Zahradníkův blog: Květen

Čerstvá jarní hrášková zeleň je pastvou pro oči. Nejdříve si musím ten pohled dosyta užít, vychutnat jej, teprve potom jsem schopná pustit se do práce, kterou je především pletí. Plevele rostou jako z vody a zahrádkář nemá šanci boj s nimi vyhrát.

Už vloni jsem se rozhodla, že si vytvořím záhon věnovaný výhradně bylinkám a aromatickým rostlinám. Určitě na něm musí být levandule, šalvěj lékařská, santolina, routa, pelyněk, yzop a tymián, také meduňka a máta; řimbabu jsem na vytipované místo přesadila již na podzim.



Kdyby snad plocha záhonu nedostačovala, zasadím pokusně voňavé rostliny mezi růže. Výsadba snad nebude působit neesteticky a já navíc doufám, že soužití růží s těmito rostlinami bude oboustranně prospěšné. Po celé jaro mohu téměř vše přesazovat a sázet. Výjimkou jsou jen trvalky, které v tomto období kvetou, například konvalinky, kosatce, nebo pivoňky.



Úvahy o květinách způsobily, že jsem málem zapomněla na Allium fistulosum – dvouletou mrazuvzdornou zimní cibuli, která se vysévá od března do dubna. Záhon pro ni mám už dlouho nachystaný. Věřím, že těch pár dní zpoždění nesehraje významnou roli a jemná lahůdková cibulka, která v nati obsahuje dvakrát více vitaminu C než kuchyňská cibule, vzejde.



Na výsev vitálního mangoldu je čas jen asi do poloviny května, ve druhé půlce měsíce najdou na mých záhonech uplatnění také přísady hlíznatého i řapíkatého celeru a podzimního zelí. Oblíbenému ledovému salátu musím ještě místo vytvořit; naštěstí je možné tuto zeleninu vysévat postupně, dokonce i v létě. Pro letní sklizeň však musím zasít letní odrůdu co nejdřív, ledový salát se sklízí přibližně za dva měsíce po výsadbě.



Nepatřím ke šťastlivcům, kteří mají zahradu u domu, a tak se snažím využít všechny možnosti, které mi nabízí balkon a okenní římsy.



Od jara do konce sezony na nich pěstuji především květiny, ale dekorativní je i některá zelenina, pro niž jsou i tato místa jako stvořená. Například taková okrasná kapusta, příbuzná tradiční kapusty a zelí, je čím dál tím populárnější ozdoba, jakmile květiny spálí mráz. Vyšlechtěna byla pro otevřenou růžici listů s výrazně vybarveným středem. Aby však došlo k vybarvování, musí noční teploty poklesnout pod 10 °C. Potom nás výrazná bílá, růžová či červená barva původně nenápadné zelené listové růžice uchvátí. Vysévá se od poloviny května do konce června na zahradu nebo do nádob a její pěstování se shoduje s pěstováním zmíněných zelenin. Až se nám pohled na ni znelíbí, můžeme ji sníst. Vždyť většina okrasných zelenin je jedlá.
05.05.2023 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444