Výhody fototapet

Jak je hodnotí designérka Magdaléna Furman

Při zařizování a dekorování interiéru se čím dál více lidí obrací pro radu k designérům. Magdalény Furman jsme se zeptali, jak se dívá na v současnosti stále oblíbenější použití fototapet. Otázkou, kterou řeší asi většina lidí, je kdy fototapety do interiéru patří a kdy je naopak lepší volit jako dekoraci obrazy. Lze takto obecně poradit? Nebo máme z nerozhodnosti zvolit kompromis – několika metrový obraz? I toto by bylo s projektem www.obrazynamiru.cz možné.

Na volbu mezi tapetou a obrazem je potřeba dívat se z perspektivy celkového záměru, jaký s interiérem máme. Magdaléna Furman hodnotí obraz a tapetu jako dvě zcela odlišné věci, které mají i svou specifickou roli. „Tapety hodně používám pro podtržení celkové atmosféry nebo pro její vytvoření. Někde ji tapeta díky svému velkému formátu dokáže navodit lépe než obraz. Také je vděčnější pro vytváření optických "klamů" v interiéru. Obrazy interiér zase více zútulní a zabydlí. Mají také kromě dekorativní hodnoty i jistou emoční hodnotu pro majitele. K obrazu má většinou jeho majitel nějaký vztah, k tapetě si velké emoce větišnou nevytvoříme,“ srovnává designérka podle své zkušenosti.

Zajímavým nápadem, který může dilema volby také vyřešit, je kombinace obou forem – zavěsit obraz na pozadí tapety. Magdaléna Furman ale doporučuje dobře zvážit motiv tapety. Vhodné jsou pro tento účel neutrální tapety se zajímavou texturou a minimálním nekomplikovaným vzorem. „Jinak postupujete, řešíte-li např. prostory nočního klubu a jinak, když řešíte rodinné bydlení. V nedávném projektu jsem například tapetu kombinovala i s porcelánovými 3D objekty Daniela Piršče,“ uzavírá Magdaléna Furman.

Nejlépe vždy pomůže konkrétní příklad. V nedávném projektu – zařízení vzorového bytu pro projekt Rezidence Tupolevova v Praze – zvolila Magdaléna Furman ve dvou případech tapetu s jasným záměrem. Developer ve vzorovém bytě vždy ukazuje veškeré, třeba i na první pohled málo patrné přednosti interiéru. Bylo tedy třeba ukázat všechny možnosti a s prostorem si pohrát. „V jednom případě jsem pořebovala opticky rozšířit prostor a potlačit tvar místnosti, a tak jsem zvolila tapetu s abstraktním grafickým motivem tunelu, který opticky rozbil úzký tvar pokoje,“ vysvětluje designérka. V druhém případě nebylo dostatek prostoru pro rám a umístění obrazu vylo vyloučeno. Fototapeta v rozměru obrazu problém vyřešila. Fototapeta s motivem černé siluety zároveň splnila jasný záměr hned u vstupu do bytu upoutat pozornost.  

Když shrneme vše, čeho chceme pomocí dekorace docílit a dojdeme k motivům a formátům, které aktuálně potřebujeme, můžeme zjistit, že jsme si vysnili nerealizovatelné. Díky novému projektu www.obrazynamiru.cz postaveném na rozsáhlých archivech fotografií fotobanky Profimedia je řešení na dosah ruky. Stačí projít nabídku motivů, dle jednoduchých kritérií hledání vyhledat ty nejvhodnější a objednat. Pro milovníky velkých řešení je tu možnost objednat obrazy i ve velikosti tapet, tedy až do ohromujícího rozměru dva a půl krát tři metry čtvereční. Zvolenou fototapetu nebo obraz vyrobený na míru vašim potřebám obdržíte do sedmi pracovních dnů až domů.

    

17.10.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444