Bohatá tradice - úspěšná současnost

Všudypřítomné zásuvky a spínače z Jablonce nad Nisou

Na loňském Stavebním veletrhu v Brně získal jednu ze Zlatých medailí pozoruhodný výrobek společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga. Jde o dvojnásobnou zásuvku, která prošla kompletním inovačním procesem..

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

oceněná zásuvka

Chytrá dvojzásuvka

Převratným řešením je především jiné umístění dutinek zásuvky. Teprve po nasazení krytu je zřejmý jejich účel. Vrchní dutina je totiž natočena. Tím je spolehlivě zaručeno bezproblémové a bezpečné zasunutí dvou tzv. flexovidlic s bočními vývody, které se u domácích spotřebičů často používají. Boční vývody si nijak nepřekážejí a přívodní kabely spotřebičů směřují vedle sebe volně dolů. Tato úspěšná novinka se zařadila k široké škále výrobků z produkce společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga, jimiž jsou vybaveny stovky tisíc domácností, kanceláří, veřejných budov i průmyslových hal. Domovní elektroinstalační přístroje z její produkce jsou mj. také součástí exkluzivních interiérů reprezentačních sálů a salónků Pražského hradu.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Ze slavné a pestré historie

Sídlem firmy ABB s.r.o., Elektro-Praga je Jablonec nad Nisou proslulý stejně tak svými památkami a okolní krásou přírody Jizerských hor jako rozvinutým sklářským a bižuterním průmyslem. Svoji firmu zde téměř před 140 lety založili také pánové Kramer a Löbl. Z počátku se jejich podnik zaměřoval na rafinaci a zušlechťování skleněných výrobků. Koncem století ale tuto výrobu opouští a začíná vyrábět řadu výrobků osvětlovací techniky, lustrů a lamp složených ze skleněných ověsů. Nabídka představovala desítky různých tvarů a vzorů, od nejjednodušších, sestavených z trubičkových výlisků, až po nejluxusnější křišťálové broušené lustry. Tak jak se na přelomu 19. a 20. století vyvíjela elektrifikace, začala se firma specializovat nejen na výrobu osvětlovacích těles, ale i na drobný elektroinstalační materiál jako jsou objímky, zásuvky, vidlice, spínače a další výrobky, bez kterých se elektroinstalace neobejde. Po první světové válce podnik nakonec výrobu svítidel zastavil a zaměřil se právě na již zmiňovaný elektroinstalační materiál. Držel přitom krok s rozvojem techniky, takže na trh přicházel se stále modernějšími výrobky s vysokou užitnou hodnotou. Díky této strategii firma Kramer a Löbl získala značný náskok před konkurencí a své výrobky úspěšně exportovala téměř do celého světa. Ve třicátých letech tento výrobce použil tehdy úplnou novinku - výlisky z bakelitu namísto dosavadních izolačních dílů z keramiky. Používání bakelitových dílů se později ukázalo jako velmi prozíravé řešení. Z nového materiálu bylo totiž možno vyrábět nejen drobné díly, ale i celé výrobky - například stolní lampy. Produkce stoupala, a tak firma rozšířila výrobu i do prostor bývalé textilky v Tanvaldě. V době těsně před druhou světovou válkou katalog firmy Kramer a Löbl obsahoval ucelenou nabídku, schopnou uspokojit veškeré požadavky trhu.
Druhá světová válka ovšem znamenala konfiskaci prosperujícího podniku - majetek úspěšných židovských vlastníků přešel do rukou německého obchodníka z Liberce, Hanse Büllmanna. Nacistický režim zde v roce 1940 zrušil civilní výrobu a vše bylo podřízeno válečnému průmyslu. Když byla po válce oblast Sudet začleněna zpět do Československé republiky, do firmy Kramer a Löbl byla jmenována národní správa a při obnově výroby bylo rozhodnuto navázat na předválečný sortiment. Už od srpna 1945 byla firma schopna opět vyrábět běžný elektroinstalační materiál. V roce 1946 prošel podnik procesem znárodnění. Firma Kamer a Löbl se stala národním podnikem Elektro-Praga Jablonec nad Nisou a po sloučení s dalšími podniky podobného charakteru se ve svém oboru stala monopolním výrobcem v celém tehdejším Československu. Podnik se pak dále rozvíjel a výroba se zvyšovala, vznikla zde i vlastní vývojová kancelář. K základním výrobkům patřily domovní spínače, spínače pro spotřebiče a schodišťové časové spínače, objímky žárovek, mikrospínače, zásuvky a vidlice atd.

Nová kapitola

Po roce 1989 se státní podnik zprivatizoval, skutečným začátkem nové éry je ale rok 1993, kdy se stal součástí předního světového elektrotechnického koncernu ABB Asea Brown Boweri. Tradice kvalitní výroby jablonecké firmy spojená s moderními metodami ABB v oblasti marketingu, technického vývoje i managementu, vytvořila předpoklad pro další perspektivy společnosti a je základem pro naplnění jejích cílů, tj. být předním výrobcem a dodavatelem kvalitního a bezpečného elektroinstalačního materiálu nejen pro české odběratele, ale také pro další evropské trhy. Výsledky jsou přesvědčivé. ABB s.r.o.,Elektro-Praga dnes nabízí domovní spínače a zásuvky na vysoké technické a estetické úrovni v designových řadách Classic, Tango®, Element®, Time®, impuls, alpha nea®, alpha exclusive® a solo®. Řada domovních spínačů a zásuvek pod obchodním jménem Tango® získala ocenění za vynikající design. Designy - Element® a Time®, které byly poprvé představeny na výstavě For Arch 2000 v Praze, upoutají neobvyklým vzhledem i nápaditým technickým řešením. Právě v těchto oblíbených a rozšířených designech se dnes vyrábí i zmíněná dvojzásuvka s natočnou vrchní dutinou. Nové řady výrobků pod obchodním označením alpha nea® a alpha exclusive® jsou pak společným produktem se sesterskou německou společností Busch-Jaeger Elektro GmbH. Od roku 1996 se společnost začala se svými výrobky prosazovat i na zahraničních trzích - na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, na Ukrajině, v Bulharsku a v Rumunsku. Vedle prodeje vlastních výrobků na zahraničních trzích úspěšně pokračuje i kooperace se společnostmi ABB v Německu, Španělsku a Švýcarsku.
03.02.2005 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444