Zahradní sekačku vybírejte podle rozlohy trávníku

HECHT 541 SW - benzínová sekačka s pojezdem

HECHT 541 SW - benzínová sekačka s pojezdem

S jarem přichází i běžné radosti a starosti spojené s údržbou zahrady a okolí našeho domu. Možná i vás první sluníčko vylákalo ven pohrabat a provzdušnit trávník. Jestli letos plánujete koupi nové sekačky, zjistěte, čemu byste měli věnovat pozornost. 

Sekačku na trávu vybírejte podle rozlohy vašeho trávníku. Na malý trávníček před domem vám jistě postačí méně výkonná sekačka, než kterou byste potřebovali na velkou zahradu. 
 
Do 100 m2 se obvykle doporučují vřetenové ruční sekačky. Investice je zanedbatelná a navíc nevyžaduje žádné další náklady (benzín nebo elektřinu). Ruční sekačka je také jednoduchým řešením v místech, kam nedosáhne elektrická energie. Jenom nezapomínejte, že v jejím případě budete muset sekat trávník pravidelně a častěji. Vysoká tráva se udržuje velmi ztěžka.
HECHT 514 PROFI - vřetenová sekačka
Na větší trávník, o rozloze kolem 300 - 400 m2 bývá doporučována elektrická sekačka. Před samotnou koupí si zkontrolujte, abyste měli dobrý přístup k elektřině. Komfortní vzdálenost k zásuvce je do 25 metrů, neměla by překračovat maximální vzdálenost 40 metrů. U elektrické sekačky věnujte pozornost i šíři záběru. U travnatého porostu v rozloze do 200 m2 by měla stačit sekačka se záběrem mezi 33 a 40 centimetry. U větších pozemků, přibližně do 400 m2, vybírejte záběr 43 až 46 centimetrů.

Nezapomeňte, že šíři záběru by měl odpovídat i výkon motoru. Stroje se záběrem 33 centimetrů by měly mít alespoň 1000 W, 40-43 cm zase odpovídá 1600 W a ty se záběrem 46 cm by měly mít sílu 1800 W. 
HECHT 1805 S: Elektrická sekačka s pojezdemHECHT 1805 S: Elektrická sekačka s pojezdem
Pro údržbu trávníku o rozloze větší než 400 m2 nebo u takové, kde není přístup k elektřině, se budete zajímat o benzínovou sekačku. Praktické jsou sekačky se sběrným košem, díky kterým odpadá následné zdlouhavé hrabání posečené trávy. Velikost koše opět vybírejte podle rozlohy trávníku. Mezi materiály se můžete rozhodovat mezi plastem nebo třeba látkou. Sekačka s látkovým košem bude lehčí, snáze ovladatelnější, ale na druhou stranu objemnější.

Nezanedbatelným faktorem je také výška madla. Nejlepší variantou je madlo nastavitelné, díky kterému bude moci sekačku používat více osob. Užitečné bývá i nějaké pohodlné centrální nastavování výšky střihu. Pokud vybíráte benzínovou sekačku na trávu pro opravdu velké plochy, nezapomeňte, že pomocný pohon koleček vám může ušetřit velkou námahu.
WEIBANG WB 506 SC 6IN1 - benzínová sekačka s pojezdem
04.04.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444