Vznášející se obrázky

Když se mluví o dělení prostoru, většinou si představíme vylehčené panely nebo masivní stěny. Že to jde i jinak, dokazuje tento nápad s lehkými obrazovými rámy, které opticky rozdělují prostor, ale zároveň mu nechávají dostatečnou vzdušnost. Klíčovým prvkem naší kombinace jsou černobílé fotografie nakopírované na průsvitný papír.

 

Ať poslouží jako originální mezistěna nebo prezentace fotografií z dovolené - rámy zavěšené v prostoru na lankové konstrukci jsou naprosto jednoduché, levné a přitom přirozeně elegantní.

 

Rámy visí vždy na dvou 1 mm silných ocelových lankách s napínáky na záclony (zakoupíte v železářství nebo hobymarketu). O zavěšení u stropu se starají háčky nebo očka.

Výhodné řešení svépomocí
Základem našeho návrhu jsou cenově výhodné obrazové rámy z borového dřeva "Ram" od firmy IKEA. Jsou k dostání v sedmi různých velikostech od 10x15 cm do 50x70 cm. Na optickou mezistěnu jsme použili velké rámy o rozměru 50x70 cm (cena něco přes 100 Kč za kus), na minigalerii o něco menší rámy o rozměru 30x40 cm (cena kolem 80 Kč za kus).

Na konstrukci vznášejících se obrázků budete potřebovat vždy dva rámy, které se sesadí zády k sobě a spojí knihařskými šrouby (viz foto č. 9). Náklady na optickou mezistěnu tak přibližně dělají: 450 Kč za 4 kusy rámů, 100 Kč za knihařské šrouby, asi 400 Kč za sadu ocelových lanek s napínáky a 100 Kč za dřevěné lišty plus trochu barvy.



Jednoduchá napínací lanka na záclony drží rámy mezi podlahou a stropem. Sada od firmy Max Bahr (220 Kč) obsahuje 5 m dlouhé a 2 mm silné ocelové lanko (kvůli vzhledu jsme použili lanko o síle 1 mm), dva napínáky s kloubem (na šikminy) a nastavovací klíč. U stropu se lanka zavěsí na stropní háky.

 

 

Napnutí ocelových lanek mezi stropem a podlahou můžeme provést v podstatě třemi způsoby:

1. Z estetických důvodů použijeme nahoře i dole napínáky, takže nebude vidět žádné háky.

2. Na horním konci použijeme stropní hák, do něhož zahákneme smyčku lanka zajištěnou svorkou.

3. Lanko vedeme od prvního napínáku skrz oba háky k druhému napínáku, takže nepoužijeme dvě krátká lanka, ale jedno dlouhé

 

1. Kleštěmi odstraníme kovové pásky, které drží plexisklo a karton v rámu. Drážku rámu vyrovnáme 3 až 4 mm silnou dřevěnou lištou, aby vložené plexisklo plošně lícovalo.

2. Nečisté okraje a otevřené spáry po klížení vyplníme tmelem a hladce zabrousíme.

3. Lanko o síle 1 mm sevřené mezi dva rámy spojené knihařskými šrouby (viz také Servis) bude později držet rám ve vzduchu. Aby mezi rámy nevznikla mezera, musíme lanko vložit do drážky vybroušené trojhranným pilníkem, ale jen do takové hloubky, aby lanko těsně přečnívalo. Pokud by byla drážka moc hluboká, kápneme
do ní trochu klihu a po zaschnutí znovu přebrousíme.

4. Rámy položíme přes sebe a vyvrtáme otvory pro knihařské šrouby.

5. Na jednu tabulku plexiskla připevníme lepicí páskou na filmy kopii obrázku (na tmavém místě). Potom přiložíme druhou tabulku plexiskla.

6. Pomocí knihařských šroubů spojíme oba rámy (zády k sobě) s obrázkem uprostřed.

7. Připevnění napínáku k podlaze provedeme v případě dřeva běžnými šrouby, v případě betonu pomocí šroubů a hmoždinek.

8. Během montáže pracujeme se složeným napínákem, později jej opět otevřeme, navlékneme do něj lanko a zafixujeme je přiloženou svorkou.

 

9. Pro vlastní zavěšení mírně povolíme knihařské šrouby, vtlačíme lanka do drážek, vyrovnáme rám podle vodováhy a šrouby dotáhneme.

 

Pomoc při sestavování rámu
Dáte-li přednost výrobě rámu svépomocí, pak jistě oceníte vhodný přípravek. My jsme použili rohové upínáky ES 22 od firmy Wolfcraft, které perfektně fixují spoje přesně v pravém úhlu, tedy 90°, Cena přibližně 220 Kč za sadu dvou kusů.

Háky a lišty
Obrazové háky existují v mnoha provedeních a z různých materiálů. Ukážeme si tři rozdílné systémy obrazových lišt/kolejnic a běžné obrazové háky, vhodné na většinu druhů i hmotností rámů. Jako alternativu k ocelovým lankům lze použít i nylonovou šňůru.

Galerijní dřevěná lišta
Klasická obrazová lišta s tradičním profilem. Je tvarovaná tak, aby hák volně shora zapadl do drážky nad zaoblením. Tento model představuje klasické provedení, což ale neznamená, že musí být ten nejlepší. Hák je v tomto případě jen volně zavěšený v drážce, takže existuje jisté riziko, že by obraz při neopatrné manipulací mohl spadnout.

Hliníková obrazová lišta

Jedná se o variantu s neviditelným zavěšením (viz box dole), která plně odpovídá dnešnímu vkusu. Lišta má dole úzký otvor, do něhož se zasunou lanka s odpovídajícími háky. Druhou možností jsou celokovové háky s nylonovými šňůrami, které se nasunou z boku.

Moderní dřevěná závěsná lišta
Tento závěsný systém představuje vylepšenou variantu klasické galerijní lišty. Je konstruovaný tak, že hák se nasazuje zepředu, ale díky svému tvaru nemůže vyklouznout z drážky, ani když se o něj nechtěně zavadí.

(A) ploché závěsy pro hliníkový rám
(B) klasický obrazový hák s fixačním šroubem
(C) hák s křídlovým šroubem na středně těžké obrazy
(D) upevňovací hák na kolejnice
(E) plynule nastavitelný, samočinně aretující automatický hák
(F) jako C, ale s pojistkou proti vyháknutí
(G) miniaturní obrazový hák na malé a střední obrazy
(H) hák na obrazové nosiče bez rámu
(I) masivní hák na středně těžké obrazy.

Montáž hliníkových kolejniček na obrazy
Snáz už to snad ani nejde. V požadované výšce si vyznačíme průběh kolejničky podle malířské šňůry nebo vodováhy. Protože většina bytů nemá rovné stropy, necháme mezi kolejničkou a stropem odpovídající odstup (alespoň 10 až 15 cm), aby případné nerovnosti zbytečně nebily do očí. Svorky upevníme do zdi zhruba 10 cm od okraje a pak každých 50 až 60 cm. Nakonec zacvakneme kolejničky do připravených svorek a zavěsíme háky.

 


SERVIS
CO JE ... ?


Knihařský šroub
Skládá se z pouzdra s vnitřním závitem a šroubu s vnějším závitem. Knihařské šrouby, jak už název napovídá, se používají při vázání knih. Lze je ale použít i na různé plošné spoje, jako v případě našich obrazových rámů o sne 9,5 mm, kde jsme použili šrouby o rozměru 15 mm (k dostání v knihařských potřebách nebo v železářstvích za cenu zhruba 10-15 korun za kus).

 

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 6/2009

18.08.2009
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444