Výhody a nevýhody jednotlivých topidel

Vyznat se v nabídce topidel je pro laika velmi složité. Každé má své výhody a nevýhody, které je třeba znát, než se rozhodneme pro konkrétní zařízení. Nákup zvažujte vždy komplexně. Vybrali jsme několik otázek, na které je dobré se zaměřit.

Důležité otázky, které zvažte před výběrem topidla:

  • Jak často chci topidlo používat?
  • V jaké místnosti bude topidlo používáno?
  • Jaká je maximální cena, kterou jsem ochoten zaplatit?
  • Jaká je energetická náročnost přístroje?
  • Jaký je vliv topidla na zdraví?

Teplovzdušné ventilátory

Jsou nejpoužívanějšími topidly na trhu. Jejich výhodou je nízká cena a rychlé vytopení místnosti. Vhodné jsou na občasné použití a jistě oceníte i jejich mobilitu. Přímotopy mají některá negativa, která mohou zájemce od koupě odradit. Kromě finanční náročnosti provozu a hlučnosti přístroje se jedná o to, že víří prach a nejsou tak vhodné do domácností alergiků a astmatiků.
 

Olejové radiátory

Olejové radiátory jsou oproti přímotopům mírně dražší a jsou i výrazně těžší. Nemá to ovšem vliv na jejich mobilitu, protože jsou vybavené kolečky. Nevyhřejí sice místnost tak rychle jako teplovzdušný ventilátor, ale zase se vyznačují tepelnou setrvačností, a tak poskytují příjemné teplo i nějakou dobu po vypnutí. Nevíří vzduch, a proto je ocení i v domácnostech, ve kterých se vyskytují alergie a respirační problémy. Jejich velkou výhodou je tichost, a tak umožňují ničím nerušený spánek.
 

Keramická topidla

Keramická topidla jsou mírně dražší oproti klasickým přímotopům a nemají tepelnou setrvačnost jako olejové radiátory. Tím ale jejich nevýhody končí. Stejně jako olejové radiátory nevíří vzduch a jsou tiché. Navíc jsou lehké a můžete je libovolně přemisťovat podle potřeby.
 

Infrazářiče

Nejdražší ze zmiňovaných topidel jsou infrazářiče. Nevýhodou je i imobilita většiny z těchto přístrojů, ale na trhu se najdou i výjimky. Výhod mají infrazářiče hned několik, například jsou tiché a univerzální. Používat se dají stejně dobře v bytech a kancelářích jako u venkovního posezení či v zimních zahradách. Při zapnutí dodají teplo okamžitě, napřed totiž zahřívají osoby a předměty, takže na pocit tepla nemusíte dlouho čekat, jako je to u jiných topidel. Navíc je prokázán pozitivní vliv infrazáření na lidské zdraví. Infrazářiče zvyšují průtok krve, uvolňují svalové napětí a pomáhají snižovat bolest.
15.11.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444