Ytong - promyšlený systém pro svépomocné stavění bez zateplování

Stavební systém Ytong  je mezi laickými stavebníky oblíbený pro svoji jednoduchost a rychlost výstavby. Na příkladu dvou rodinných domů stavěných svépomocí uvidíte, že nabízí řešení pro nejrůznější možnosti a představy.

V obou případech investoři zvolili jednovrstvé zdění bez zateplování a vybrali si pro obvodové zdivo produkty z řady tepelněizolačních tvárnic. Správně provedené zateplení je totiž poměrně náročné – mělo by kromě jiného zohlednit polohu rosného bodu, bohužel to při realizaci bývá výjimkou. Pod fasádou se pak mohou plísně, nehledě na krátkou životnost některých zateplovacích materiálů. Z Ytongu dosáhnete požadovaných tepelněizolačních vlastností i bez dodatečného zateplení. Má takřka neomezenou životnost a důležité je, že vytváří tzv. difuzní systém – to znamená, že stavba bez kontaktního zateplení „dýchá“ a reguluje vlhkost. 

Bez zateplování i podle nových norem roku 2020? S Lambdou YQ ano

V Česku budou od roku 2020 platit 2016 nové, přísnější tepelnětechnické normy pro výstavbu. Výrobce Ytongu na tyto změny však reagoval s předstihem a řadu tepelněizolačních tvárnic doplnil o novou Lambdu YQ. Ta svými hodnotami splňuje tyto připravované normy při jednovrstvém zdění bez zateplování již od nejmenší šířky tvárnic 375 mm a je možné s ní takto stavět i velmi úsporné i pasivní domy. Mezi její vylepšené vlastnosti patří také větší pevnost, přičemž si zachovává lehkost tohoto materiálu, což patří mezi významná plus nejen pro stavebníky svépomocí. 
 

Stavění svépomocí s podporou Ytongu 

Oba investoři využili u Ytongu služeb a poradenství po celou dobu výstavby.  Nejprve to byl výpočet materiálu, s technickými poradci řešili také celou řadu detailů projektu. Ytong mistři pomohli se založením rohů stavby, od výrobce dostali také kladečské plány stropu. „Zájemci o výstavbu rodinného domu k nám často přicházejí ve fázi, kdy mají představu či projekt rodinného domu, ale nevědí například, jaký materiál zvolit. Navrhneme řešení, se kterým dosáhnou požadovaného energetického standardu, a pomůžeme jim zvolit systémové komponenty, které přesně odpovídají jejich možnostem. Například u jednoho z těchto domů to byly stropy z Ytongu, u druhého zase použití akustických tvárnic Silka,“ říká Ing. Jan Halamka, který byl technickým poradcem u těchto nemovitostí.  

 

Co znamená systém komponentů Ytong? 

U Ytongu najdete veškeré stavební díly, u nichž postavíte celý dům. Od jednoho výrobce a s plnou podporou jejich odborníků. Například u domu se zelenou fasádou kromě obvodového zdiva a překladů použili strop Ekonom. Montáž je rychlá, snadná a vyžaduje podstatně méně profesního umu a námahy, protože probíhá bez nadbetonávky a armovacích ocelových sítí. Hodí se proto i pro výstavbu svépomocí. 
 
Dům s modrou fasádou má atypické tvary a detaily, které se z Ytongu realizují velmi snadno – materiál se snadno opracovává řezáním a díky tomu vzniká i minimum stavebního odpadu. Pro vnitřní příčky zde byl použit materiál Silka od téhož výrobce. Vyniká výbornými akustickými vlastnostmi, únosností a umožňuje stavět velmi štíhlé konstrukce. „Obliba Silky u rodinných domů vzrůstá. Díky tomu, že se Silkou postačí tloušťka stěny 20 cm, je  žádaná u investorů s malými pozemky, kde ušetří zastavěnou plochu. V tomto případě byly hlavním důvodem požadavek investora na použití akustické stěny v klidové části domu s ložnicí,“ vysvětluje Jan Halamka. 

22.06.2016 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444