Výpravy za historií porcelánu

Foto: Zámek Klášterec nad Ohří

Foto: Zámek Klášterec nad Ohří

K místům, kde vznikala historie českého porcelánu a kde byla vybudována jedna z prvních porcelánek na území dnešní České republiky, patří Klášterec nad Ohří. Zde také vznikla zřejmě nejstarší dochovaná ukázka české porcelánové tvorby - koflík a talířek s nápisem VIVAT BÖHMEN.

O vývoji porcelánu v Čechách i ve světě se dovíte mnohem více ve stálé expozici kláštereckého zámku. Tato expozice byla vytvořena ze sbírek Umělecko průmyslového musea v Praze a přináší jak přehled výroby starého orientálního a evropského porcelánu, tak v rozsáhlé instalaci pohled na historii českého porcelánu. Všech jedenadvacet sálů v prvním patře zámku je věnováno vývoji výroby českého porcelánu od počátků, které spadají do 90. let 18. století, až po současnost.

První část expozice ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze v přízemí zámku seznamuje na vybraných ukázkách souborů stolního nádobí, solitérů a figurální tvorby s produkcí čínského a japonského porcelánu, na niž v 18. století navazovala počínající evropská produkce. Její expozice v sousedním sále dokumentuje nejen výrobu evropského porcelánu, ale také osudy původních majitelů vystavených předmětů, kteří se stali ve 20. století obětí holokaustu.

Obě expozice jsou úvodem k rozsáhlé historické expozici českého porcelánu v patře zámku. Její instalace má původ v poválečných letech, od té doby byla několikrát upravována. Jádro i koncepce expozice vycházejí z rozsáhlé sbírky, kterou se snaží Uměleckoprůmyslové museum v Praze zpřístupňovat i mimo hlavní oblast svého působení.

Návštěvníci se mohou v sálech prvního patra seznámit s tvorbou předních tuzemských porcelánek v proměnách stylových epoch a v kontextu s dobovým mobiliářem. Vybrané kolekce reprezentují zejména tvorbu období biedermeieru, který byl zlatým věkem českého porcelánu, dále rozvoj raně industriální výroby neorokokového a secesního porcelánu, a také produkci v éře moderních stylů 20. století, kdy český porcelán zejména v meziválečném období a na Světové výstavě Expo ’58 dosahoval mezinárodních úspěchů. Expozici uzavírají ukázky designu sériově vyráběných souprav z přelomu 20. a 21. století.

Pokud jde o možnost jedinečnou expozici v kláštereckém zámku vidět na vlastní oči, nemusíte čekat na letní sezónu. Kromě letošní lednové měsíční přestávky je zámek přístupný celoročně.
Více informací najdete na adrese www.zamek-klasterec.cz
04.01.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444