Workcamp - zkušenosti k nezaplacení

Letos již podruhé jsem se jako dobrovolník vydala na workcamp do zahraničí. Po úspěšném pobytu v Irsku tentokrát padla volba na farmu v malé švýcarské vesničce Ulmiz, která je vzdálena 30 km od hlavního města Bernu.

Co je to workcamp?
Workcamp je mezinárodní krátkodobý dobrovolnický projekt v zahraničí. Většinou trvá dva nebo 3 týdny,  je určen pro všechny zájemce od 18-99 let, kteří chtějí poznat novou krajinu, místa, kulturu, lidi a zejména si zdokonalit angličtinu (nebo jiný jazyk) v praxi. Workcampy jsou různého druhu. Každý si může vybírat mezi sociálně a enviromentálně založenými, specializovanými na farmaření, manuální práci na opravě historických památek a dalších. Pokud chcete vycestovat do zahraničí za vidinou výdělku, zklamu vás. Peníze za tuto práci nedostanete. Hostitel je povinnen vám zajistit ubytování a stravu. Nám letos navíc dokonce umožnil neomezeně používat 2 osobní auta. 

Proč jsem se vydala na workcamp?
Mým hlavním cílem bylo poznat Švýcarsko. Pracovní pobyt pro mě znamenal tu nejlepší variantu jak moci cestovat, poznávat, i když nevlastníte obnos peněz. Na workcampech se pracuje pár hodin denně 5 dní v týdnu, takže celý víkend můžete strávit poznáváním cizí země.
Výlet za krávami
První volný víkend jsem se společně s dalšími účastníky workcampu vydala na túru do hor, abychom navštívili přírodní park Gantrisch. Lákaly nás představy zelených kopců plných švýcarských krav, kde se můžete vydat po nekonečném množství turistických cest a v dáli zahlédnout vrcholek zasněženého Matterhornu. Bohužel nás v půlce cesty zastihla bouře, takže na vrcholu jsme skrz hustou mlhu nedohlédli dál než na špičku svého nosu.
 
Zentrum Paul Clee  
Bern - to je nebesky čistá řeka a medvědi
V podvečer jsme jeli do Bernu, kde zrovna ten večer probíhalo ve městě plno kulturních akcí. Na náměstí Bundesplatz hrála švýcarská filharmonie a i na ostatních místech si lidé mohli poslechnout  různé koncerty. Druhý den jsme poznávali bernské památky a krásy. K návštěvě můžu doporučit Zentrum Paul Clee. Jedná se o velmi zajímavou stavbu italského architekta Renza Piana, kde se nachází muzeum švýcarského malíře a grafika Paula Clee.

Dále se po cestě z muzea do centra určitě zdržíte pozorováním medvědů v medvědím příkopu, čímž je Bern velmi známý. Určitě vystoupejte na věž katedrály Münster, kde je krásný rozhled na celý Bern, a vyberte si některé z mnoha muzeí, které Bern nabízí. Moje doporučení směřuje k muzeu Alpinismu a muzeu bernského rodáka Alberta Einsteina. I přes všechny krásné památky mě v Bernu nejvíce uchvátila řeka Aare, která jím protéká. Tak krásně čistou, modrou řeku v hlavním městě jsme v životě neviděla, navíc si v létě můžete vypůjčit nafukovací kruhy a projet si Bern na řece.
V Curychu zažijete luxus i atmosféru blešáků
Další sobotu jsme se vydali do Curychu, mnohem kosmopolitnějšího města než je Bern. Curych je městem bank, bankéřů a luxusních světových značek, jejichž obchody můžete navštívit na známé ulici Bahnhofstrasse. Do těchto obchůdků jsem nakukovala pouze skrz výlohy. Nenechala jsem si však ujít sobotní bleší trh, kde najdete vše možné - od oblečení, přes knihy až po nádobí. Po Curychu jsme se vydali k největším švýcarským vodopádům na řece Rýnu v Schaffhausenu, které jsou krásným přírodním úkazem.

Parlez-vous Français?
Poslední víkend jsme navštívili okolí Ženevského jezera - města Laussane a Ženevu, kde se hovoří francouzsky, narozdíl od předcházejích zmiňovaných měst, kde slyšíme pouze němčinu.

Na Ženevu jsem se velice těšila, protože ji v průvodcích vychvalovali jako nekrásnější město Švýcarska. Tolik nadšená jsem však nebylá. Ženava je sídlem OSN, známá je taky díky gejzíru, který chrlí vodu do výšky 140 m. Opět můžete vystoupat na věž, tentokrát katedrály St. Pierre a projít si malebnými klikatými cestičkami. Ženeva je mnohem kosmopolitnější, chaotičtější a špinavější než Bern. Bohužel ani lidé zde nejsou tak přívětiví jako v německé částí Švýcarska.
Chuť Švýcarska, která se nezapomíná
Pokud zavítáte do Švýcarska, určitě nezapomeňte ochutnat místní tradiční jídla. Nesmíte odjet ze Švýcarska bez sýrů! Fondy nebo raclet patří k těm nejznámějším. K sýru pijte lahodná vína nebo švýcarské pivo a já vám garantuji, že se do Švýcarska budete chtít vrátit. :-)
13.11.2013 | Markéta Svobodová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444