Vynikající výrobky roku 2005

Městský mobiliář Radium

Městský mobiliář Radium

Kreativita, exaktnost, účelnost

Většinou si lidé neuvědomují, že svět, který nás obklopuje, je do značné míry světem průmyslového designu. Jeho reprezentanty jsou lavičky v parku, inkubátor pro novorozence, stejně jako auto nebo motocykl, sada šroubováků, drtič odpadků, soustruh nebo bivakovaní pytel. Design má vliv na celý náš život  –  na náš pracovní výkon, na hodnotu našeho odpočinku, na naše překonávání nemoci, provází nás i těmi nejbanálnějšími každodenními činnostmi a ovlivňuje naši náladu i vkus. Stále podstatněji ovlivňuje také naše soužití s přírodou.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Jednotný vizuální styl města Brna

K aktivitám, jejichž cílem je podpora rozvoje českého produktového designu patří soutěž Vynikající výrobek roku. Z pověření Ministerstva průmyslu a obchodu ji vyhlašuje Design centrum České republiky a slavnostním ceremoniálem v Betlémské kapli vyvrcholil minulý týden ve čtvrtek už její čtrnáctý ročník. Letos vybrala mezinárodní porota 25 prací, jejichž kvality, jak také zdůraznil ředitel Design Centra Karel Kobosil, svědčí o vzestupné úrovni tohoto odvětví u nás.
Škoda Octavia Combi

Městský mobiliář Radium

Nejvyšší ocenění Národní cenu za design získaly dvě soutěžní práce:  Za produktový design si ji odnesl tým designérů Škoda Auto design, vedený Thomasem Ingelathenem za výrobek Škoda Octavia Combi, za grafický design Věra Marešová, autorka manuálu jednotného vizuálního stylu města Brna. Devět produktů získalo Cenu Vynikající výrobek roku 2005 – jsou mezi nimi např. nové tvary rukojetí šroubováků (designér Kryštof Nosál, výrobce NAREX BYSTŘICE),  binokulární dalekohled (design Jana Vaňková a Karel Čižmář, výrobce MEOPTA Přerov), řada prvků městského mobiliáře Radium (design David Karásek a Radek Hegman, mmcité Zlín) a  špičkové  medicínské zařízení - stacionární inkubátor SI-600 (design Ivan Dlabač, výrobce TSE České Budějovice).
Inkubátor SI-600

Městský mobiliář Radium

Mezi čtrnácti pracemi, které získaly cenu Dobrý design je např. Cestovní motocykl JAWA 650 STYLE (design opět Ivan Dlabač, výrobce  JAWA Moto), polohovatelné transportní křeslo (design Jiří Španihel, výrobce BORCAD cz) či drtič potravinových odpadků (designéři Miroslav Zvonek a Ladislav Křenek, výrobce Ctibor Martinů).
Cena za významný přínos k rozvoji designu byla udělena grafickému designérovi Jiřímu Rathouskému. Za vyjímečnou práci na publikaci a výstavě vynikajícího českého grafického designéra Ladislava Sutnara byla oceněna Iva Janáková-Knobloch Cenou za publicistiku. Cenu za propagaci designu a Mezinárodní cenu Design Prestige udělila porota grafickému designérovi Alanu Zárubovi.
S nejnovější úrodou českého produktového designu  se můžete blíže seznámit na výstavě, kterou při této příležitosti zpřístupnilo pražské pracoviště Design centra ČR ve své galerii v Mozarteu.

11.04.2005 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444