Vyladěná garážová vrata v současných trendech

Dvoukřídlá garážová vrata jsou dnes zastaralá, kazí celkový vzhled domů a jejich automatizace je složitá a drahá. Současné trendy dávají možnost vybrat si nová garážová nejen podle vzhledu, ale i podle používané techniky. Na výběr je několik typů: sekční, rolovací...

Každý typ má své výhody. Pro garáže v rodinných domech, kde se snažíme šetřit prostor, jsou nejvhodnější vrata sekční nebo rolovací. Výklopná vrata tvořená jedním pevným křídlem totiž zabírhají při pohybu spoustu prostor uvnitř i vně garáže.

Sekční vrata


Nejčastěji se používají vrata sekční. Jsou složena ze sekcí, které pomocí systému torzních pružin zajíždějí na vodicích kolejnicích pod strop. Společnost LOMAX používá jako výplň těchto sekcí vysoce izolující polyuretanovou pěnu o tloušťce 40 mm, která vyniká pevností i tepelnými vlastnostmi. Vratové sekce mají rovněž bezpečnostní zámky, takže při otevírání či zavírání vrat nehrozí riziko zranění. Pro vyvážení hmotnosti vrat se používají nejméně dvě torzní pružiny, které jsou vyrobeny pro 20 tisíc zdvihů, což předurčuje dlouhou životnost.

Do sekčních vrat lze integrovat vstupní dveře. Jejich umístění může být různé, jen musí být vzdáleny nejméně 500 mm od okraje vrat. Běžně se používají sekční vrata, která se vysouvají ke stropu, existují ale i vrata posuvná do boku. Ta zajíždějí podél stěny garáže, takže nepotřebují žádný prostor před garáží ani uvnitř. Jejich výhodou je možnost částečného pootevření - pro průchod s kolem nebo motocyklem.

 

Rolovací vrata

Svým konstrukčním a technickým řešením se hodí zejména pro menší garáže: nezabírají totiž uvnitř téměř žádný prostor. Lze je nainstalovat bez stavebních úprav do již postavené garáže. Montují se zevnitř a jsou zabezpečena proti otevření z vnější strany pomocí protizdvihových bezpečnostních pružin. Navíjejí se do hliníkového boxu o rozměru o rozměru 300 nebo 400 mm (typ závisí na výšce vrat). Ovládat je lze vypínačem nebo dálkově. Pokud zvolíte rolovací vrata, berte v úvahu, že musí být opatřeny protipádovou brzdou.

Ovládání a design

Ovládání garážových vrat je řešeno buď ručně nebo automatickým elektropohoem - prostřednictvím klíčového spínače, číselné klávesnice, tlačítka či dálkového ovladače, jehož výhodou je možnost ovládat zároveň druhá garážová vrata, vrata do dvora nebo osvětlení u vjezdu. Samozřejmostí elektropohonů je měkký dojezd a rozjezd vrat. Při výpadku proudu lze vrata díky rychlému odblokování ovládat ručně.

Krásná jako dřevo, odolná jako ocel

Společnost LOMAX nabízí svým zákazníkům možnost vybrat nejen typ vrat ale i barvu (z 2500 odstínů), design a doplňky. V roce 2003 tento výrobce uvedl na trh světovou novinku - ocelová vrata s povrchovou úpravou imitující dřevo. Toto provedení je vyrobeno nejnovější technologií, a to nanesenímspeciální fólie na ocelový pozinkovaný plech. Další mechanicko úpravou a lisováním vznikne sekce, která je ve všech směrech daleko odolnější než samotné dřevo.

Vedle barevného provedení mají na estetickém vzhledu vrat podíl také prolisy. Jsou buď kazetové nebo mají tvar vodorovných drážek (tzv. lamel). Vzhled vrat lze doplnit i pomocí moderních nerezových prvků. U společnosti LOMAX máte na výběr deset základních designů, ale můžete si navrhnout i vlastní design,podle kterého vám zde vrata vyrobí.

Všechna vrata lze prosklít, na výběr je několik druhů oken nebo osazení vrat sekcí vyrobenou z hliníkového profilu s použitím dithermového plexiskla.

Fantazii se nekladou meze a každý může mít garážová vrata podle vlastního vkusu. Stačí se jen rozhodnout.
19.08.2008 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444