Zahrádka pro každého

Pěstování rostlin v kontejnerech

Jarní měsíce obracejí naši pozornost k zeleni všeho druhu, ať už roste především pro krásu nebo i pro užitek. Podílet se alespoň docela málo na zázraku rašení, plně rozvitých barevných květů či dokonce plodů, na kterých si můžete pochutnat, přináší většině lidí pocity potěšení. A není pochyb, že takové pocity prospívají také naší mysli.

Pokud patříte k těm, pro koho představuje tento druh účasti na koloběhu přírody příjemný aktivní odpočinek, rozhodně se nedejte odradit překážkami jako jsou absence zahrádky, bolavá záda nebo klouby. Odpovědí na ně je pěstování rostlin v kontejnerech.
Nevyžaduje náročné rytí ani okopávání, je i dobrým řešením jak vyzrát na plevel. Používané substráty jsou lehké, takže tento druh zahradničení umožňuje i snadné přemísťování rostlin podle potřeby.
Jako vhodného kontejneru lze použít nejen rozměrnějších tradičních květináčů, ale řadu jiných nádob, jejichž původní účel byl zcela jiný – od různých obalů a beden přes barely, kýbly, škopíky, korýtka, mísy a umyvadla; je-li k tomu vhodný prostor, i vyřazená vana může najít uplatnění. Kontejnery mohou být keramické, z umělé hmoty, dřevěné, porcelánové nebo smaltované. Záleží na možnostech a také na tom, kde chcete svoji malou zahradu umístit - většinou bude jistě záležet také na hlediscích estetických. Co však nelze opominout v žádném případě je jednak velikost nádoby vhodná pro tu kterou rostlinu, jednak drenáž. Kontejnery musí být tak velké, aby se rostlina mohla plně vyvinout. Znamená to, že potřebuje dostatečný prostor také pro kořeny; většinou rostou přinejmenším do hloubky 16-20 cm. Pro svůj kontejnerový záhonek si můžete zvolit jakkoli bizarní nádobu, nesmíte ale zapomenout zajistit, aby z ní mohla odtékat přebytečná voda. (Většinou stačí docela obyčejné díry na dně.) Pokud zůstává nadbytek vody v půdě, póry v ní se jí zaplní a kořeny trpí nedostatkem nezbytného kyslíku.
Leckoho uspokojí pěstování kvetoucích rostlin. Mnohé druhy, stejně jako málo vzrostlé plodiny, se přizpůsobují omezenému prostoru kontejnerů velmi dobře, ale z kontejnerové zahrádky lze s úspěchem sklízet například i úrodu některých druhů vysokých rajčat. V poslední době se nabídka odrůd rostlin vhodných k tomuto pěstování stále rozrůstá, stačí si vybrat. Můžete pěstovat např. nízké keříčkové růže, označují se často jako terasové nebo miniaturní. Vyznačují se úhledným kompaktním tvarem a dlouho kvetou. Dosahují maximální výšky kolem 50 - 60 cm. Jejich květy jsou sice o něco drobnější než u standardních zahradních růží, zato bohatě kvetou od května až do zámrazu.
Tento speciální druh zahradničení přináší mnoho radosti, je jen třeba respektovat některé jeho zvláštnosti. Nezapomínejte především, že v kontejnerech se vláha udržuje mnohem kratší dobu než v zahradních záhonech, je potřeba častěji kontrolovat, zda rostlina nestrádá nedostatkem vody. Zalévejte dokud voda nezačne odtékat drenáží, je to záruka, že potřebnou vláhu se dostalo celé oblasti kořenů. Protože častá zálivka odplavuje živiny z lehkých substrátů, které jsou pro pěstování v kontejnerech vhodné, je třeba věnovat zvýšenou pozornost také hnojení. Pouze v případech, kdy jsou rostliny umístěny na spodní závlahu, není vyplavování živin tak intenzivní. Při používání vrchní zálivky ale rostliny vyžadují vedle základního hnojení substrátu i pravidelné tekuté přihnojování. Péče, kterou záhonku v kontejneru věnujete, se vám ale dozajista vrátí.
11.05.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444