání v příštích letech.

HDTV (High Definition TeleVision) - televize s vysokým rozlišením – je jeden ze standardů digitální televize, který nabízí široký formát, ostré obrysy, syté barvy a surround sound v 5.1 dolby digital. Digitální signál pro HDTV lze šířit všemi současnými způsoby vysílání, tak jako analogový signál. Signál lze přijímat vzduchem na anténu, stejně jako přes kabelovou televizi a samozřejmě také satelitem.

HDTV lze koupit v různých variantách:


-   jako zobrazovací zařízení bez tuneru, tedy monitor s vysokým rozlišením obrazovky
-   jako televizi s analogovým tunerem pro příjem konvenčního analogového vysílání, ale s obrazovkou o vysokém rozlišení – tzv. HDready televizi
-   jako kompletní HD televizi s obrazovkou o vysoké rozlišení a s HD tunerem pro příjem digitálního signálu

 

Sestavy bez HD tuneru (většina televizí na trhu) se často nazývají HD-ready, ale k plnému využití svých obrazových možností potřebují high-definition signál z jiného zdroje, především ze satelitních přijímačů, kabelového boxu a SET TOP BOXu. Plně integrované HDTV s vestavěnými HD tunery mohou přijímat digitální vysílání přímo.

Formáty používané u HDTV:


-  720p - 1280 x 720 pixels progressive (všech 720 řádek rozlišení je viditelných v 
každém zobrazeném obrazovém rámci, obrazové rámce se vyměňují každou 1/25 sec. )
-  1080i - 1920 x 1080 pixels interlaced (obrazovka je rozdělena na dva rámce o 540 
lichých řádkách a 540 sudých řádkách, jejichž zobrazení se střídá každou  1/50 sec.)
-   1080p - 1920 x 1080 pixels progressive ( všech 1080 řádek rozlišení je viditelných v každém rámci)

 

Pixel je anglický název pro bod digitálního obrazu. Počet těchto bodů na obrazovce dostaneme vynásobením čísel určujících rozlišení. 1280 x 720 tak znamená 922.000 bodů, obrazovka s rozlišením 1920x1080 disponuje 2.074.000 body vytvářejícími obraz. Nejkvalitnější je nejnovější formát 1080p. Detaily na těchto zařízeních opravdu berou dech. Kombinují vysoké rozlišení tradičních 1080i obrázků s progresivní metodou. Obraz je tedy jasný, přitom méně náchylný k nestabilitě obrazu při rychlých scénách a příjemnější pro lidské oko.

Blízká budoucnost
 
Po zavedení digitálního vysílání a zrušení analogového vysílání budeme muset vyměnit svojí současnou televizi za digitální nebo si pořídit set-top box pro zpětnou  konverzi digitálního signálu na analogový.

Většina výrobců přišla s HD-Ready výrobky, které mají všechny vlastnosti HDTV, ale bez  vestavěného digitální tuneru (dekodéru). Tento přístup umožňuje snížit počáteční  investici a umožňuje plně přejít na HDTV až bude k dispozici velké množství digitálních programů. HD-Ready přijímač ale stále nabízí výrazně lepší obraz a umožňuje těšit se z dokonalejšího digitálního obrazu při použití DVD.

 

Současné analogové televize

 

Než bude přechod na digitální televizní signál dokončen, budou vysílací společnosti pravděpodobně jeden program současně vysílat na dvou rozdílných kanálech: jeden v digitálním formátu a jeden v analogovém formátu. Diváci s analogovými televizemi budou moci překonvertovat digitální signál na analogový pomocí set-top-boxu pro dekódování digitálního signálu, ale nebudou moci využít výhod vyšší jasnosti obrazu a vyšší kvality zvuku které digitální vysílání poskytuje, stejně jako nebudou moci využít dalších služeb digitální televize jako je např. interaktivní televize.

 

Mnoho lidí se ptá, zda televize, kterou si koupí by již měla být HDTV. Zkusme na tuto otázku odpovědět.

Jak stará je vaše současná televize? 5 let? 10let? Déle? Bude-li např. kompletní přeměna  na digitální vysílání dokončena za 3 roky, pak pro ty, kteří dnes kupují televizi s výhledem na 5 až 15 let je odpověď na tuto otázku jednoznačná. Zatímco před několika lety bylo váhání při koupi HDTV pochopitelné, nyní, kdy ceny šly rapidně dolů a tato technologie se stala dostupná, neexistuje žádný důvod, abychom neuchopili budoucnost televize do svých rukou a nepořídili si vlastní HDTV.


Zajímavou nabídku, která by měla vstup technologie HDTV do vaší domácnosti ještě více zjednodušit, pro vás denně připravují v obchodě www.electro-garden.cz.

Koupit zde můžete LCD, plasma, projekční a flat televizory, přijímače DVBT signálu a vše ostatní co potřebujete ke sledování obrazu v té nejvyšší kvalitě. To vše za nízké ceny s profesionálními službami.

 

Velkou výhodou využití služeb e-shopu  společnosti ELECTRO GARDEN je skutečnost, že zboží vám vždy doručí odborník, který vás podrobně zasvětí do obsluhy přístroje a provede také základní instalaci. Zároveň se ale zákazníkům nabízí možnost vyzvednout si vybrané zboží v některé z více než 120 prodejen po celé republice.

05.09.2006 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444