Vytápějte svůj dům z hlubin země

Tepelné čerpadlo země - voda s hlubinným kolektorem je jedním z nejspolehlivějších a nejvýkonnějších alternativních zdrojů vytápění. Dokáže využívat energii uloženou v podzemí a přeměnit ji na teplo pro vyhřívání staveb. Seznamte se s 5 nejdůležitějšími výhodami této otopné soustavy.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Předností tepelného čerpadla s hlubinným kolektorem jsou nízké nároky na velikost pozemku

1. Řešení i pro malé pozemky
Princip tepelného čerpadla je následný: Do připraveného vrtu pro čerpání geotermální energie (o hloubce 80-120 m) se zapustí plastové potrubí - tzv. kolektory s cirkulující nemrznoucí tekutinou. Ta se působením okolního prostředí ohřívá a teplo přivádí k tepelnému čerpadlu. Čerpadlo následně přetváří nízkoteplotní teplo z přírody v teplo využitelné k vytápění domu či ohřevu vody.  

Tepelné čerpadlo jímající energii z vrtů nachází uplatnění nejen v oblastech s tvrdým podložím. Jeho velkou předností jsou nízké nároky na velikost pozemku. U novostaveb lze dokonce vrty pro tepelné čerpadlo provádět pod základovou desku už před stavbou. Alternativou může být tento typ čerpadla i pro majitele starších objektů, neboť při hloubení vrtu nedochází na rozdíl od pokládání plošných kolektorů k větším zásahům do původní dispozice zahrady.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Ve srovnání s tradičními způsoby vytápění je na tepelných čerpadlech lákavá i snadná obsluha

2. Snížíte svou závislost na fosilních palivech
Tepelná čerpadla využívají obnovitelné zdroje energie. Teplo čerpají z přírodních živlů, které nás obklopují – ze země, vzduchu nebo vody. Zájem stavebníků o tepelná čerpadla roste z důvodu zvyšování cen fosilních paliv. Pořízením tepelného čerpadla se investoři stávají na tradičních palivech méně závislí, což platí obzvlášť pro projekty staveb v nízkoenergetickém a pasivním standardu. Ve srovnání s tradičními způsoby vytápění je na tepelných čerpadlech lákavá i snadná údržba a obsluha - rodinám například odpadají starosti se sháněním či skladováním paliva.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Tepelná čerpadla země – voda se řadí k nejúčinnějším zdrojům vytápění

3. Stabilní zdroj energie po celý rok
Vysoký výkon a spolehlivost tepelného čerpadla země – voda je dána jeho nezávislostí na venkovní teplotě vzduchu nebo sluneční aktivitě: pod povrchem země jsou podmínky poměrně stabilní, teplota zde neklesá pod 0ºC a podle hloubky se pohybuje od 2ºC do 40ºC po celý rok. Spíše než klimatické podmínky ovlivňuje výkon tepelného čerpadla způsob provedení hlubinného vrtu a kvalita osazení podzemních kolektorů. Důležitou roli hraje zejména tepelná vodivost výplně mezi sondou a horninou. Čím je vyšší, tím snáze se cirkulující kapalina v trubkách ohřívá a tím vyšší je výkon vrtu.

Běžně se pro vyplňování vrtů používá směs cementu a bentonitu, čistý bentonit nebo dokonce jenom původní hornina. Z pohledu tepelné techniky však představuje optimální materiál pro výplň hlubinných vrtů  „tepelněvodivé“ hydraulické pojivo ThermoCem PLUS, novinka v sortimentu společnosti Českomoravský cement, a.s. Obsahuje totiž speciální příměs vybraných minerálů, které dobře vedou teplo a mohou zvýšit tepelný výkon vrtu až o desítky procent.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Hloubení podzemního kolektoru pro tepelné čerpadlo země-voda

4. Odolnost vůči agresivnímu prostředí v podzemí
Někteří projektanti stavebníky od instalace tepelných čerpadel země-voda odrazují kvůli náročné realizaci. Hlubinné kolektory si nepochybně žádají precizně odvedenou práci, protože oprava každého podzemního systému bývá nákladná, ne-li nemožná. Na českém trhu jsou už ale k dostání produkty, které montáž kolektorů pro tepelná čerpadla maximálně zjednodušují a životnost vrtu prodlužují. Řadí se mezi ně i produktová řada ThermoCem. Suspenze z ThermoCemu se vyznačuje jednoduchou přípravou a dokonalou výplní injektovaného prostoru.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Z uživatelského pohledu je důležitá ekologická nezávadnost výplně vrtu z ThermoCemu

V cementové směsi ThermoCem jsou navíc obsažené látky, díky nimž vrt dobře odolává agresivním podzemním vodám. V průběhu užívání tak nedochází k narušování integrity výplně (vzniku nežádoucích dutin či trhlin) a k postupnému snižování výchozího výkonu vrtu.

5. Úspory a ekologie v jednom
Z uživatelského pohledu je důležitá i ekologická nezávadnost výplně vrtu. Je nutné si uvědomit, že se pohybujeme desítky metrů pod povrchem, kde se nacházejí podzemní vody. ThermoCem je z ekologického hlediska 100% nezávadný a nemá vliv na kvalitu podzemních vod ani půdního podloží.

25.09.2012

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444