Zadáno pro tvorbu a ochranu životního prostředí

ENVIBRNO 2004, jeden ze šesti projektů Stavebních veletrhů Brno 2004, je nejvýznamnější enviromentální veletrh v zemích střední a východní Evropy, zaměřený na techniku pro tvorbu a ochranu životního prostředí. Zatímco v devadesátých letech byl jeho koncept založen na tradičním složkovém pojetí ochrany životního prostředí, letošní ročník vychází z nového komplexního přístupu, napojeného na systém výměny informací o integrované prevenci a kontrole znečištění (IPPC) a problematice nejlepších dostupných technologiích (BAT).

Součástí veletrhu ENVIBRNO je i mezinárodní ENVIKONGRES, který splňuje současný evropský trend propojení klasické výstavy enviromentálních technik a technologií s odborným kongresem. Hlavním cílem je podpora výměny informací mezi zástupci podniků, veřejné správy a odborníky z přistupujících zemí i zemí EU.
V pavilonu C brněnského výstaviště, který je zadán vystavovatelům z oblasti tvorby a ochrany životního prostředí, mohou návštěvníci zhlédnout řadu expozic prezentujících techniky a technologie pro transport, čištění a úpravu vod.
TOPOLWATER, pavilon C 1, stánek 111
Ryze česká firma s mezinárodní působností na trhu od roku 1990 představuje na brněnském veletrhu vlastní kontejnerový systém biologických čistíren odpadních vod TOPAS. Čistírny Topas jsou určeny pro rodinné domky, hotely, restaurace a rekreační objekty, maximálně do 150 obyvatel. Konstruovány jsou tak, aby zvládly i rekreační provoz. Jsou sestaveny na základě provozních zkušeností z větších, klasických čistíren, ale uzpůsobeny provozu domácností, kde přísun odpadních vod je velmi nepravidelný. Z tohoto důvodu je na přítoku osazena akumulační nádrž na zachycování surových odpadních vod, odkud je voda přečerpávána do vlastní aktivační nádrže, kde dochází k biologickému čištění. Odtud je vyčištěná voda přečerpána do zásobníku čisté vody a odtud pak do sítě vlastní kanalizace.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
K této čistírně je možné připojit i membránový mikrofiltr. Voda vyčištěná přes celý systém (biologická čistírna + membránový mikrofiltr) splňuje veškeré požadavky na užitkovou vodu a tak se může zapojit zpět do oběhu např. jako zálivka na zahradě nebo voda pro WC. Výhodami čistíren Topas jsou nehlučný provoz a relativně nízká pořizovací cena. Čistírny jsou energeticky nenáročné (spotřeba cca 1,5 kWh/den) a jejich provoz vyžaduje jen minimální údržbu - přibližně jednou za tři měsíce majitel vyčistí usazovač kalu. Výhodou jsou i malé rozměry kontejneru - zkladní model TOPAS 5, určený pro rodinné domy s 2-5 obyvateli, má rozměry 2275x1600x1140 mm. Odbornou montáž tyto čistírny nevyžadují a protože systém je stavebnicový, dají se postupně doplňovat, např. o světelnou signalizaci provozu. Firma TOPOLWATER dále nabízí lokální čistírny odpadních vod s kapacitou od 100 do 5000 osob, se zabudovaným dálkovým řízením automatického provozu.
Zajímavostí z nabídky firmy TOPOLWATER je unikátní systém odkanalizování menších a středních obcí TOP-PRESS. Systém spočívá v tom, že u každé nemovitosti je zřízena malá ČOV TOPAS 5. Z biologické čistírny pak přetéká voda do zásobníku. Po naplnění zásobníku se voda přečerpává do sběrného potrubí a tím do recipientu. Opět při připojení na membránový mikrofiltr se užitková voda dá použít zpět do oběhu. Výhodou tohoto projektu je, že odpadají velké finanční nároky na zřizování centrální čistírny a sběrné kanalizace k ní. Tento systém je ideální pro obce s rozptýlenou zástavbou, kde je to mnohdy jediné finančně dostupné řešení tohoto problému.
23.04.2004 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444