Vytápění moderních novostaveb RD

Úspory a správná volba kotle

Dobře navržené novostavby rodinných domků se právem pyšní vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi a jejich tepelné ztráty jsou proto téměř vždy menší než 15 kW. To vytváří základní předpoklad pro maximální tepelnou pohodu při minimálních nákladech za energii.

Malá tepelná ztráta jako problém


Správné využití tohoto předpokladu je ale podmíněno kvalifikovanou volbou zdroje tepla – dnes obvykle plynového kotle. Na první pohled by se mohlo zdát, že nejde o žádný velký problém. Dům s tak malou tepelnou ztrátou musí vytopit prakticky každý kotel, který se vyskytne na našem trhu. To je sice pravda, pokud ale očekáváme skutečně ekonomické a komfortní vytápění, stává se právě malá   tepelná ztráta domu tím největším problémem.


Důvod je prostý. Tepelná ztráta domu uvedená v projektu vytápění je vypočtený hraniční parametr platný pouze při nejnižších venkovních teplotách. V našem klimatickém pásmu je to tehdy, kdy tyto teploty poklesnou pod -12 nebo -15 ° C. Statistiky ČHMÚ i osobní zkušenosti však napovídají, že jde o maximálně 2 – 3  týdny v roce. To je méně než 10 % z obvyklých 32 týdnů běžné topné sezóny. Naopak, obvyklé venkovní teploty v zimním období se pohybují okolo 0 ° C.     Tehdy pro vytápění postačí výkon menší než 25 % ztráty daného objektu. U moderních novostaveb tuto okamžitou tepelnou ztrátu představují pouhé 2 – 4 kW.


Proto je pro vytápění nutné zvolit takový kotel, který je schopen snížit svůj výkon na tuto hodnotu a garantovat tak nepřerušované vytápění objektu i při venkovních teplotách okolo 0 ° C. Pokud není tento požadavek splněn a kotel je provozován mimo svůj pracovní rozsah, začíná tzv. cyklovat. Standardní kotle se startovacím výkonem okolo 6 – 8 kW absolvují takovýchto cyklů okolo 40 000 ročně. Toto číslo vypadá značně nevěrohodně, ale po přepočtu na počet topných dnů v roce představuje pouhý jeden start kotle během 10 minut. Z praxe přitom víme, že ani minutové intervaly nejsou výjimkou. Důsledkem těchto cyklů je výrazná  nadspotřeba doprovázená zkrácením životnosti zařízení a hrubým narušením   tepelné pohody v domě.

Toto tvrzení lze doložit na jednom konkrétním případě ze Švýcarska. Řadový  rodinný dům v Märstettenu je obýván 4 člennou rodinou a má 5 obytných místností – kuchyň v přízemí, 3 pokoje v prvním patře a obytné podkroví. Celkem 180 m2 vytápěné plochy. Přízemí a podkroví je osazeno podlahovým vytápěním, první patro pak radiátory. Tepelná ztráta je blízká 7 kW. V domě byl původně nainstalován  kotel s lineární modulací výkonu od 4,8 kW. Tento kotel zde byl provozován v období od 1. 10. 1997 do 30. 9. 1999 a vykazoval roční spotřebu okolo 10 500 kWh. Je to jistě vynikající hodnota, ale kotel se vzhledem k velmi nízké tepelné ztrátě domu vyznačoval neobvykle vysokým počtem startů a nevyužíval své základní přednosti – široké lineární modulace výkonu.

Proto byl k 1. 10. 1999 nahrazen modelem s výkonovým rozsahem 0,9 – 9,5 kW. Systém přípravy TUV zůstal původní – teplá voda je připravována v zásobníku 120 l s nepřímým ohřevem. Nový kotel byl sledován v období od 1. 10. 1999 do 30. 9. 2001. První poznatek byl získán téměř okamžitě – počet startů kotle byl silně redukován na 15 % původního počtu. Hmatatelný výsledek přišel v září 2000, jeden rok po přestavbě – spotřeba plynu se snížila z 10 744 kWh na 8 401 kWh. Zima byla ovšem teplejší o 1,6 % denostupňů. Přesto činila úspora po provedeném přepočtu na denostupně neuvěřitelných 20%. Za období roku 2000/2001 byly výsledky ještě lepší (viz graf).

 

Kotle GEMINOX - příjemné a efektivní řešení


Kotle popisované v příkladu jsou výrobky francouzské firmy GEMINOX. Firma GEMINOX vyrábí kondenzační techniku od roku 1982 a má vedoucí postavení na trzích ve Švýcarsku, Dánsku a USA. První kotel pro vytápění nízkoenergetických domů uvedla na trh již v roce 1998 a má s touto problematikou mnohaleté zkušenosti.

Nabídku firmy Geminox tvoří celkem 14 modelů kotlů vhodných do objektů            s malými tepelnými ztrátami. Do moderních novostaveb rodinných domků jsou standardně dodávány kotle řady THRi buď v sólo provedení nebo v kombinaci s přípravou teplé užitkové vody. Ta je připravována v integrovaném nerezovém zásobníku o objemu 75 nebo 120 litrů. Sólo provedení kotlů THRi lze doplnit            o externí nerezové zásobníky BS/MS (100, 120, 150, 200 a 300 litrů) při zachování všech zabudovaných funkcí kotlů pro ohřev teplé užitkové vody a dosáhnout tak špičkových parametrů v její přípravě. Všechny kondenzační kotle THRi lze přímo připojit na podlahové topení nebo topné systémy do tepelného spádu 75/60 °C, které jsou dnešním standardem.

Vlastní obsluha kotle je řešena zejména prostřednictvím multifunkčního prostorového přístroje QAA 73 komunikujícího textovou formou v češtině přímo z referenční místnosti. Přístroj pracuje dle protokolu Open Therm a zajišťuje adaptaci regulace kotle vlivem vnitřní teploty, nastavení požadovaných teplot a týdenních časových programů nezávisle pro dva topné okruhy a přípravu TUV. Zobrazuje exaktně všechny měřené veličiny a okamžité využití výkonu kotle. Informuje o nutnosti případného servisního zásahu a archivuje maximální a minimální hodnoty naměřených veličin. Mezi zásadní přednosti patři i to, že je uživatelsky velmi příjemný a  umožňuje intuitivní obsluhu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

V případě, že jsou kladeny na variabilitu vytápění objektu další požadavky, lze kotle THRi doplnit o inteligentní řízení jednotlivých topných okruhů. Nejobvyklejší rozšiřující požadavek, možnost řízení druhého topného okruhu pro podlahové vytápění, je vyřešen dvoukruhovým modelem kotle THRi DC. Programování a  obsluhu pak umožňuje stejný prostorový přístroj QAA 73.


Pokud jsou nároky ještě vyšší, lze regulaci rozšiřovat o okruhové regulátory  Siemens řady Albatros a vytvářet tak požadovaný počet nezávislých topných okruhů při zajištění 100% komunikace s vlastním kotlem. Toto řešení například umožní vytápět objekt s kombinací klasického a podlahového topení spolu s vytápěním bazénu a zimní zahrady.


Řídící jednotka umožňuje plnou integraci kotlů THRi do alternativních soustav a garantuje jejich plnohodnotnou regulaci v kombinaci s tepelnými čerpadly, solárními panely nebo jinými zdroji tepla.


Z ostatních funkcí stojí za zmínku zejména vlastní servisní a ochranné funkce kotle (občasné protáčení čerpadla mimo topnou sezónu, automatické týdenní zvyšování teploty vody v zásobníku teplé vody důsledně ničící možné bakterie Legionelly, protimrazová ochrana kotle i budovy), možnost ovládání spotřebiče po telefonu a jeho připravenost k napojení na systém inteligentního řízení budovy.


Všechny kondenzační kotle THRi mají možnost odvodu spalin přes střechu, případně zeď (turbo) nebo do komínu. Pro oba způsoby odkouření jsou používány shodné spotřebiče, ke kterým je nabízena kompletní řada plastových komponentů umožňujících vyřešit odvod spalin i v těch případech, kdy jsou klasické spotřebiče nepoužitelné.


Dlouhodobou životnost kotlů THRi zaručuje minimalizace počtů spínacích cyklů, použití nerezové oceli třídy 316L na všechny hlavní části (hořák, výměník, zachycovač kondenzátu) a kvalita výroby dle ISO 9001.


Kotle THRi jsou nositeli titulu „Modrý anděl“, který je udělován  produktům  splňujícím vysoký ekologický standard. S velkou rezervou splňují veškeré platné i připravované emisní normy. Tyto parametry předurčují spotřebiče k použití   zejména v chráněných krajinných oblastech, hustých městských aglomeracích a všude tam, kde je přikládán ochraně ovzduší velký význam.


Od roku 2003, kdy byly tyto kotle uvedeny na náš trh, získaly celkem osm    hlavních cen na odborných českých a slovenských veletrzích.

07.11.2005 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444