Vyzrajte na plastová okna

Čeká vás rozhodování, jaká okna si pořídíte? Pokud uvažujete o plastových oknech, měli byste vědět, kde se mohou skrývat úskalí lákavě nízkých cen.

Kvalita plastových oken se skrývá uvnitř

Plastová okna jsou v ČR stále nejžádanější a cenová válka mezi dodavateli poskytuje zákazníkům možnost vyjednat si opravdu velmi výhodné ceny. Kvalita ale má svou cenu a u plastových oken to platí dvojnásob, protože jejich skutečná kvalita je uvnitř plastového profilu, tu ale zákazníci u dodaných oken těžko poznají. Nezbývá tak než aby důvěřovali dodavateli.

Aby se plastová okna nekroutila, musejí být dobře vyztužena. Uvnitř profilu by od určité velikosti oken neměla chybět kvalitní a dostatečně silná kovová výztuha. Pokud vyztužení chybí nebo bylo ve snaze snížit cenu oken ubráno na jeho masivnosti, může to zákazník poznat již první sezónu. V létě se povrch plastových oken na přímém slunci může zahřát až na teploty kolem 70 °C, nedostatečně vyztužená okna se pak mohou zkroutit. To, že okny protahuje, ale zjistíte až v zimě. Navíc zkroucená okna nemusí jít seřídit a oprava není jednoduchá.

Lze si zajistit kvalitu plastových oken?

Na otázku odpověděl obchodní ředitel známé české značky oken OTHERM Ing. Petr Holý. „Pokud není dodavatel přímo výrobcem, měl by zákazník rozhodně vědět, kdo jeho okna vyrobil. OTHERM nabízí svá okna prostřednictvím obchodních partnerů. Jako výrobce oken ale ctíme povinnost postarat se o své zákazníky. Pokud by náš partner nemohl dostát svým závazkům a poskytnout záruční či pozáruční servis, může se zákazník obrátit přímo na nás jako výrobce,“ říká Ing. Holý a dodává: „Zákazník má také plné právo požadovat, aby ve smlouvě měl uvedeno kdo je výrobcem oken a také technické údaje jako je síla výztuhy, třída plastového profilu, tepelně izolační vlastnosti atd.“

NÁŠ TIP: Při výběru dodavatele plastových oken chtějte vždy znát jejich skutečného výrobce. Případně můžete požádat prodejce i o návštěvu výrobního závodu. 

Na co si dát při výběru plastových oken pozor

Solidní dodavatel by měl znát technická omezení a upozornit vás na možná rizika, pokud by vaše požadavky byly na hranici možností plastových profilů. Pokud někdo tvrdí, že „nic není problém“, měli byste zbystřit. Je sice pravda, že vyrobit lze skoro vše, ale ne všechna plastová okna a dveře pak budou dlouho a spolehlivě sloužit.

Při rozhodování se vedle izolačních vlastností oken zajímejte také o to, kolik uzamykacích bodů bude mít celoobvodové kování plastových oken. Tyto body jsou místa, kde v zavřeném stavu pevně zapadá čep na okenním křídle do kovového protikusu na rámu. Čím více je takových bodů po obvodu okna, tím lépe lze nastavit optimální přítlak tedy izolaci plastových oken. „Podle velikosti a tvaru okna by vzdálenost uzamykacích bodů neměla překročit 70 cm,“ říká Ing. Holý.

Pokud si budete pořizovat plastová okna, každá ušetřená koruna se jistě hodí. Měli byste ale pečlivě vybírat dodavatele. Pokud ušetří na plastových oknech výrobce, může se vaše úspora ve finále proměnit i v solidní noční můru.
19.04.2016 | PR
  • Česká okna Otherm

    Dopřejte si nádherná česká okna a dveře OTHERM s 20 lety tradice špičkové výrobní kvality a garancí původu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444