Výstavba nízkoenergetických a pasivní domů: Spolupracujte s odborníky

Ať už se v nadcházející stavební sezóně chystáme na rekonstrukci či novostavbu, která je nejčastěji zděná či montovaná ze dřevěných prefabrikátů, vždy bychom měli dodržovat jednu hlavní zásadu, a tou je dobrý koncept naší stavby. Je proto ideální od samého počátku spolupracovat s odborníky.

Dobrý projekt v sobě zahrnuje jak výběr vhodného pozemku, tak správnou orientaci domu ke světovým stranám, ale i návaznost na okolní zástavbu, dopravu a služby. Všechna tato kritéria totiž velmi zásadně ovlivňují to, jak se nám bude následně bydlet. Technickou chybu během samotné realizace lze většinou odstranit, nicméně chybně navržený koncept nás bude provázet napořád.

Zásady při stavbě úsporných domů

Výše uvedené platí se zvýšeným důrazem hlavně u staveb, které mají ambice přinést kromě pohodlí a komfortu také významné energetické úspory. Nízkoenergetické a pasivní domy, které tato kritéria splňují, jsou dnes trendem a jejich výstavbu prakticky prosazují i stavební normy. Konzervativněji uvažující stavebníci je však stále vnímají jako finančně nákladnější variantu, což ovšem právě při vhodně zvoleném konceptu nemusí být pravda. „Dnešní energeticky úsporné domy jsou plné technologií, které je třeba správně využívat a do našeho bydlení ideálně zakomponovat. Jsou to vesměs špičková řešení, ať už to je rekuperace či třeba kvalitní zastínění velkých prosklených ploch, která nemusejí být v konečném účtování drahá. Pokud ovšem klientům nabídneme přesně to, co potřebují,“ vysvětluje Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která pro energeticky úsporné domy dodává prvky stínicí techniky, garážová vrata či vchodové dveře.

Touha po složitém domě versus moderní jednoduchost

Díky zkušenostem ze zahraničí a především pak z německy mluvících zemí mnozí tuzemští odborníci vědí, že u nás stále ještě přežívají stavitelské stereotypy. To se týká nejen obecně nižší úrovně kvality staveb a projektů, ale i uvažování lidí, kteří si chtějí postavit nový dům. Navzdory stoupajícím počtům kvalitních energeticky úsporných domů, které by obstály i v cizině, je přetrvávajícím snem českých stavebníků velký dům s mnoha komplikovanými prvky. Moderní energeticky úsporné domy přitom nejsou ničím jiným než stavbami s velmi jednoduchým, většinou obdélníkovým půdorysem. Jsou orientovány velkými prosklenými plochami na jižní stranu, aby měl dům potřebné solární zisky, které při kvalitní tepelné izolaci obvodových stěn i střechy slouží jako přirozený zdroj tepla zejména v zimním období. I před silou slunečních paprsků je však třeba se vybavit kvalitním zastíněním, které uvítáme zvláště v letní sezóně, kdy i v našich klimatických podmínkách hrozí přehřívání interiéru.

Zvládnuté detaily dělají z domu bydlení

Úkolem stavebních odborníků, kteří se zabývají energetickými koncepty dnešních domů, tak nadále zůstává především vysvětlování základních pojmů a principů. V podstatě jde o to pochopit, že v případě touhy po energeticky úsporném bydlení nejde primárně o množství nakoupené izolace či cihel, ale o to, aby stavba ve výsledku co nejvíce odpovídala definici nízkoenergetického či pasivního standardu, který je však v našich klimatických podmínkách docela obtížně dosažitelný. Proto pochopitelně není nutné za každou cenu dosahovat magického požadavku energetické náročnosti vyjádřeného číslem 15 kWh na metr čtvereční za rok. Mohlo by se to totiž významně prodražit, čímž se opět dostáváme k důkladnému plánování a chytrému konceptu bydlení, který šetří nejen energii, ale také finance.

Kromě nastavení optimálních energetických parametrů je však během realizace klíčové věnovat pozornost i řadě nejrůznějších detailů. Vybrat kvalitní okna, dobře zvolit vytápěcí systém či třeba doplnit stavbu esteticky působícími a zároveň maximálně funkčními stínicími prvky. „Opět jsou to části stavby, na které je třeba myslet už v počátcích našich stavebních plánů. Je to fáze, kdy máme dostatek času zvážit, zda chceme mít například předokenní rolety zabudované pod omítkou, nebo naopak zvolíme klasické venkovní žaluzie,“ vysvětluje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax s tím, že prvky stínicí techniky je dnes již možné umístit i na hotovou stavbu. „Jedná se o produkty, které jsou určeny pro dodatečnou montáž, vyznačují se pak viditelným boxem,“ dodává Valenta.
Přestože se časy a způsoby stavění neustále mění, jedno zůstává stejné. Opravdu kvalitní koncept domu, ve kterém dnes navíc nutně klademe zvýšený důraz na energetické úspory, představuje naprostý základ pro to, abychom nakonec dosáhli bydlení vysoce komfortního, energeticky efektivního, zdravého a také finančně přijatelného.
17.03.2015

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444