Zahradní rybníčky - poezie i užitek

Voda v zahradě je dnes takříkajíc "trendy". Nenahraditelné kouzlo hladiny jezírek a rybníčků příjemně doplňuje zeleň, dotváří estetický vzhled zahrad a stejně jako stromy a rostliny působí relaxačně. Tyto jedinečné prvky zahradní architektury mohou být ale také velmi užitečné, a to jako akumulátor užitkové vody, jako pomocník odvlhčení staveb a možná trochu překvapivě také jako zdroj čerstvých ryb na náš stůl.

Voda je a bude vzácná. V našich podmínkách právě zahradní rybníčky mohou být jedním z příspěvků k tomu, jak s ní citlivě hospodařit.

Toto je malý rybníček v Prlově u Vizovic. Dům je ve svahu, na zahrádce je málo místa. 2 metry od domu je studánka – rybníček, zde na Valašsku nazývaný kadlbek. Je dlouhý asi metr, široký 80 cm, hloubka je 70 cm. Dlouhá léta zde žili líni, nyní je zde šest karasů. Tento rybníček je spíš pro radost a okrasu. Není zděný, nejsou zde ani studniční skruže, je pouze vyskládán plochým kamením.

 

Tento rybníček na jednom pozemku nedaleko Svitav je trochu větší - 4 x 2 m. Dům je na kopci, pozemek malý. Byl zde problém, kam s vyčištěnou vodou z čističky. K čističce odpadních vod Akvatik dnes rybníček slouží jako odpařovací. V současné době jsou v něm okrasné rostliny a chovají se v něm i ryby. Máte – li u domu čističku odpadních vod, získáváte denně 600 – 800 l vyčištěné vody. V případě pětikomorové technologie Akvatik je voda vyčištěná na takovou úroveň, že je možno mít za čističkou tzv. odpařovací rybníček. Tento, společně s malým zasakováním slouží k odvodu vyčištěné vody. Mezi rybníčkem a čističkou Akvatik je jímka na vyčištěnou vodu o obsahu 3,6 m3. Tu lze opět použít přímo v místě znečištění, jedná se tedy o vysoce ekologické řešení.

Využití vyčištěné vody


Vyčištěnou vodu lze použít např. pro zahradní zálivku, nebo pro splachování WC.
Špičková technologie Akvatik umožňuje opětné použití vody. Čistička je 5 komorová, se zajištěním proti nárazovém nátoku – přelití. Pokud vypustíte vanu, nebo spláchnete, nedojde k tomu, že se odpadová voda přelije a nevyčištěná voda odteče z čističky, tak jako u běžných čističek.

V Austrálii např. používají ještě další dočišťovací sekce, a vodu z čističek používají jako pitnou.

Zahradní rybníčky a chov ryb

Ve štěrkové půdě u řeky Váhu má penzion Rosnička nádrž 3 x 7 m, odkud voda nepřitéká, ani neodtéká, dochází zde k pouze neznatelnému průtoku štěrky. Majitel penzionu zde chová ryby a uvádí, že na 1 m3 lze chovat až 21 pstruhů. Jeho hosté si mohou čerstvou rybu k večeři sami chytit.

Pro okysličení stojatých rybníčků v létě se používají buď motorek do akvária, u větších rybníčků úsporný kompresorek od čističky Akvatik. Má spotřebu jen 60 W/hodinu. Pokud by pracoval nepřetržitě 8500 hodin v roce, ( což je i zbytečné, stačí přerušovaný provoz) spotřebujete jen 510 kWh elektřiny. Zaplatíte, při tarifu D56 jen 918,- Kč . Naopak, ročně lze ve vašem rybníčku vyprodukovat i 375 kg ryb, jejichž cena se může řádově pohybovat v desítkách tisíc.

 

Jaké volit ryby?

Máte – li průtočnou vodu, nebo rybníček s filtrací, lze volit i pstruhy. Znám rybníček – 2 betonové panely zakopané v zemi, kde majitel chová 1000 pstruhů. Krmí je vším možným, nejvíce rostou po krvi z jatek. Jako přívod a odvod vody slouží překopnutá meliorační trubka s nonstop průtokem vody. „Pstruh je však velmi náročný na prokysličení vody“, říká rybářský hospodář Jarek Vaňatka z Valašských Klobouk.
„Proto se mnohde i v potocích nahrazuje pstruhem duhovým. Ještě méně náročný je Lipan."

V Lipině má majitel rybníček s čerpadlem a filtrací, kde chová i jesetery. "Pokud máte stojatou vodu, bez prokysličení, téměř bahno, vyhovuje karas a lín,“ doporučuje.

Němci říkají: „ Lín je pstruh rybníka“. A mají pravdu. Perfektně upraveného lína na talíři nerozezná od pstruha ani odborník. Je to přitom druh, kterému nevadí ani zahnívající bahno. Má krásnou barvu a když ho vytáhnete z vody, hraje všemi barvami do zelena. Říká se „Lín jak víno.“
12.09.2007 | Ing. Pavel Sýkora

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444