Zahrada vlastní tvorby versus (či plus) zahradní studie

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Jaro je v plném proudu a s ním i potřeba vyrazit ze šedivých stěn do barevnějšího a živějšího světa – do zahrady. Mnoho lidí si doslova libuje ve vysazování, upravování a opečovávání vlastní zahrádky. Někdo však nechává prostor kolem domu pustý a nevyužitý, protože nemá dost času, zkušeností nebo představivosti. Co s tím? Odpověď odkazuje na služby zahradního architekta.

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Na tento typ péče o zahradu jsme se informovali u paní Aleny Doležalové ze společnosti I.S.CZ, která už sedmým rokem navrhuje zahradní studie po celé republice. 


"Kdo chce mít zahradu krásnou od jara do podzimu, začíná si navrhovat rozložení zahrádky už v zimě. Stejně tak je nejvhodnější kontaktovat v zimě i zahradního architekta, protože na plánování bývá nejvíce času. Nevylučuje to ale nijak možnost začít se zahradní studií v kterémkoli jiném ročním období. Na návrh zahradní studie je nutno počítat s časovým rozmezím dvou až šesti týdnů. Během nich architekt shromažďuje řadu potřebných informací, počínaje životním stylem  majitelů zahrady přes hodnocení dendrologického a bylinného potenciálu, který je důležitý pro další vývoj koncepce zahrady, až po rozbor půdy. Je třeba zvážit všechny prvky, které budou do studie zakomponovány, estetické řešení a celé rozvržení studie. Okrasná zahrada je tvořena z 60% architektonickými prvky jako jsou chodníčky, jezírka, pergoly a ze 40% zelení." 


Leckterý „samozahrádkář“ nejednou žasne, proč rostliny po zimě už nerozkvetly, proč stromky zežloutly a uschly a proč zrovna jemu se tolik květin nechce ujmout. Příčin je nepočítaně – rozdílné klima v různých regionech, tužší zimy a rychlejší přechod jara v léto, který nedává moc možností některým křehkým rostlinám. Často jde o nedostatek znalostí, např. pokud jde o stoupající trend pěstování středomořských rostlin, které sice v Chorvatsku vypadají nádherně, ale v našem podnebí se jim nedaří. Také nabídka zeleně ve velkých hypermarketech je sice cenově velmi výhodná, avšak o údržbě a péči se tady mnoho nedozvíte.

Zahradní studie provedená odborníkem má mnoho výhod, protože navrhuje zahradu s ohledem na oblastní podmínky a uvažuje i o jejím budoucím užitku. Její neopomenutelnou součástí je také následný režim péče, který majiteli zahrady poradí, jak se o kterou rostlinu během roku starat. Pokud nemáte dost času o zahradu pečovat sami, jsou ve studii zahrnuty i přibližné ceny za zahradnické (údržbové) práce.


Zahradního architekta je dobré kontaktovat při výstavbě nového domu, nejlépe už při plánování. Ještě větší výzvou je rekonstrukce staré, zanedbané či neudržované zahrady. Existuje i možnost pořídit doplňkovou studii, např. ozelenění střechy, terasy, balkonu, malého městského atria atd.

 
Možná se vám zdá, že vaše zahrada se pro zahradní studii nehodí nebo si nejste jisti, co všechno by od vás tento krok vyžadoval. Alena Doležalová k tomu říká: "Nemusíte se bát, první konzultace je zdarma a už na ní zjistíte vše potřebné. Pokud jste se už o zakládání či úpravu zahrady sami pokoušeli, jistě jste zjistili, že je to velmi finančně náročné. Pořízení zahradní studie se sice zpočátku možná jeví jako nákladnější řešení, ale ve výsledku vám ušetří mnohé zbytečné výdaje za opakované sázení a opravování."

A nezapomeňte – zahradu si vlastně navrhujete podle svého, jen rukou zkušeného odborníka.

02.05.2006 | Petra Beníčková
  • I.S. CZ, s.r.o.

    Tato společnost nabízí svým zákazníkům zahradní studie - tento rozsáhlý soubor zahrnuje nejen návrh zahrady dle vašich představ, ale také přesný rozbor půdy pro určení vhodných rostlinných druhů atd. Motto této společnosti zní :"Dobrá rada drahá, špatná ještě dražší..."


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444