Za lukrativní lokalitu v Praze si draze připlatíte, řekneme vám kolik

O tom, že na lokalitě v Praze záleží, ví asi každý. Ale o jaké částce je tady řeč? Za blízké centrum sáhnete do kapsy hlouběji o milion i více.

Podle statistik realitní kanceláře M&M reality se průměrná cena prodávaných bytů v Praze pohybuje v průběhu roku 2013 kolem 2 300 000 Kč, z nichž k nejčastěji prodávaným patří třípokojové a dvoupokojové byty.

Standardní byt 2 + kk na Proseku a Vinohradech

Kancelář M&M reality provedla nezávislý průzkum, který alespoň částečně naznačil, jakou roli hraje při koupi nemovitosti právě lokalita. Pro názornou ukázku byl jako zástupce zvolen byt 2 + kk – ložnice a obývací pokoj spojený s kuchyní. Byla použita i další kritéria:

  • byt v osobním vlastnictví,
  • po rekonstrukci,
  • rozloha 45 – 50 m2,
  • 3. – 5. nadzemní podlaží,
  • nadstandardní vybavení,
  • prodej se zařízením.

Cenu typizovaného bytu porovnali autoři průzkumu ve dvou oblíbených městských částech Prahy, a sice na Vinohradech a Proseku. Mezi těmito dvoupokojovými pražskými byty na prodej se projevil cenový rozdíl více než 1 000 000 Kč. Na Vinohradech seženete takové bydlení od 3 500 000 Kč, na Proseku najdete to samé za cenu 2 500 000 Kč.
 
Pražský byt na prodej nebo k pronájmu?

Pro ty z vás, kteří se rozmýšlíte mezi koupí nebo pronájmem bytu v Praze, máme také informace o cenách. Statistiky prodejů M&M reality hovoří jasně. Průměrná cena pronajatého bytu v Praze se pohybuje kolem 10 500 Kč měsíčně (čistý pronájem bez služeb a energií).

Opět byl tedy porovnán typizovaný byt 2 + kk na Vinohradech a Proseku. Průzkum prokázal, že v průměru na Vinohradech zaplatíte o 2 000 Kč navíc.
 
Nepřistupujte však k cenám příliš kriticky. Byt je třeba posuzovat i z hlediska vzdálenosti do práce, školy, školky a podobně. Každodenní dojíždění životní náklady ještě mnohonásobně zvýší. Dražší lokalita vám tedy nakonec může časem spoustu peněz ušetřit.
04.09.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444