Zahradníkův blog: Prosinec

Pro siné, šedivé dny dostal podle etymologů jméno prosinec, poslední měsíc v roce. Příroda, která k nám byla od jara tolik štědrá, dopřává si oddech a to je dobré pro ni i pro zahrádkáře, protože pokud nezačne mrznout a nenapadne sníh, zastihnete je na zahradách v plné práci dosud. Správný zahrádkář je kutil, který si pokoj nedá.

Jsou mezi nimi lidé různí. Někteří pěstují jen zeleninu a ovoce, jiní si zase dávají záležet na pěkné zahrádce plné květů, kvetoucích keřů a travnatých ploch. Ať ti nebo ti, obě skupiny se shodují v názoru, že je příjemné mít na zahrádce pěkné místečko, prostředí, kde je možné nerušeně odpočívat. A zde se projeví jejich tvůrčí přístup a estetické cítění. Zimní dny, kdy se zahrádkář nemůže realizovat rytím, pletím, shrabováním, setím a sázením, téměř stoprocentně využívá k plánování. Právě teď je vhodné období zamyslet se nad architekturou, současným i případným budoucím stylem zahrady. Času na přemýšlení je dost, a tak se zahrádkář pro změnu chopí papíru, tužky, odborné literatury a přemýšlí, studuje, maluje svou zahradu budoucnosti – přinejmenším příštího roku.
 

Zimní zeleň

Kdo má zahradu u domu, může si její krásu také v tomto ročním období přece jen aspoň trochu vychutnávat. Stálezelené dřeviny a keře vypadají pěkně i v chladných pošmourných dnech. Takový ptačí zob, zimostráz či neopadavý brslen jsou v zimních měsících vyloženě ozdobou zahrady. Neopadavé brsleny se v poslední době obzvlášť těší značné oblibě. Jsou stálezelené a barevné i přes zimu. Navíc jsou mezi nimi rostliny, které jsou menší, tudíž vhodné i do malých zahrad, některé z nich dosáhnou jen na půl metru, a proto se hodí pro pěstování v nádobách. Brslen je keř půvabný a skromný s jednou nehezkou vlastností – je jedovatý. Zejména jeho kůra a plody, které však ptáci bez problémů zobají.
 
 

Prosincové květy

Kdo má zahradu poněkud z ruky, ten se dobře obleče, nazuje teplé boty se spolehlivou podrážkou a navštíví ji se zahradnickými nůžkami v ruce, tradičně nejpozději o svátku svaté Barbory. Uprostřed zimy lze mnohé dřeviny přimět, aby rozkvetly v teple našich domovů. Pro jejich výzdobu barborkami jsou nejvhodnější nastříhané větvičky zlatice (známého zlatého deště), třešně, višně, mandloně, kdouloně, lísky či vrby, které ve váze s vlažnou vodou po dvou až čtyřech týdnech, tedy obvykle na Vánoce, vykvetou. Při stříhání větviček ovocných stromů si hned také všímám, zda na stromech nezůstaly (často zůstaly) shnilé (tzv. mumifikované) plody, které je zapotřebí ze stromů odstranit a zlikvidovat, aby se infekce z nich nešířila dál.
 

Barborky nejsou jediná dekorace, která mi v zimě krášlí bydlení. Každoročně již v listopadu, postupně až do ledna, červeně rozkvétá vánoční kaktus (Schlumbergera) a hvězdníky, známé jako amarylky. O afrických fialkách se ani nezmiňuji, u nich se předpokládá, že při správné péči kvetou po celý rok. K nejoblíbenějším hrnkovým rostlinám tohoto období však patří vánoční hvězda (Poinsettia pulcherrima), která oživuje Vánoce barevnými listeny (braktejemi), jež jsou často mylně pokládány za květy, v řadě barev, dokonce i dvoubarevné panašované.
 

Zahrada nikdy nespí

Protože je každý zahrádkář také ekolog, pravděpodobně nejde na zahradu s prázdnou. Když nic jiného, dá do tašky aspoň něco z domácího organického odpadu, třeba zelný list, kterým „přispěje“ do kompostu. Vždyť z kompostování se pomalu stává módní hit, jejž nelze jen tak přehlédnout, a nelze nad ním mávnout rukou.
 

 
Kromě příspěvku do kompostu vždy s sebou beru něco vhodného do krmítka ptákům. Zejména v případě tužších mrazů a sněhové pokrývky je žádoucí a chvályhodné přikrmování ptáků, protože mají problém obstarat si potravu sami. Dělám to i já a udržuji si tak jejich náklonnost. Pro sýkorky mívám obvykle lojové koule se semínky, které zbožňují, pro ostatní druhy ptačí zob. Nejenže vnášejí ptáci do zahrad v tomto ročním období pohyb, někteří, asi stehlíci, i zpěv. Co je hlavní, to jsou jejich pravidelné návštěvy zimní zahrady, na které jsou zvyklí a které mi zaručují jejich stálou přítomnost také během sezony. Vždyť v době hnízdění spořádají nepředstavitelné množství škodlivého hmyzu, hlavně různých kukel a larev.

Radostnou tečku za siným a šedivým měsícem udělá živý vánoční strom vysazený v kontejneru, který bude v příštím roce další zelenou ozdobou na zahradě nebo na balkoně.
11.12.2020 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444