Záclony a závěsy - prostor pro fantazii

Doplňkem, který může znatelně přispět k zútulnění vašeho domova jsou bezesporu záclony. Na trhu jsou dnes dostupné různé druhy, velikosti, vzory, barvy či materiály, které nabízejí nepřeberné množství možností, jak s trochou fantazie ozvláštnit, zútulnit či zmodernizovat interiér pokoje, aniž bychom museli investovat do výměny stávajícícho nábytku.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Velmi moderní jsou dnes záclonky, které nezakrývají celé okno, jen ho zdobí. Těch využíváme nejčastěji pro kuchyňská okna. Mohou viset od půlky okna dolů, v tom případě odpadá starost o garnýže, tedy pokud nechceme mít v kuchyni i závěs. Do ložnic naopak nejčastěji volíme záclony, které zakrývají celé okno, cítíme se tak více v soukromí. V tom případě je ale třeba dát pozor na to, aby záclona nezakrývala topení. V zimě by vám totiž mohla ubrat až 40 % tepla.

Při výběru záclon bychom je třeba si uvědomit, co od nich očekáváme. Záclony totiž nemají jenom estetickou funkci. Ovlivňují intenzitu světa, která v různou denní dobu do našeho domova proniká. Proto pokud máme tmavý byt, neměli bychom volit záclonu, která má příliš složitý vzor a tmavší odstíny. Mnohem vhodnější by bylo se poohlédnout po takové, která má jemný nenápadný vzor a není vyrobena z příliš hutného materiálu. Musí být vzdušná a jemná skoro jako pavučina. V případě, že byste toužili po barevné zácloně, zvolte raději nějakou světlou. Pokud potřebujete svůj pokoj zvětšit, spolehněte se bez obav na proužky. Pruhy na záclonách totiž místnost opticky zvětšují - podélné pruhy do výšky a příčné zase do šířky.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vhodným doplňkem k záclonám jsou závěsy. Nejenže nás chrání před pronikáním nežádoucího městského světelného smogu, popř. i světla ze svitu měsíce, ale pomáhají omezit i nežádoucí hluk z ulice. Nabídka na našem trhu je velmi široká a vybrat si můžeme z různých materiálů od těch přírodních až po umělá vlákna, z typů vzdušnějších nebo naopak těžších. Je sice fakt, že záclony a závěsy jsou takzvané lapače prachu, ale je také pravda, že oknům velice sluší. Je ovšem dobré prát je častěji než jednou či dvakrát do roka, a to ve speciálních pracích prostředcích.

Byt či dům se záclonami a závěsy působí útulněji a bezpečněji a našemu bydlení pomohou tyto textilie dotvořit styl, obzvlášť pokud je sladíme i s jinými předměty v pokoji. Výrazného efektu dosáhneme, když např. ve stejné či příbuzné barvě závěsu použijeme malé polštářky na pohovce, povlečení anebo přehozy. Tyto prvky můžeme různě kombinovat a třeba i během různých ročních období obměňovat. Interiér nám tak nezevšední a můžeme jej rovněž lépe přizpůsobovat novým trendům.
Pokud patříte k lidem, které při spaní ruší světlo, nemusíte nutně spát s klapkami na očích. Kupte si závěs, kterému se říká black out! Má neprůhlednou podešívku, takže dokonale váš pokoj zatemní a navíc skvěle tlumí hluk. Je vyroben z kvalitní závěsoviny, složené ze tří vrstev. Prostřední vrstvu tvoří černá příze, která je však vidět pouze v průřezu. Tyto závěsy jsou k dostání v široké barevné škále, a to i ve velmi světlých odstínech.

Širokou nabídku záclon, závěsů a ostatního bytového textilu najdete na stránkách www.rali.cz.
01.10.2008 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444