Využít zimní slevy na okna se vyplatí. S montáží můžete počkat

S nadsázkou lze říci, že se v České republice při nákupu nových oken čeká, až napadne sníh. Výrobci oken mají v zimě méně zakázek, a proto lákají zákazníky na výhodnější koupi. Firmy naplní svou výrobní kapacitu a zákazník ušetří. Výměny oken v zimních měsících se tak paradoxně už pomalu staly českou tradicí.

Okna je možné vyzvednout až na jaře
V případě rekonstrukce objektu, ve kterém se trvale bydlí, jsou obavy z montáže na místě. Demontáž a montáž nového okna zabere nějaký čas. Výměna oken v bytě nebo běžném domě obvykle proběhne během jednoho dne. Pokud ale montáž oken nechcete absolvovat v zimě, odložte ji na jaro a dohodněte se na uskladnění vyrobených oken u dodavatele. Ti kvalitní jej nabízí.
 
Montáž oken v zimních měsících není nepřekonatelný problém. Provádět výměnu oken je možné, pokud se teplota drží kolem nuly, nebo klesá max. na -5°C. Navíc se v zimě často objevují i teplejší dny, které jsou pro výměnu oken vhodnější.
 
K montáži oken se nejčastěji používá polyuretanová pěna, která pro svou aplikaci potřebuje správnou teplotu. Pokud se provádí výměna oken v chladných zimních dnech, je nezbytné používat zimní pěnu, která funguje i při nízkých teplotách. Vlastní kotvení oken je stejné, pouze okenáři mají nepříjemnější práci.

Oknům zima nevadí, ale
Stále častěji se mimo základní montáž provádí i těsnění připojovací spáry. Mělo by se provádět vždy. Z vnitřní strany se na spáru utěsněnou pěnou lepí parotěsné pásky a z venkovní paropropustné. Spáru zvenku chrání před dešťovou vodou a zevnitř zejména proti vnikání interiérové vlhkosti. Vnikání vlhkosti do připojovací spáry způsobí jednak degradaci PU pěny, ale také tepelné mosty a plísně. Pro montáž v zimních měsících jsou na trhu opět k dispozici těsnící pásky pro použití až do -10°C. 
Takže montovat okna jde i v zimě, ale raději jen když nemrzne. Nejdůležitější je nakonec správné a pečlivé provedení.  
 
Neváhejte využít zimní slevu na okna.
bydlinek
Nezapomeňte větrat!
 
Pokud zavřeme novostavbu novými okny a dveřmi před zimou nebo během zimy, nesmíme zapomenout na její dostatečné větrání. Hrozí totiž nebezpečí zimních škod vlivem vysoké vlhkosti, která vniká do dřevěných oken. V kombinaci s mrazem pak může snadno dojít k poškození povrchové úpravy. Krátké a intenzivní větrání je několikrát denně nutností.
10.12.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444