Za kouzlem průmyslových památek

Industriální stopy letos povedou nejméně do sedmi měst

Chránit průmyslovou architekturu a přispět k popularitě možností využít objektů s průmyslovou minulostí k novým účelům si klade za cíl bienále Industriální stopy. Od svého prvního ročníku, který se konal v roce 2001, projekt mj. představil řadu významných technických památek, upozornil na ohrožené objekty, ukázal zajímavé příklady nového využití nepotřebných průmyslových staveb i příklady zániku těch, které neměly to štěstí.

Koncentrovaný a mnohovrstevnatý program nabídne letošní, v pořadí již páté bienále Industriální stopy. Během týdne od 8. do 14. října 2009 proběhne v hlavním centru Bienále, v pražském Ekotechnickém museu (bývalá čistírna odpadních vod), jednodenní odborná konference věnovaná průmyslovým technologiím. Zástupci vybraných fakult ČVUT a Národního technického muzea budou diskutovat o technologiích, strojích a dalších nedílných a nezřídka přehlížených součástech průmyslových staveb. Stejně jako konference v předchozích letech bude i tato otevřena pro nejširší veřejnost, a to do vyčerpání kapacity sálu.

Na dalších místech v Praze se uskuteční výstavy a zároveň košatý program performing arts, o nějž se postarají pořadatelé zavedeného festivalu 4+4 dny v pohybu. „Oproti poslednímu ročníku 2007, kdy jsme do Česka přivedli největší kapacity průmyslové archeologie, budeme letos méně akademičtí. Společně s organizátory z dalších měst se chceme zaměřit na konkrétní příklady konverze industriální architektury i ukázky možností využití těchto objektů, které bohužel nadále mizí před očima,“ konstatuje Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT (zkráceně VCPD), jež je společně s Kolegiem pro technické památky ČKAIT & ČSSI a Národním památkovým ústavem zakladatelem a úspěšným pořadatelem Bienále Industriální stopy.

Ing. Svatopluk Zídek z Kolegia pro technické památky, jeden z průkopníků ochrany průmyslové architektury v České republice, považuje za největší úspěch Bienále rozšíření do dalších měst, a to i mimo tradiční partnery akce. „Kromě Prahy, Kladna a Ostravy pracujeme na programu v Ústí nad Labem, na Jablonecku a Liberecku, ve Zlíně a v Žatci. Je možné, že počet míst se ještě rozroste,“ říká Svatopluk Zídek.

Pořadatelé Industriálních stop už nyní mohou oznámit několik programových tipů. Patří k nim například pokračování nesmírně úspěšné publikační řady Industriálních průvodců. Po Praze a Libereckém kraji renomovaní autoři z VCPD zmapovali dochované, přestavěné i stržené průmyslové objekty v ústeckém regionu. Fakty i obrazovým materiálem naplněná kniha si uchovává charakter praktického průvodce. „Loňský zápis Plzeňského Prazdroje jako tzv. kotevního bodu evropských cest průmyslového dědictví ukázal, že industriál, technologie nevyjímaje, je nosným prvkem v marketingu cestovního ruchu,“ vysvětluje Benjamin Fragner.

K velice oblíbené nabídce Industriálních stop, které v roce 2007 přilákaly na 26 tisíc návštěvníků, patří kulturní a společenské akce v autentických prostorách industriálních staveb. Letos se publikum může těšit například na vizuálně atraktivní a interaktivní projekty v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. Výmluvný název pak ponese výstava „Co jsme si zbořili“, na které VCPD přiblíží nenávratně ztracené skvosty průmyslové architektury v posledních deseti letech. Výstavu doplní přednášky a exkurse.
Veškeré programové detaily budou průběžně zveřejňovány na www.industrialnistopy.cz.
21.01.2009

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444