Zahradníkův blog: Srpen

Po srpu, s nímž běžně na polích pracovali naši předkové, dostal osmý měsíc v roce své jméno. Srpen je totiž žňový měsíc a k nezbytnému vybavení každého žence patřila právě kosa a srp. Bývala to dřina na poli, i když slunce zrovna nepálilo.

Na zahradě bývá také výheň, ale přece jen snesitelnější, zejména je-li tam venkovní bazén. Lenošení střídá práce, ke které v srpnu například patří řez živého plotu, jejž bychom neměli odkládat. Hotový by měl být do začátku září, protože pozdější zásah způsobí zhnědnutí jehličí i stálezelených listů. Já živý plot nemám, zato se s nadšením budu věnovat osazování skalky, i když bych tuto činnost mohla odložit na jaro.
 

Po deštích těchto dnů je příjemně, a tak budu relaxovat při výsadbě skalniček, jejichž výběr je i v tomto období značný. Určitě někam zapíchnu žluté i bleděmodré nízké kosatce, které nemám a kterým se na jihu Moravy nesporně daří, rozdělím trs hořců, které naopak mám, a založím tak další modré „hnízdo“. Přisadím skromnou červenou tařičku, koniklec a mateřídoušku, v zahradnictví zakoupím ještě nějakou pěknou skalkovou růži, nejraději oranžovou, a do půdy zapravím také trochu cibulek modřenců, sněženek, talovínů a krokusů. Určitě se někde najde místo pro trs kostřavy, naprosto skromné okrasné trávy, a tím se skalkou protentokrát skončím.

Až si protáhnu dostatečně záda, zvednu hlavu, podívám se vzhůru do větví staré hrušně, která mě každoročně obdarovává svými plody. Nezklamala mě ani letos. Letní hrušky, ty máme u nás doma všichni rádi.
 

Nesmím zapomenout ani na další sladké a šťavnaté zelené plody, které také milujeme, a to ryngle, správně renklódy. On je vlastně srpen velice štědrý měsíc, není-li dokonce v roce nejštědřejší. V průběhu měsíce zraje většina odrůd slivoní, středně rané broskve, letní jablka a hrušky, také rané ostružiny, okurky, rajčata, papriky, cukety, lilky a vodní melouny, to vše srpen nabízí. Za úrodu se ovocným stromům odvděčíme řezem. Právě během srpna dokončíme letní řez. V tomto měsíci také můžeme zbavit keře drobného ovoce přebytečných a slabých výhonů a přestárlých odplozených větví, čímž jim také prospějeme, protože je prosvětlíme.
 

Za stovky hodin strávených na zahrádce mám vypozorováno, že lze zahradnické, respektive zahrádkářské práce rozdělit do dvou skupin: na ty, které více vyhovují ženám (a ženy je velmi rády vykonávají) a na ty, při nichž se rádi a s nadšením realizují muži. Například jsem snad ještě nikdy neviděla ženu se sekačkou trávy nebo při budování skleníku. Zato muži jsou schopni likvidovat trávu a vylepšovat trávník i hodiny. Stříhání větví, jejich průklest, tvarování koruny to je také oblíbená mužská práce, při které rádi stráví ve větvích i několik dní. Pravda, stromům to dělá dobře, jak jsem ostatně již výše poznamenala, a všichni takovou snahu oceníme v následujícím roce.
 

Zahrádkářky se zase rády pohybují blíže zemi, kde se ohýbají k záhonům, aby je odplevelily, nakypřily a něco vysadily, nejlépe nějakou květinu. To je nimravá práce, při zahrádce třeba o dvou stech metrech na mnoho, mnoho hodin. Právě teď je vhodná doba k dělení a přesazování trvalek. Srpen je ten správný měsíc, kdy jsou nejkrásnější jiřiny a gladioly. Také já si nařežu do vázy několik mečíků a zahrádku opustím.
06.08.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444