Začalo brněnské bienále grafiky

Brněnské Mezinárodní bienále grafického designu vstoupilo do historie v roce 1963, dnes je jednou z nejdéle trvajících akcí svého druhu na světě. Svá dvě základní témata pravidelně střídá: Plakát, koordinovaný vizuální styl a reklamní grafika byly náplní posledního, jubilejního ročníku, letošní 21. ročník je věnován knižní, časopisecké, televizní a počítačové grafice,ilustraci, typografií a tvorbě písma.

Ve výstavních prostorách brněnského Místodržitelského paláce a Uměleckoprůmyslového muzea, budou od poloviny června až do 24. října 2004 ke zhlédnutí práce 120 autorů, které vybrala odborná porota z 320 přihlášených. Převažují ukázky grafiky tradičních médií, ale oproti předchozím ročníkům se zvýšil počet prací v kategorii nových médií.
Kromě hlavní výstavní prezentace zahrnuje Bienále pořádané Moravskou galerií Brno také zajímavé doprovodné akce, k nimž patří především výstava členů mezinárodní poroty. V rámci cyklu Work from se uskuteční výstavy e-a-t (experiment a typografie), což je výběr projektů ze současné české a slovenské tvorby (1985-2004), a výstavy Současný švýcarský grafický design a Rakouská experimentální typografie. Dalšími souvisejícími akcemi jsou expozice Kniha v českém kubismu a autorské výstavy osobností českého grafického designu Stanislava Kolíbala a Adrieny Šimotové v Pražákově paláci. Výstava, kterou spolupořádá Sdružení Bienále Brno pod názvem Horizonty ilustrace, připomíná původní obsah brněnského bienále, které bývalo věnováno především knižní ilustraci. Na tvorbě třicítky pozvaných autorů z České republiky i dalších zemí (např. Japonsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rusko, Portugalsko, Slovensko, USA, Velká Británie atd.) zachycuje jak tradiční projevy v současné ilustraci, tak její nové formy generované počítači, které z ní vytvořily nový předmět zájmu autorů i diváků.
Součástí bienále je také mezinárodní sympozium Nové perspektivy designu v digitálním věku, které nabídne témata jako vztah umění a designu, autorství v grafickém designu, experiment a typografie, výuka designu a další.
Stefan Sagmeister v Designcentru
Jedna z bezpochyby velmi atraktivních výstav je zpřístupněna v prostorách Designcentra ČR, které patří ke spolupořadatelům bienále. Stefan Sagmeister, dnes dvaačtyřicetiletý designér narozený v Rakousku žijící v New Yorku se mj. se proslavil svými plakáty a návrhy na obaly k hudebním albům. Na brněnském bienále v roce 2000 mu udělila mezinárodní porota Hlavní cenu za design knihy a hudebního alba Davida Byrnea Your Action World. S ukázkami tvorby této výrazné osobnosti se můžete seznámit na samostatné výstavě, jeho práce jsou však zastoupeny také ve zmíněné společné expozici porotců letošního bienále.
Obrázky: Plakát Jana Rajlicha k brněnskému bienále 1966, obal Stefana Sagmeistera k albu D. Byrnea Feelings z roku 1997.
15.06.2004 | tk

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444