Využijte sluneční energie

Solární sestavy Regulus

V našich podmínkách dopadá na jeden čtvereční metr něco přes tisíc kilowatthodin slunečního záření za jeden rok. Kdybychom sečetli plochu sluncem osvětlených střech a stěn domů, dostali bychom statisíce kilowatthodin za rok. To je v korunách vyčíslitelná energie, kterou zatím často prohospodaříme, protože ji nevyužíváme. Pořídit si jednoduchý a přitom kvalitní solární systém přitom nemusí být vůbec drahé. Nejenže můžete ušetřit - využitím ekologicky čisté energie zároveň přispějete ke zlepšení životního prostředí.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Klasická solární sestava pro přípravu TUV se skládá ze slunečních kolektorů a jejich držáků, elektronického regulátoru, nemrznoucí náplně, oběhového čerpadla, souvisejících armatur a zásobníku teplé vody s výměníkem. Voda v zásobníku se ohřívá v době slunečního svitu a podle kapacity zásobníku je po určitou dobu k dispozici, i když slunce nesvítí. V období bez dostatečného slunečního svitu se solární sestava používá pro předehřev TUV a na požadovanou teplotu je dohřívána jiným tepelným zdrojem (tepelné čerpadlo, plynový kotel apod.).


Voda se může dohřívat také elektrickým topným tělesem přímo v zásobníku. V tomto případě nepotřebujete jiný způsob dohřevu TUV. V obou případech je k dispozici dostatek teplé vody po celý rok a díky elektronické regulaci je provoz plně automatický a bezobslužný. Takové jsou i solární sestavy REGULUS SOL200, SOL300 a SOL500, které nabízejí široký výběr velikostí zásobníků s různým počtem kolektorů.


Další možností je instalace solární sestavy bez velkých úprav stávajícího rozvodu - zachováním stávajícího systému ohřevu TUV (např. elektrického zásobníku) a přidáním solárního zásobníku. Tento systém je výhodný pro své nižší pořizovací náklady (díky využití stávajícího systému ohřevu TUV) a vysoké využití sluneční energie díky použití dvou zásobníků. Přívod studené vody do stávajícího zásobníku TUV (ohřívaného např. elektricky) se přeruší a připojí se na solární zásobník s topným hadem.


V období s dostatkem slunečního záření se voda ohřeje na potřebnou teplotu a původní elektrický zásobník slouží pouze k akumulaci teplé vody ohřáté v solárním zásobníku. Pokud slunce přestane svítit, máme k dispozici teplou vodu ohřátou sluncem v obou zásobnících. Pokud ji vyčerpáme a slunce bude málo, solární systém vodu alespoň předehřeje. Například předpokládejme, že slunce předehřeje studenou vodu o teplotě 10°C na teplotu pouze 30°C. Potom se ve stávajícím ohřívači TUV voda dohřeje z 30°C na 50°C a k tomuto dohřátí tedy potřebujeme pouze polovinu energie.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Solární sestavy s možností přitápění


V systému, který ideálně shromažďuje energii slunce a dalších zdrojů pro vytápění, ohřev TUV a popřípadě ohřev bazénu, je použita kombinovaná akumulační nádrž. V horní části akumulační nádrže je umístěn zásobník TUV. Výhodou kombinované akumulační nádrže je to, že se při ukládání energie současně s topnou vodou rychle ohřívá (díky velké ploše přenosu tepla) i zásobník TUV.


Energie se ze slunečních kolektorů předává přes výměník v dolní části akumulační nádrže. Solární systém tedy ohřívá nejstudenější vodu s maximální účinností.


K akumulační nádobě se jednoduše připojí i další zdroje tepla, například kotel na dřevoplyn, krbová kamna s teplovodní vložkou apod. Pokud zatopíte v krbu, pak vás hřeje nejen sálající teplo z krbu a příjemný pohled do plamenů, ale zároveň akumulujete energii k topení nebo přípravě TUV na další dny. Pokud slunce nesvítí a vám se nechce přikládat do krbu, je možné akumulační zásobník dohřát elektrickou topnou vložkou. Toto zapojení vám zajistí temperování objektu i v době nepřítomnosti.


Energii, kterou jsme z různých zdrojů tepla do této akumulační nádrže uložili, máme k dispozici pro topení, ohřev bazénu a TUV. Díky velké teplosměnné ploše zásobníku TUV teplo z akumulační nádrže automaticky (bez oběhového čerpadla a regulátoru) ohřívá TUV.


K akumulaci energie slouží celý objem nádrže, tedy jak akumulační zásobník, tak i objem vnořeného zásobníku TUV. Další výhodou je úspora místa. V sestavě SOL DUO je použit zásobník o celkovém objemu 500 l, ale je možno vybírat ze standardní řady objemů až do 1500 litrů.


Zapojení solárních systémů lze velmi výhodně doplnit ohřevem venkovního bazénu. Takový solární systém pak obsahuje vedle zásobníkového ohřívače TUV ještě protiproudý výměník pro přenos tepla do bazénové vody a třícestný ventil.


Firma REGULUS nabízí k ohřevu bazénové vody buď tradiční trubkové výměníky, nebo deskové výměníky, které mají velmi dobrý teplosměnný koeficient. Díky příznivé teplotě bazénu (obvykle 26-30°C) má solární systém vysokou účinnost.

Sluneční kolektory REGULUS


Novinkou v sortimentu je kolektor TSE 3680 N. Jeho skříň je vyrobena z nerezového plechu. Absorbér je celoměděný, opatřený vysoce selektivní vrstvou černého chromu, která účinně zabraňuje ztrátám zpětným sáláním. Díky svým špičkovým vlastnostem se s úspěchem používá v sestavách pro celoroční ohřev TUV nebo pro aplikace s přitápěním objektu.


Typ TSE 3680 A - nejprodávanější provedení kolektoru, který má všechny díly na současné úrovni techniky solárních zařízení. Má celoměděný absorbér se selektivním povrchem. Bezpečnostní sklo je tvrzené a je provedeno v solární úpravě s prismatickým systémem.


Sluneční kolektor typu TSE 3680 L je provedením shodný s typem TSE 3680 A. Jediným rozdílem je použití čirého skla a absorbčního povrchu. To znamená, že přijme stejné množství sluneční energie jako typ A, pouze při nižších venkovních teplotách má větší tepelné ztráty zpětným sáláním (emisivitu). V letním období jsou jeho vlastnosti srovnatelné s typem A, proto je vhodný pro sezónní aplikace - například ohřev bazénu nebo ohřev TUV na chatě.

27.09.2004 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444