Z bytovky do dřevostavby na okraji Jeseníků

Tomáš s manželkou si vždycky přáli žít na dosah přírodě. Dříve bydleli u rodičů v bytovce, teď si postavili nový dům v blízkosti chráněné krajinné oblasti v Jeseníkách. Jak stavba probíhala, jakou firmu si Tomáš vybral a jak je s dřevostavbou spokojený?

Stavbu blízko samotné hranice CHKO Jeseníky provázely administrativní kroky potřebné k získání samotného povolení.

„Byl jsem limitován pouze regulativy stavebního úřadu, který zajímalo usazení na pozemek. Dalším požadavkem SÚ byla sedlová střecha. Proto jsem volil dům klasického nízkého vzhledu bez zbytečných vikýřů, arkýřů a dalších doplňků tak, aby dům společně s atypickými okny vytvořil moderně vyhlížející dům,” popisuje začátky Tomáš.

Představa moderního domu  jednoduchého vzhledu, který nebude narušovat ráz krajiny, korespondovala s typovým domem Largo od RD Rýmařov. Majitelé využili hotového projektu a se stavebníky se domluvili na individuálních úpravách, na které firma RD Rýmařov dokáže flexibilně reagovat. „Dům je zvětšený o 1,5 modulu (90 cm), je tam navíc garáž, volil jsem větší zateplení domu (fasáda 150 mm). Také došlo ke změně topného systému na elektrické podlahové vytápění. Vnitřní dispozici jsem si nechal upravit tak, aby vznikl co největší společný prostor. Dům také dostal oproti typovému projektu podkroví, které spojuje s přízemím otevřené vřetenové schodiště,” popisuje nadstandarní úpravy domu Tomáš.

Na ploše 130 m2 se stavebníkům podařilo vytvořit rodinný dům, který nepůsobí stísněně a rodině plně vyhovuje. Stejně jako v mnoha dalších moderních domech i zde si majitelé přáli vytvořit společný prostor, kde by se všichni mohli stýkat. Došlo tak ke sloučení obývacího pokoje s přilehlým. A protože by byla škoda do konceptu domu nezahrnout krásné lesnaté okolí, obývák je propojen se zahradou terasovými dveřmi. Vedle obývací části se v přízemí nachází kuchyně a ložnice pro rodiče, v podkroví pak pokoje pro děti.


Nároky na energetický provoz

Stavba získala velmi dobrou energetickou úroveň díky zvětšenému zateplení. Cestou energeticky pasivního standardu však majitel přece jen jít nechtěl. „Jsem zastáncem jednoduchosti a přirozenosti v bydlení. Spíš jsem vsadil na kvalitní skladbu obvodových stěn a z toho vyplývající nízké náklady na vytápění. Kdybych za této situace v domě s tak malou tepelnou ztrátou měl využívat drahé technologie známé s pasivních domů, tak by se mi investice do drahých systémů nevrátila,“ vysvětluje majitel domu. 


Jde o to, kam můžete vyjít z domu

Pro majitele dřevostavby bylo velmi důležité okolní prostředí, ve kterém se bude nový dům nacházet, a proto kladl důraz na venkovní prostor. K relaxaci a venkovnímu posezení na zahradě slouží terasa a dřevěná pergola s grilem. 

„Jsem maximálně spokojený a troufám si tvrdit, že postavit si dům bylo nejlepší rozhodnutí mého života. Bydlel jsem na mnoha místech a pokaždé jsem musel za přírodou chodit daleko. Dnes jen vyjdu ze dveří a jsem v přírodě. Díky tomu jsem pochopil, že nejde tolik o to, co máte v domě, ale jde o to, kam můžete vyjít z domu. A důležité je také mít skvělé sousedy a i to se nám bezezbytku splnilo,“ dodává spokojený majitel.

Video: Jak probíhala výstavba atypické dřevostavby pro Tomáše a jeho rodinu


27.10.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444